קבלו הצצה לחלק קטן מהסיקור התקשורתי הנרחב של שיח הריבונות בימים אלה של טרום ממשלה ושיח ישראלי-אמריקאי סביב עתיד יהודה ושומרון.
ימים אלה של הרכבת ממשלה וקואליציה מחדשים את שיח הריבונות המדיני והפוליטי. התקשורת, עיתונאים ופרשנים, ממשיכה לדווח על האמירות והמהלכים סביב התכניות המדיניות השונות שתכליתן החלת ריבונות ישראל ביהודה ושומרון. בפניכם כמה דוגמאות מהימים האחרונים:
אור צהוב מהממשל האמריקאי
(ישראל היום. פרופ' אברהם בן צבי 13.5.20)
עיתוי החלטת נתניהו להשיק את יוזמת החקיקה בזיקה להחלת הריבונות הישראלית בבקעת הירדן ובצפון ים המלח. במכלול זה הדגיש פומפאו שישראל זכאית אמנם להפעיל שיקול דעת עצמאי בסוגיה זו, ולכן המסר אינו כולל תביעה אמריקנית מפורשת לדחות את המהלך.
עם זאת, מדובר באור צהוב, שכן הממשל היה מעדיף שהפעולה תתבצע בתיאום מרבי עם וושינגטון, ותצא לפועל רק לאחר שתושלם עבודת המטה של הצוותים המשותפים למיפוי מדויק של השטחים שייכללו במרחב הריבוני החדש. עמדה זו, שתומכת בהתקדמות מבוקרת וזהירה בנתיב החלת הריבונות, משקפת את החששות הרווחים בקרב גורמים בממשל, בעיקר בקרב קהילת המודיעין, מפני ההשלכות האזוריות של החלת הריבונות בתוך חודשיים, ואת שאיפתם לאחות את הקצוות שנותרו עדיין פרומים בתוכנית.
לטור המלא
החל הקרב על הריבונות
(לימור סממילאן-דרש 13.5.20 ישראל היום)
עוד טרם יצאה הממשלה החדשה לדרכה, וכבר אנו נמצאים בתחילתה של המערכה על הריבונות. ראשית: הטרמינולוגיה. בשמאל מתעקשים על הביטוי "סיפוח", במקום המונח המשפטי המדויק יותר: "החלת ריבונות". זה לא מקרי. אף על פי שמעולם לא היתה ריבונות אחרת מוכרת בשטח מבחינת המשפט הבינלאומי, מלבד ההכרה בזכות הלאומית של העם היהודי בארצו בכתב המנדט הבריטי, בוחרים שוחרי המדינה הפלשתינית במונח "סיפוח". הוא מגיע מאותו עולם מושגים שממנו בא גם "כיבוש", ומשמש למחיקה הלשונית של הזכות ההיסטורית והמשפטית שלנו על ארצנו.
שנית, מה שהחל כטפטוף מייד לאחר הכרזת התוכנית בבית הלבן, התגבר למבול של אזהרות מסכנה. מצד אחד, יש פרשנים שנרגשים לצנן את ההתלהבות ונתלים באילנות גבוהים בצמרת הממשל האמריקני כדי להסביר ש־1 ביולי אינו מועד קדוש מבחינת ארה"ב.
....
לקח אחד חשוב שיילמד. הריבונות היא אחד מהמהלכים המדיניים החשובים ביותר מבחינה היסטורית לעם ישראל ולמדינת ישראל, והשינוי הפרדיגמטי בתפיסת הבית הלבן הופך את החודשים הספורים שנותרו עד לבחירות בארה"ב ללא פחות מדרמטיים. מדינת ישראל והמחנה הלאומי כולו חייבים לעמוד איתנים מול כל הלחצים ולהתחיל לייצר מערכת ביצורים, שתהדוף תחילה את הקמפיין השקרי ותייצר במקומו את שיח האמת והכלים ההסברתיים הנחוצים להצלחת המהלך. הקרב כבר החל.
