ח"כ בצלאל סמוטריץ' מציג תכנית ריבונות מדינית כוללת בה מתורגמת איגרתו של יהושע בן נון לאקטואליה מעשית.
חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ', אחד מראשי השדולה למען ארץ ישראל, הציג בראיון לערוץ 7 תכנית מדינית מפורטת לקראת ועידת מפלגתו, 'האיחוד הלאומי', בה תוצג התכנית שעיקרה החלת ריבונות ישראל על יהודה ושומרון וביטול קיומה של יישות ערבית בעלת שאיפות לאומיות בשטחי ארץ ישראל.
על התכנית המזכירה את איגרתו של יהושע בן נון לגויי הארץ סיפר חבר הכנסת סמוטריץ' בראיון: וקבע כי תכניתו היא "התכנית היחידה שלא מוכנה להשאיר קולקטיב ערבי עם רצון למימוש שאיפות לאומיות כאן בארץ ישראל. כל התכניות האחרות, של נתניהו ואחרים, מבוססות על אוטונומיה או מכבסת מילים אחרת של מדינה-מינוס וכו', כל עוד משאירים כאן קולקטיב ערבי עם שאיפות לאומיות אנחנו מבטיחים לעצמנו את המשך ניהול הסכסוך, הטרור, הדם והאלימות לעוד מאה שנים נוספות".
"הבסיס הוא ההבנה שבארץ ישראל שתי שאיפות לאומיות סותרות לא יכולות להתקיים. לא סתם הם לא מוכנים להסכים לדרישה היחידה שנתניהו מציב להם, להכיר בישראל כמדינה יהודית. כל הלגיטימציה שלהם כתנועה לאומית היא שלילת קיומה של ישראל. הרי לא הייתה מדינה פלסטינית. זה גוף שהוקם על ידי המופתי כתנועת נגד לתנועה הציונית. גוף שכל מהותו הוא שלילת תנועה לאומית אחרת, לא יכול לעשות שלום עם אותה תנועה לאומית".
"הכרעה של הסכסוך זה אומר להבהיר שאין שום סיכוי שתקום מדינה פלסטינית ושהערבים יממשו את השאיפות הלאומיות שלהם, ולכן אסור שיהיה כאן קולקטיב ערבי כלשהו. עושים את זה בהכרעה תודעתית שהיא קודם כל החלת ריבונות, הקמת עוד ערים וישובים, הבאת עוד חצי מיליון יהודים ליהודה ושומרון ויוצרים עבודות בשטח עד שלא יישאר אדם בר דעת בעולם שיחשוב שיש סיכוי כלשהו שהדבר הזה הוא הפיך, ושניתן להקים מדינה ערבית ביהודה ושומרון".
באשר להצעה שתוגש לערביי יהודה ושומרון הוא ממשיך ואומר: "יצטרכו הערבים להחליט, מי שמוכן לקבל את השלטון היהודי ולקבל את כל הזכויות הדמוקרטיות למעט זכות ההצבעה לכנסת, אהלן וסהלן. מאז ימי אברהם אבינו אנחנו מכניסי האורחים הגדולים בעולם. מי שלא מסוגל לחיות עם זה מסוגל לנסות את מזלו באחת ממדינות העולם האחרון ואנחנו נעזור לו בתכנית גדולה לעידוד הגירה, והאפשרות השלישית, למי שחושב שהוא יישאר כאן וימשיך לחתור תחת קיומנו והזהות היהודית שלנו הוא יפגוש צה"ל נחוש. אחרי ההכרעה התודעתית תבוא גם ההכרעה הצבאית".
בדבריו הדגיש כי תכניתו אינה תלויה בקיומו או הסכמתו של פרטנר כלשהו: "גמרנו לרקוד על פי החליל שלהם ולשאול מה הם מסכימים ומה לא. אנחנו מבצעים את הדברים כצעד חד צדדי. זו הדרך היחידה להגיע לשלום ולדו קיום שזה חזון שגם השמאל וגם הימין התייאשו ממנו. הם כבר לא מדברים על שלום אלא על היפרדות שמשמעה הוא המשך חיים על החרב כי איומים לא ניתן לדחוק אל מאחורי גדרות. היכולת להגיע לשלום תהיה רק כאשר הערבים יזנחו את השאיפות הלאומיות שלהם".
״אנחנו מבהירים להם, בעיקר במעשים שאין להם תקווה ואגב, זו מעולם לא הייתה תקווה אמתית. הפיקציה הזו של מדינה פלסטינית זו אשליה שהשמאל הציב כפתרון אולטימטיבי, אבל זה מעולם לא היה ריאלי כי המקסימום שהשמאל הקיצוני ביותר מוכן לתת זה פחות מהמינימום שהמנהיג המתון ביותר של הערבים מוכן לקבל ולהישאר יומיים בחיים".
"אני לא זקוק להם. אני מחיל ריבונות, מקים ישובים, מביא עוד חצי מיליון תושבים ליו"ש ומבהיר שאין מדיינה פלסטינית ותחליטו מה אתם עושים עם זה. מי שיפחד מהכנופיות של אבו מאזן ויילחם יחטוף, ימות, יגורש, ייענש, יש הרבה דרכים שבהן צה"ל יכול לאסוף נשק עד הכדור האחרון אם רק יקבל פקודה תחת דרקטיבה מדינית אחרת. צה"ל לא עושה את זה כי הדרקטיבה שמוכוונת אליו מהדרג המדיני היא שימור אבו מאזן כפרטנר למו"מ להקמת מדינה פלסטינית, ובמילים אחרות תילחם בטרור במרחב שבו אתה צריך לשמר את התקווה שמניעה אותו, שזו משימה בלתי אפשרית".
