המאבק על ירושלים כולל גם העמקת ההיסטוריה היהודית של העיר ועידוד הבנייה היהודית בה. סיור תנועת הריבונות בצפון ומזרח הבירה נועד בדיוק לשם כך.
עשרות אוהבי ירושלים השתתפו בסיור מיוחד בכמה מהנקודות ההיסטוריות הפחות מוכרות של ירושלים. הסיור התקיים כחלק בלתי נפרד מהקריאה לממשלת ישראל שלא לאפשר את חלוקתה של העיר, וזאת לא רק בהצהרות אלא בבנייה וחיזוק ההתיישבות והמורשת היהודית בכל חלקיה של הבירה.
הסיור נפתח בשכונת עטרות שבצפן ירושלים, שם מתוכננת הקמתה של שכונה יהודית על אדמה שנרכשה בטאבו על ידי יהודים, שם גם פעל שדה התעופה של ירושלים עד לפרוץ האינתיפאדה שהביאה להשבתתו.
בהדרכתו של שלום פולאק, איש תנועת 'אם אשכחך', נפרסה בפני המבקרים חשיבותו האסטרטגית של אזור עטרות לבלימת הניסיון הערבי להצר את גבולה של ירושלים מצפון. באחרונה אושרה במועצת עיריית ירושלים העברת תכנית הבנייה של כעשרת אלפים יחידות דיור בשכונה החדשה בעטרות לדיון ואישור הוועדה המחוזית, צעד שעוכב ונדחה במשך שנים.
"השכונה היהודית בעטרות תשבור את הרצף הערבי שסוגר על ירושלים מצפון, לכן זה מקום קריטי", אומר פולאק הרואה בשני המוקדים, מזרח ירושלים וצפון ירושלים, מוקדים אסטרטגיים חשובים ביותר למאבק בהווה למען ההיסטוריה ולמען העתיד היהודי והבטוח של ירושלים המאוחדת.
בהמשך עברו משתתפי הסיור לביקור בשכונת שמעון הצדיק, שם הדריך את המשתתפים חבר מועצת העיר, יונתן יוסף, שסיפר על המורשת הקדומה של המקום.
התחנה הראשונה בפרק זה של הסיור הייתה מערת הסנהדרין הקטנה הנמצאת במתחם שמעון הצדיק ובה 23 קברים בני כאלפיים ושלוש מאות שנה. יונתן יוסף הציג בפני המבקרים את הכיתוב ההיסטורי שבמקום ואת מקומה של המזוזה בפתח המערה אליה ירדו משתתפי הסיור.
יונתן סיפר את סיפור המפגש בין שמעון הצדיק לאלכסנדר מוקדון ופרטים נוספים אודות ההיסטוריה האישית המיוחדת של שמעון הצדיק ותנאי תקופתו. יונתן יוסף תהה באוזני המסיירים לאיזו אומה יש היסטוריה קדומה כל כך בירושלים, לבד מהעם היהודי. אין אומה שכזו.
משם עברו משתתפי הסיור אל השכונה עצמה וביקרו בבית הכנסת בו היה מתפלל סבו של יונתן יוסף, הרב עובדיה יוסף זצ"ל, כחזן, שם גם חגג את בר המצווה שלו ובו נשא את דרשתו הראשונה.
יונתן יוסף הרחיב ותיאר את סיפור גאולתה של השכונה בידי המתיישבים היהודים המבקשים להחזיר לה את ימיה כקדם. יוסף סיפר על היום בו נכנסו המתיישבים, בהם גם הוא עצמו, בהובלת הרב בני אלון ז"ל. ביום זה הגיע למקום גם פייסל חוסייני, נציג הרש"פ בירושלים של ראשית שנות התשעים. אביו של יונתן יוסף, הרב יעקב יוסף זצ"ל, הקשיב לנאומו של חוסייני המסלף את ההיסטוריה של המקום תוך שהוא קובע שמדובר בגניבת המקום בידי יהודים. הרב יעקב יוסף מחה נמרצות על הדברים בערבית ושאל את חוסייני אם אכן הערבים חוקקים מגיני דוד על בתיהם, כפי שניתן לראות על משקופי הבתים בשכונה ואם אכן הערבים מותירים כתובות בעברית על בתיהם...
חוסייני הבין שלא יוכל להמשיך בנאומו ליד הרב יוסף שאינו מבליג על הדברים הנאמרים וירד למטה, "היה בזה משהו מאוד סמלי, שהוא ירד למטה ואנחנו נשארנו על ההר", מספר יונתן יוסף.
בתנועת הריבונות רואים בתנופת בנייה יהודית בירושלים כורח של ממש על מנת לחזק את אחדותה של העיר ואת הריבונות הישראלית בה. "לא די בהצהרות והבטחות. עלינו לדרוש מעשים שיהוו המשך ישיר לשרשרת אתגרי הציונות מזה למעלה מ-120 שנה. המעש ההכרחי כעת הוא בנייה לצד בלימת לחצים בינלאומיים להחזרת רעיונות מסוכנים של חלוקת ירושלים, כדוגמת הלחץ לפתיחת הקונסוליה האמריקאית לרש"פ".