ראשי תנועת הריבונות הציגו במושב מיוחד של ועידת הכלכלה של 'בשבע' את עיקרי קמפיין 'זזים מזרחה' לבנייה מאסיבית ביו"ש כחלק מפתרון מצוקת הדיור, קמפיין הזוכה לתמיכה רחבה של מומחים ואנשי מקצוע.
במושב מיוחד בכנס 'בשבע' וערוץ 7 הציגו ראשי תנועת הריבונות, יהודית קצובר ונדיה מטר, את עיקרי קמפיין 'זזים מזרחה' הקורא לבנייה מאסיבית ביהודה ושומרון כפתרון למצוקת הדיור ומחירי הדיור בישראל.
את המושב פתח המנחה, הכלכלן ערן בר טל, בפניה "מתריסה" כלפי קצובר ומטר ושאל אם השתיים התייאשו מהאידיאולוגיה ולכן בחרו לפנות לאפיקי היתרונות הכלכליים של הריבונות ביהודה ושומרון. יהודית קצובר השיבה באופן נחרץ וקבעה כי הדברים כרוכים אלה באלה.
"בניה בארץ ישראל זו אידיאולוגיה, מחשבה כלכלית בארץ ישראל היא אידיאולוגיה. למדנו את זה מאברהם אבינו שקנה חלקת אדמה והסיפור המקראי מתעכב על פרטי התשלום וכו' כי כלכלה היא אידיאולוגיה. קניה בארץ ישראל, ביהודה ושומרון, זו ריבונות".
קצובר ומטר הציגו שקף ובו תמיכתם של עשרות חברי כנסת משלל מפלגות בקמפיין 'זזים מזרחה'. השתיים הדגישו כי מפלגתם אינה פוליטית ועם זאת היא זוכה לתמיכתם של רבים מחברי הכנסת ה"מבינים שיהודה ושומרון זה הפתרון ולא הבעיה". בדבריה ציינה קצובר כי אמנם יש חברי כנסת ושרים, כדוגמת השרים אלקין וסער, שאינם חתומים אך אין ספק בתמיכתם במהלך, תמיכה המוכחת בפעילותם למען בנייה ביו"ש וברמת הגולן.
"אין דרך אחרת מהבניה ביהודה ושומרון", אמרה קצובר וציינה את המחקר שביצעה תנועת הריבונות אודות ההשלכות הכלכליות הדרמטיות של בנייה מאסיבית ביהודה ושומרון במרחק של עד שלושים קילומטרים מתל אביב בה הצפיפות כיום עולה על זו שברצועת עזה. אם בעזה הנתון הוא 8100 בני אדם לקילומטר מרובע הרי שבתל אביב הנתון הוא 9100 בני אדם לשטח דומה.
דובר נוסף במושב היה ערן רולס, יו"ר מרכז הבניה הישראלי, מתומכיה הנלהבים של תכנית 'זזים מזרחה' הקובע כי הגדרת מצוקת צפיפות הדיור כבעיה היא הגדרה המגמדת את התופעה, כלשונו. לצפיפות הדיור השלכות לקליטת עליה ולהשארת הדור הצעיר בארץ. "מעטים משוכנעים שילדיהם ונכדיהם יוכלו לקנות דירה בישראל. כיום זוג צעיר לא יכול לקנות דירה בכל חלקי ישראל, ובקרוב גם לא ביהודה ושומרון".
"ישראל הפכה את תהליך רכישת הדירה לבאר נפט", אומר רולס. "קרקע בקרית גת שעלתה עד לפני 18 שנה 30-40 אלף לבניית דירה נמכרת היום ב-500 אלף שקלים. אנשים מדברים על כן או לא ביבי אבל זה לא מעניין. מה שמעניין זה להשאיר את הילדים והנכדים בארץ. היום גם שכר הדירה עולה. בשנה האחרונה עלה שכר הדירה בשלושים אחוז. יש מקומות שמחירי הדירות עלו בארבעים אחוז. זוג צעיר לא מסוגל להגיע לדירה. הוא צריך הון עצמי של מיליון שקל, וגם בו הוא לא יכול לקנות דירה".
"כל פינה ביהודה ושומרון דינה כמו פינה בל אביב בשרון או בגולן", קובע רולס התובע מהציבור הישראלי לדרוש מהפוליטיקאים תשובות בסוגיה זו של התמודדות על מחירי הדיור. "שישים וחמישה אחוז מעלות דירה חדשה הולך למדינה דרך קרקע, מע"מ מיסים וכו'. המדינה עשירה והאנשים עניים".
