היצע קרקעות המדינה ביהודה ושומרון הוא קצה קרחון פוטנציאל הבניה והתעסוקה של אזור המרכז. שר הכלכלה לשעבר, אלי כהן, בראיון.
"פתרון משבר הנדל"ן טמון בין היתר בבניה מואצת למגורים באזורי יהודה ושומרון", קובע שר הכלכלה לשעבר, חבר הכנסת אלי כהן. "כיום מרבית הקרקעות ביו"ש הן קרקעות מדינה ולא קרקעות פרטיות, ולכן בידי המדינה יכולת לקדם את פיתוח התשתיות שם לשיווק למגורים".
את יתרונות הבנייה ביהודה ושומרון רואה חבר הכנסת כהן כברורים ביותר. הקרבה למרכז הארץ ולמוקדי התעסוקה, הרמה הגבוהה של שירותי החינוך והקהילה שניתנים ביישובי יהודה ושומרון, הביקוש הגובר של דור ההמשך כל אלה מתווספים לשאיפה להורדת עלויות הדיור עם הגדלת ההיצע בבנייה מאסיבית ממזרח לגוש דן.
"הפתרון למצוקת הדיור הוא הגדלת ההיצע. ברגע שהקרקעות הן קרקעות מדינה שלא כמו באזור המרכז, המדינה יכולה להגדיל שיווקים", הוא אומר ומציין בחיוב רב את תופעת הבנייה לגובה בישובים רבים, תופעה אותה הוא רואה ככלי חשוב לכלכלה, להתיישבות ולציונות, כהגדרתו. בעיניו יעד של מיליון יהודים ביהודה ושומרון בתוך עשור הוא בהחלט אתגר אפשרי.
כהן, שבתקופת כהונתו כשר כלכלה ראה ביהודה ושומרון כר פורה לפיתוח אזורי תעשייה משגשגים, מציין את הביקושים הגבוהים להרחבת עסקים באזור הזוכה להטבות אזור עדיפות לאומית, להקצאת קרקעות ולסיבסוד עלויות הפיתוח. את המגמה הזו, הוא אומר, יש להרחיב ולמנף הלאה. גם כאן הקרבה לגוש דן בעלויות נמוכות קורצת לחברות גדולות ובעלי עסקים הבוחנים את שיקוליהם על פי מדד כלכלי ומגיים למסקנה שאכן יהודה ושומרון הם הפתרון הטוב ביותר עבורם. "כך הפך אזור התעשייה מישור אדומים למבוקש מאוד לתעשייה ומסחר, כך הפך מתחם עיצוב הבית להצלחה עסקית מרשימה וכך גם מתחם השעשועים שם מנקז אליו רבים שמגיעים מכל הארץ".
לאלה מוסיף כהן ומדגיש את פיתחתם של מתחמי הייטק בשער בנימין, בגוש עציון ועוד כמודל לקראת העתיד. "הרבה מפעלי תעשייה העתיקו את מקום מושבם מהמרכז מזרחה לכיוון יהודה ושומרון. אחת התופעות שראינו באזורי התעשייה בכפר סבא ופתח תקווה הוא הפיכת המבנים למבני משרדים בעוד התעשייה עצמה עברה לאזור אריאל, לאלפי מנשה ולפארקי תעשייה אחרים. מעבר להעתקת מפעלים רבים מבעלי העסקים רואים ביהודה ושומרון פוטנציאל להתרחבות ויעילות העסקים שלהם".
מודע היטב לפער בין המציאות כעת לפוטנציאל האדיר הטמון ביהודה ושומרון, מציין חבר הכנסת כהן כי אמנם בתקופת שלטון הליכוד הייתה בנייה מואצת שהובילה לכחצי מיליון יהודים ביו"ש, אך "בהחלט עלינו להרחיב את ההתיישבות. לא בכדי אני שב ואומר שבין הים והירדן יש מקום למדינה אחת ולדגל אחד. הפיתוח התעשייתי והכלכלי של האזורים האלה הוא חלק בלתי נפרד מהריבונות".