למאמר המלא
מזכיר המדינה האמריקני: "רק ישראל תחליט על ריבונות"
(ערוץ 7 13.5.20)
מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר לאחר סיום פגישותיו המדיניות ל'ישראל היום' כי "לישראל יש את הזכות והחובה לקבל החלטה לגבי החלטת הריבונות ביהודה ושומרון".
...
לדבריו, גנץ ונתניהו אם ירצו, יוכלו לקדם מהלך של ריבונות. "הם צטרכו למצוא את הדרך ביחד קדימה. הזכרתי להם שבסופו של דבר - מדובר בהחלטה ישראלית. תהיה להם גם זכות וגם חובה לקבל החלטה על האופן שבו הם מתכוונים לעשות את זה".
לכתבה המלאה
צה"ל נערך להחלת ריבונות
(קובי פינקלר. ערוץ 7 13.5.20)
במערכת הביטחון נערכים להחלת הריבונות בבקעת הירדן וביהודה ושומרון, צעד מדיני דרמטי שצפוי לצאת לדרך בחודש יולי הקרוב.
משיחות עם גורמי ביטחון עולים שלושה תרחישים אפשריים בגזרת יהודה ושומרון: לפי תרחיש הקיצון יהיו הפרות סדר בכבישים ופעולות טרור כמו אירועי ירי ודקירה, זריקת אבנים ובקבוקי תבערה.
לפי התרחיש השני, פעולות הטרור וההתפרעויות ביהודה ושומרון יקרינו על ארגוני הטרור ברצועת עזה שיתקשו לשמור על השקט ולא להביע מחאה על המהלכים הישראלים.
לפי התרחיש השלישי והקיצוני פחות, צפויות התפרעויות והפרות סדר נקודתיות ברחבי יהודה ושומרון, בדומה לאלו שמתרחשות בכל שבוע.
לכתבה המלאה
"דברי פומפאו על החלת הריבונות - צדק היסטורי"
(ישראל היום 12.5.20)
קיראו כמה מהתגובות על דברי פופאו על זכותה של ישראל להחלת ריבונות. בכירים ישראלים, גורמים מהעולם וגורמים שונים ברש"פ מתייחסים לדברים:
לכתבה לחצו כאן
דגן: כדור הריבונות אל בידי ארה"ב
(לקראת ביקורו של פומפאו בישראל. גל"צ)
הרבה נושאים בוערים עומדים על הפרק בביקורו החפוז של מזכיר המדינה האמריקני: האיום האיראני, משבר הקורונה, והמשך שיתוף הפעולה בין וושינגטון לירושלים, אך הנושא הכי שנוי במחלוקת נותר החלת הריבונות. בעוד שראש הממשלה התגאה לא פעם שניתן לו אור ירוק מצד ממשל טראמפ, בכירים אמריקנים דווקא מסתייגים מלתת חותמת אישור. יוסי דגן, ראש מועצת שומרון, טען בריאיון לאמיר איבגי: "פגישת נתניהו-פומפאו לא דרמטית. הכדור מעולם לא היה בוושינגטון. כשיהיה רוב בממשלה להחלת ריבונות - זה יקרה".
'לשמוע מה חושבים גנץ ונתניהו על הריבונות'
(לקראת ביקור פופאו מתוך ראיון שהעניק פופאו לאריאל כהנא, כתב 'ישראל היום' וצוטט בכלי תקשורת רבים, בהם ערוץ 7, גלובל ניוז, בחדרי חרדים ועוד:)
"אני מתכוון לשמוע מה הם (נתניהו וגנץ) חושבים בנדון. עברו כמה חודשים, ובסוף זו החלטה ישראלית. עם זאת, בהחלט נדון יחדיו כיצד אפשר בדרך הטובה ביותר ליישם את חזון השלום שראש הממשלה הסכים לו".
על האם יש התנגדות כאן באזור על ידי חלק משכנותיה של ישראל למהלך הריבונות, בירדן ובחלק ממדינות המפרץ. האם בארה"ב מנסים להעביר להן מסרים מרגיעים, ענה פומפאו ואמר: "היינו בקשר עם כל המדינות האלה, הן שותפות וחברות טובות. יודעים שהן מודאגות והבאנו זאת בחשבון בחזון השלום. אתה יכול לראות זאת במסמך. כל האלמנטים האלה הם חלק מהמשחק. יצרנו תכנית שמעניקה חיים טובים יותר לעם הפלשתיני, וגם זה חשוב לאותן מדינות ערביות".
