בזה אחר זה נשאו חברי כנסת מסיעות שונות את האלטרנטיבה המדינית לחלוקת הארץ. הזיית 'שתי המדינות' מתפוגגת ונעלמת.
התובנה לפיה רעיון העוועים של חלוקת הארץ והקמת מדינת טרור בליבה הוא רעיון שנועד לכישלון כפי שהוכח בעשורים האחרונים הובילה לקיומו של כנס מיוחד בכנסת ישראל תחת הכותרת 'כנס חלופות מדיניות'.
את הכנס (27.6.17) הוביל חבר הכנסת יהודה גליק ובמהלכו הוצגו החלופות המדיניות של חברי הכנסת מן המחנה הלאומי. הדוברים בכנס היו סגן השר ח"כ מייקל אורן (כולנו), ח"כ יואב קיש (ליכוד), ח"כ בצלאל סמוטריץ' (האיחוד הלאומי), ח"כ יהודה גליק (הליכוד) ויו"ר מפלגת זהות חבר הכנסת לשעבר משה פייגלין.
את הכנס פתח חבר הכנסת גליק שאמר בפתח הדיון כי "במשך שנים כל המרואיינים בתקשורת אמרו "כולם יודעים שברור שתהיה מדינה פלסטינית" וכשמישהוא העיז לומר אחרת התנפלו עליו ואמרו לו "מה האלטרנטיבה?". כולנו יודעים שיש חלופות לפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני. לא הבאנו כאן פתרונות שכוללים גירוש של אוכלוסיות – לא מן הצד הימני ולא מן הצד השמאלי. נשמע כאן עמדות רציניות של אנשים מכל רחבי הספקטרום שמבנים שהאופציה של הקמת מדינה פלסטינית תסכן את מדינת ישראל".
סגן השר במשרד ראש הממשלה, ח"כ מייקל אורן (כולנו), שהציג את הפתרון המדיני של מפלגת 'כולנו', אמר בכנס כי "עלינו לנקוט גישה מזרח תיכונית לסכסוך במזרח התיכון, מי שמבסס את הפתרון שלו על שתי מדינות לשני עמים יש לו 100% סיכוי להכשל. הנשיא הפלסטיני עבאס הוא מנהיג בלתי נבחר, שאינו שולט אפילו בגדה המערבית. אף פלסטיני לא יכיר בקיומו של העם היהודי. עם זאת, יש סיכוי טוב שמאמצים לבסס את המצב הקיים – מציאות של שתי מדינות - יצליחו. הרוב המכריע של הפלסטינים אינם באים במגע עם ישראלים ונהנים מאוטונומיה נרחבת. בו בזמן, קיים שיתוף פעולה כלכלי ניכר בין ישראלים לפלסטינים. עלינו לחזק את "מצב שתי המדינות" על ידי טיפוח פיתוח כלכלי, בניית תשתיות ובניית מוסדות בקרב הפלסטינים, יחד עם חיזוק שיתוף הפעולה הביטחוני בינם לבין ישראל".
לדבריו "בעודנו שומרים על אופק מדיני שעלול להוביל, בסופו של דבר, להסדר של שתי מדינות, עלינו לנקוט גישה מזרח תיכונית לסכסוך במזרח התיכון. במקום הסכמים רשמיים בין מנהיגים לגיטימיים, עלינו לחתור להבנות בלתי רשמיות בין בעלי עניין. גישה כזו תשמור על קהילות יהודיות ביהודה ושומרון ועל אחדותה של ירושלים, ותזכה לתמיכה מרומזת של מדינות ערביות מתונות. מדינות ערביות באזור אמורות להיפתח לפנינו כלכלית ומדינית אם ניצור מציאות יציבה פתוחה ומשגשגת יותר עם הפלסטינים".
ח"כ גליק (הליכוד) הציג את תכניתו המבוססת על החלת החוק הישראלי על יו"ש, מתן אזרחות לפלסטינים, הקמת מדינה אחת ובה שלטון אזורי ברחבי ישראל וממשל פדרלי מרכזי: "גירוש אוכלוסייה כדרך להשגת הסדר מדיני הוא ההפך משלום. שלום בהגדרתו הוא מצב שבו שתי האוכלוסיות חיות יחד בהרמוניה וב – שלום! ההפרדה מלבה ומגבירה את השנאה, כיוון שהיא מבודדת את הפלשתינים ומנתקת אותם מאפשרויות התעסוקה ומקרוביהם המתגוררים בישראל. הפרדה היא ההיפך מיחסי שכנות טובים. הפרדה אינה מוסרית והפרדה אינה שלום".
גליק הוסיף כי: "בעולם קיימות כיום 27 מדינות פדראליות. רובן מדינות מודרניות ומפותחות וחלק מהן נמנות על המדינות העשירות והמפותחות בעולם, כמו שווייץ, ארה"ב, אוסטרליה, גרמניה, קנדה, בלגיה ועוד. חלק מהמדינות הללו סבלו בעבר מסכסוכים קשים ואלימים בין העמים והקבוצות האתניות המתגוררים בהן שהמשטר הפדראלי פתר אותן ואפשר להן להיכנס לעידן של יציבות, שגשוג וצמיחה. אני מאמין שכך גם יקרה בישראל האחת".