"בוודאי שאני בעד הבניה ביהודה ושומרון וכמה שיותר", הכריז רולס. "צריך מאה אלף דירות בשנה. אנחנו מאבדים ילדים בחו"ל. בקפריסין צמחה קהילה ישראלית גדולה כי בחצי שעת טיסה הם חיים ברבע מחיר מהפריפריה של תל אביב. המציאות העכשווית תקטין ילודה, משפחות יהיו קטנות יתר. זה ישפיע על היכולת לתת חינוך לילדים".
אהרוני נויבויאר, מנכ"ל החברה לפיתוח גוש עציון, סיפר על היעד שהציב לעצמו כשנכנס לתפקידו, להגדיר את יהודה ושומרון כפתרון ולא כבעיה, ותיאר את המעבר של אנשי עסקים ותעשייה מזרחה. בדבריו ציין כי המעבר של מוקדי תעשייה רבים ליהודה ושומרון התגלה כפותר בעיות רבות נוספות מעבר למחירי השכירות והבניה. בין השאר פותר המעבר מזרחה את מצוקת הפקקים, זיהום אוויר ועוד. "אזורי התעשייה מתמלאים במהירות. זה נעשה במהפכה כלכלית שקטה. אנחנו מצליחים להביא את כולם אלינו", אומר נויבויאר שהלין על המציאות בה המנהל האזרחי אינו מפשיר קרקעות להמשך בניה והתרחבות, מה שגורר עליית מחירים שמקורה פערי היצע וביקוש מתרחבים.
שלו פימה, ראש מטה מועצת הר חברון, חיזק גם הוא בדבריו את מיזם 'זזים מזרחה' וקבע כי מדובר בדיון נצרך וחשוב לעת הזו בה בתים ביהודה ושומרון נמכרים במחירים גבוהים בהרבה מכפי שהיו בעבר. הדיון הכלכלי סביב מחירי הדיור מצטרף לדיון האידיאולוגי סביב הבניה ביהודה ושומרון. לדבריו יש לתת את הדעת על הסוגיה בשיח עם פוליטיקאים ומדינאים על מנת להוביל לשינוי של ממש.
בדיון השתתפה גם רותי שוורץ, מנכ"ל רגולציה במנהל התכנון, שסיפרה על ההחלטות שקיבלה הממשלה לעידוד ההתיישבות ברמת הגולן, על השאיפה לקיצור רגולציה והתקווה שהממשלה הבאה תמשיך בקבלת החלטות ברוח זו. בדבריה הזכירה בין השאר את ההליך שנכנס לתוקף היום ובו אדריכל רשוי יכול להוציא היתר בניה כחלק ממגמה זו. המנחה, ערן בר טל, צינן את ההתלהבות כשציין שהליך זה אינו תקף לגבי יהודה ושומרון.
נדיה מטר, מראשי תנועת הריבונות, הציגה את עיקרי המחקר שהזמינה תנועתה מהכלכלן ד"ר אמציה סמקאי, שיחד עם צוות חוקרים בחן את נתוני השלכות הבניה ביהודה ושומרון על מחירי הדיור בגוש דן, והנתונים שהציגה חדים ברורים ומרתקים.
ממחקרו של ד"ר סמקאי עולה כי מחירי הדיור בתל אביב עלו בעשור האחרון במאה אחוזים בשל הפער בין היצע וביקוש. מאחר ולצד החשיבות שבבנייה בנגב ובגליל המציאות היא שהציבור הישראלי מעוניין להתגורר בשטח שבין חדרה לגדרה הרי ש"נדרשות קרקעות ואפשר כבר כעת להתחיל לבנות במערב השומרון שמספק מאה קילומטר מרובע זמינים לבנייה, כאשר גוש דן הוא 52 קילומטר מרובע ועם כל התוספות מגיעים למאה קמ"ר. פיתוח ושיווק קרקעות בהיקף של 25 אלף יחידות דיור בשנה יוזילו את מחירי הדיור באזור המרכז ב-35 עד 45 אחוזים".
את הדברים חתמה יהודית קצובר בתזכורת המתקבלת היום מרחבי העולם על חשיבות המאבק על שטח. עלינו, אמרה, להיערך לקליטתם של 7 מיליון יהודים שעודם בגולה. שטחי ארץ ישראל הם העתיד של מדינת ישראל ועל עתיד זה לא נוכל לוותר.