על כך שבאירופה ובמקומות אחרים יש מי שטוענים שהתוכנית מנוגדת לשלום ואפילו הורגת אותו. התייחס ואמר: "אמרנו פעמים רבות בעבר שהתוכנית מקדמת את השלום, ובניגוד לתוכניות שהוצגו בעבר, היא מציאותית. הן לא היו מפורטות ולא אפשריות ליישום. אנו חושבים שהתוכנית הזו נותנת מענה לדרישות היסודיות של הישראלים והפלשתינים, היא מפורטת ואפשרית ליישום".
הראשון ביולי – תאריך קדוש?
(N-12)
לקראת האפשרות שהממשלה החדשה שתקום תחיל את הריבונות הישראלית על ההתנחלויות ותספח את בקעת הירדן, נתניהו ופומפאו ידונו בפרטים המתגבשים, זאת על רקע תוכנית המאה של הנשיא טראמפ. על פי ההערכות, פומפאו יבהיר כי 1 ביולי אינו "תאריך קדוש" מבחינת האמריקנים. הוא יעביר את המסר לפיו מבחינת טראמפ - החלת הריבונות צריכה להיות חלק ממהלך שלם של משא ומתן בין ישראל לפלסטינים, ואינה עומדת לבדה.
לכתבה המלאה
החלת ריבונות: מבן־גוריון עד נתניהו
(ד"ר דורון מצא. ישראל היום 9.5.20)
...
החלת ריבונות תכייל מחדש את המצפן המדיני הציוני סביב מודל ההסדרה היחיד האפשרי מול הפלשתינים. יסודותיה הונחו כבר על ידי דוד בן־גוריון ב־1948 מול הערבים־פלשתינים שנותרו בישראל ומוגדרים היום כ"ערביי ישראל". הוא מבוסס על הפיכת הישות הערבית־פלשתינית למובלעת. כזו שמצד אחד נוכחת בתוך המרחב הישראלי, ומצד שני נבדלת ממנו תרבותית, פוליטית ולאומית, כדי להבטיח את קיום המדינה כיהודית וכציונית. זהו המודל שנתניהו, המסתמן כממשיך דרכו של בן־גוריון גם מבחינת מחשבתו המדינית, מבקש להחיל ביהודה ושומרון.
...
למאמר המלא
כשנחיל ריבונות, גם תודעת היושבים במערכת המשפט תשתנה
(מוטי קרפל. מקור ראשון. 22.4.20)
כשנחיל ריבונות – וכל החלה שהיא, אפילו חלקית, תוביל בדינמיקה הכרחית להחלת הריבונות על כל יהודה ושומרון – המציאות החדשה הזאת תשנה את החברה הישראלית מיסודה. כשהארץ משתנה, תודעת העם היושב עליה משתנה. כן, גם תודעת היושבים היום בעמדות בכירות במערכת המשפט.
ההכרעה ההיסטורית של החלת הריבונות, סגירת מעגל של חמישים שנה מאז מלחמת ששת הימים, היא הכרעה בעד זהות לאומית ויהודית למדינה ונגד מדינת כל אזרחיה. הכרעה כזו תביא בסופו של דבר את מרבית הכוחות בחברה הישראלית לעכל ולהפנים אותה, לצמצם רווחים, והיא תשנה אותם בהדרגה לבלי היכר. ההכרעה הזאת, שמשמעותה שהחברה הישראלית בחרה באתוס היהודי, תגרום בהדרגה לכל שאר המערכות, כולל מערכת המשפט, לשנות את רוחן ואת האוריינטציה שלהן.
למאמר המלא
שו"ת סיפוח\ריבונות ב-YNET
(איתמר אייכנר ואליאור לוי)
מה רוצה נתניהו ולמה הסכים גנץ? איך זה בכלל יתבצע? מה יעשה טראמפ? איך יגיבו בעולם הערבי?
למאמר המלא