ח"כ יואב קיש (הליכוד), מראשי השדולה למען ארץ ישראל, הציג בכנס את 'תכנית האוטונומיה': "המטרה של תכניתי היא קודם כל להסיר לחלוטין מסדר היום את ההצעה להקמת מדינה פלשתינית. מדובר באסון קולוסאלי למדינת ישראל ועל מדינת ישראל לעשות כל שניתן על מנת למנוע אותו. מנגד, יש שמקדמים הצעה למדינה דו לאומית שלתפישתי תוביל לסיום החלום הציוני ולחיסולה של ישראל כמדינה יהודית דמוקרטית".
"שאיפתי היא להחיל ריבונות על מקסימום שטח עם מינימום ערבים ביהודה ושומרון כאשר אף אזרח, יהודי או ערבי, לא יפונה מביתו. תוקם אוטונומיה אזורית לערבים שתאפשר רציפות תחבורתית ופיתוח השלום הכלכלי. אני מאמין שבעת הזו התכנית הזו היא היחידה הרלוונטית, הישימה והשומרת על ישראל כיהודית ודמוקרטית. התוכנית שומרת על בטחון ישראל תוך כדי מתן אוטונומיה לערבים ביהודה ושומרון שמאפשרת להם עצמאות מרבית ומרקם חיים טוב", אמר קיש.
לדבריו, אמנם "תכנית האוטונומיה איננה פתרון מושלם, אך אין פתרון מושלם. תוכנית זו היא היחידה בעת הזו אשר תוכל להוות יוזמה ישראלית עצמאית אשר תוכל לזכות גם לתמיכת ארה״ב".
ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי), גם הוא מראשי שדולת ארץ ישראל, נשא דברים גם הוא בכנס: "אני רוצה להגיע לשלום ודו קיום בין שני העמים. אני לא מסתפק בפחות מזה. הבסיס לתוכנית היא ההבנה שבארץ קיימות שתי שאיפות לאומיות סותרות שלא ניתן לישבן באמצעות חלוקה מלאכותית של השטח. חלוקה מלאכותית של השטח בין הים לירדן תשמר שאיפה לאומית ערבית שסותרת את זו היהודית ותנציח עוד 100 שנים של סכסוך עקוב מדם".
"בבסיס ההצעה מונחת הכרעת הסכסוך", אמר סמוטריץ'. "הכרעה שמשמעותה גדיעת התקווה הערבית למימוש השאיפות הלאומיות בארץ ישראל. הכרעה התיישבותית- הכוללת החלת הריבונות על כל הארץ, הקמת ערים וישובים רבים והבאת מאות אלפי מתיישבים נוספים. צעדים אלו יטמיעו בקרב הערבים את ההבנה שלא תקום מדינה ערבית בין הים לירדן. ההכרעה תלווה בצעדים תומכים כגון עידוד הגירה, עידוד עליה וילודה בעם היהודי ועוד".
"לערביי יהודה ושומרון שיהיו מוכנים לוותר על שאיפותיהם הלאומיות ולחיות כאן כאנשים פרטיים תוצע הקמה של מנהלות מוניציפליות אזוריות כשלתושביהם זכות בחירה עצמית. מנהלות אלו יקיימו קשרים בינן לבין עצמן ועם מדינת ישראל ויזכו למרבית הזכויות הדמוקרטיות של חופש ביטוי, תנועה, ניהול עצמי וכו'. במידה ויהיו כאלו שלא יקבלו את הריבונות הישראלית ויבחרו לעזוב הם יקבלו תמיכה כלכלית וסיוע להגירה. ערביי יו"ש שיבחרו להילחם במדינת ישראל ימצאו צה"ל נחוש שלא יאפשר את המשך שפך הדם במדינת ישראל. זו הדרך האחת והיחידה להגיע לשלום ולדו-קיום", דברי ח"כ סמוטריץ'.
יו"ר מפלגת 'זהות', חבר הכנסת לשעבר משה פייגלין, הציג את תכניתו 'מדינה אחת לעם אחד - שלם ושלום' הכוללת 3 שלבים:
1. ביטול הסכמי "אוסלו", "ניקוי" שטחי יו"ש מכל ארגוני הטירור והסרת כל סממן ריבוני שאינו ישראלי.
2. החלת ריבונות מלאה על כל שטחי יו"ש.
3. לתושבים תינתן האפשרות לבחור אחת משלוש: הגירה מרצון - סיוע כלכלי יינתן לאלו שיבחרו להגר, קבלת מעמד "תושב קבע" עבור מי המעוניינים להישאר, או פתיחת מסלול לקבלת אזרחות עבור המעוניינים לקשור גורלם בגורל עם ישראל.
פיגלין אמר כי "הפרגמטיזם הוא נסיון להיות הרודן הנאור והאנס המנומס. העולם רוצה צדק ולכן אנחנו צריכים לחזור ולדבר במושגים של צדק. זו ארצנו ועלינו להחיל ריבונות מלאה בין הים לירדן".