"צה"ל צריך לקבל פקודה חד משמעית מהדרג המדיני. מי שמבין שזו המציאות ושאין סיכוי למימוש התקווה הערבית ורוצה להישאר ישאר, מי שלא יבין וירצה להילחם גם ללא סיכוי, אנחנו לא חוששים מזה. הוא יחטוף וצה"ל ינצח. יש לנו את התוקף המוסרי לעשות זאת. אין דבר צודק ומוסרי מהמפעל הציוני של שיבת ישראל לארצו, ואם יש מה שנוגד את השאיפה הלאומית שלנו אין דבר צודק ומוסרי יותר מלגדוע אותה באיבחה חדה".
סמוטריץ' מזכיר בדבריו כי "זה עבד מצוין עם ערביי ישראל במלחמת השחרור. הייתה להם תקווה להקים מדינה ערבית ולהשמיד אותנו. התקווה הזו נגדעה במלחמת השחרור. מי שרצה הלך ומי שנשאר היו אסירי תודה על שהשארנו אותם בחיים ושנתנו להם ליהנות מהשפע והקידמה של העם היהודי וכמעט לא היה טרור. כל הסיפור הלאומני התעורר אצלם בשנות התשעים כשטיפחנו בהם את התקווה למדינה פלסטינית כשהבאנו לכאן את הכנופיות של ערפאת מטוניס. אני רוצה לשחזר את מה שקרה בתש"ח משני צידי הקו הירוק. תפנימו, יש כאן מקום למדינה אחת, מי שטוב לו מוזמן ומי שלא יכול לעזוב".
על סיכויי קבלת התכנית בדעת הקהל הישראלית הוא מזכיר את הדרך המהירה בה הטמיע אורי אבנרי את רעיון שתי המדינות שבעבר היה אסור על פי החוק. "הוא היה בודד לחלוטין, מו"מ עם אש"ף היה עבירה פנימית, רבין התנגד למדינה פלסטינית ופרס לא העלה על דעתו את חלוקת ירושלים. לאורי אבנרי לקח קצת יותר מעשור כדי להטמיע בחברה הישראלית את החזון ההזוי שלו ולהפוך אותו לאקסיומה". להערכתו המציאות הנוכחית, בעיקר לנוכח היאוש מהשיח עם הערבים הופכים את השעה הזו לראויה מאוד להצגת התכנית המדינית החדשה. "אני לא חושש מכך שאנחנו כעת מיעוט".
ומה באשר לעמדת העולם? סמוטריץ' סבור שממשל טראמפ יכול להכיל עמדה כזו והדברים מגיעים גם עד אירופה. עם זאת הוא מעיר: "קשה היום לבוא בטענות לעולם כשההנהגה הישראלית, כולל הנהגת הימין, מדברת על שתי מדינות כפתרון אולטימטיבי צודק ומוסרי. כשזה המצב אז מה אתה רוצה מהעולם? ישראל אומרת שזה המוסר אבל לא עכשיו, והעולם דורש שאם זה הפתרון הצודק והמוסרי אז תתקדם אליו, ואת החששות הביטחוניים נפיג בדרכים שונות, אבל לפחות אל תחבל בתכנית ואל תבנה התנחלויות.
״אני סבור שהעולם ברובו הוא עולם דתי ואם נפסיק לדבר על תירוצים ונדבר על מוסר וצדק היסטורי, נסביר שזה או אנחנו או הם, ושהיינו מוכנים לפשרות, והדרך היחידה להגן על המדינה היהודית היחידה בעולם היא לגדוע את התקווה של הצד השני, להערכתי ניתן לשנות את העמדה גם אם לא ביום או יומיים. אנחנו הם שטיפחנו את השאיפות הערביות וייקח זמן להסביר שחישבנו מסלול מחדש".
ומה באשר לזכות ההצבעה שלא תינתן לערביי יו"ש? האם אין בכך כדי להגדיר את ישראל כמדינת אפרטהייד המפלה מיעוטים ומונעת מהם זכויות? סמוטריץ' משיב וקובע כי דמוקרטיה אינה מתחילה ונגמרת בזכות לבחור ולהיבחר. "זו זכות חשובה וזכות יסוד, אבל לומר שאם אנחנו קיימים דמוקרטיה שהיא אינה שלמה ויש בה חיסרון במובהקות הדמוקרטית שלה, לומר שזה אפרטהייד, בעיניי זה לא להבין בדמוקרטיה". סמוטריץ' מציין כי בתכניתו שלו יזכו הערבים לכל מכלול הזכויות האזרחיות, גם אלו שכעת, תחת הרש"פ ביו"ש ותחת החמאס ברצועת עזה, הם אינם זוכים להם, והחסר היחיד הוא זכות ההצבעה.
"גם נתניהו מדבר על כך שהוא לא יאפשר להם לשלוט בגבולות ומדבר על מדינה מינוס ללא צבא, כלומר הוא שולט בהם בגבולות הריבונות, כלומר הם לא יצביעו לגוף ריבוני מלא אלא לגוף שפרקטית מנהל להם את החיים. אם הוא צולח את המבחן הדמוקרטי אז גם אני צולח את המבחן הזה".
"אפשר להביא שלום וביטחון ושקט ובתנאי שלא יחיו כאן שתי שאיפות לאומיות. לצערי הרב אין היום אף תכנית ומפלגה שדוגלת ברעיון הזה", מסכם סמוטריץ'.