היו"ר השותף של שדולת ארץ ישראל, חבר הכנסת יואב קיש, רואה בריבונות על השטח כולו הכרח מדיני והיסטורי ובחזונו של מנחם בגין המנוח, האוטונומיה, פתרון לערביי יהודה ושומרון.
לחבר הכנסת יואב קיש, יו"ר שותף (יחד עם חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ') של השדולה למען ארץ ישראל, ברור מה צריך להיות היעד לגבי יהודה ושומרון. "על השטח הזה מדינת ישראל צריכה להחיל ריבונות. מדובר בשטח שצריך להישאר שטח ישראלי", הוא מנסח בפשטות.
קיש מודע היטב למורכבות המדינית הכרוכה במהלך הריבונות ומשום כך הוא קובע כי מהלך שכזה לא יקרה ב'זבנג וגמרנו', אלא נצרכת כאן עבודה הסברתית מדינית ארוכה שתדאג לחלחל את התפיסה הזו לזירה הבינלאומית.
להערכתו של חבר הכנסת קיש מדינאים בארץ ובעולם, גם כאלה שעד כה לא האמינו בחזון הריבונות, מתחילים להפנים "שלא יכול להיות מצב אחר", כלשונו. "לא יכול להיות שישראל תהמר על העתיד שלה. מול מדינות שמתפרקות לא יתכן שיקימו כאן יצור כלאיים שלא יעשה כלום חוץ מלקרב את המלחמה הבאה. לכן גם בגלל האמונה שזו ארצנו וגם מתוך הרצון למצוא פתרון פרקטי ברור שיהודה ושומרון צריכים להיות חלק ממדינת ישראל".
קיש רואה בהתבטאויותיו של יו"ר מפלגת העבודה, חבר הכנסת הרצוג, ולפיה לא זו העת לחתור להקמת מדינה פלשתינית, עדות לראשיתה של הפנמה ושינויי גישה. "האמירה הזו שלהם ש'לא עכשיו' גם היא שינוי כלשהו, ואולי בעתיד הם יגיעו למסקנה שזה לא צריך להיות אף פעם".
באשר לזירה הבינלאומית קיש מודע למורכבות המצריכה עמל הסברתי ארוך טווח שלא יקרה ביום אחד, אבל הוא בהחלט קורה. "גם בירות אירופה, שנשטפות במיליוני פליטים, מבינות שהמציאות יכולה להשתנות. אנחנו חייבים להתאמץ ולהוביל את התובנה הזו שבסופו של דבר תחלחל ותיכנס בשכנוע ארוך".
ואם הם בכל זאת ירצו להצביע לפרלמנט
קיש מתבקש להעיף מבט קדימה ולתאר את המציאות ביהודה ושומרון של עוד עשור או למעלה מכך ונתלה בחזונו של מנהיג הליכוד, ראש הממשלה המנוח מנחם בגין. "לעולם לא אתן לערביי יו"ש אזרחות ישראלית. לא אתן להם להצביע לכנסת ישראל. הפתרון הנכון והרצוי הוא אוטונומיה, והמודל למעשה כבר די קיים בשטח. מימוש זכויות לאומיות לא יקרו ביהודה ושומרון. המדינה היחידה שזכויות כאלה יכולות להתממש בה היא ירדן ששם יש זהות פלשתינאית עמוקה".
כדי שלא ישתמעו מדבריו הבנות בעלות השלכות מרחיקות טווח מדגיש חבר הכנסת קיש שאין בכוונתו לא לקדם מהלך ירדני שכזה ולא לדחוף לו, "אני רק אומר שאם יטענו נגדי למה אני לא נותן להם להצביע לכנסת ישראל, אומר שהם לא אזרחי ישראל ולא מחוברים לישראל, ואם הם רוצים להצביע לפרלמנט כלשהו אז זה יוכל לקרות רק בירדן".
האם אידיאולוגיה ברוח הריבונות יכולה לבוא ממפלגה כמו הליכוד שמבקשת להיות מפלגת שלטון שמדברת לקהל רחב ככל האפשר?
"בוודאי. זו האידיאולוגיה של הליכוד. זו הייתה האידיאולוגיה של בגין. על התפיסה הזו גדלנו. זו מדיניות הליכוד".
בגין אמנם דיבר על אוטונומיה וזו הייתה האידיאולוגיה שלו, אבל הוא לא החיל ריבונות
"נכון, וגם אנחנו לא יכולים להחיל ריבונות מחר. אנחנו מבינים את המציאות הבינלאומית וזה מהלך שצריך להתקדם אליו באחריות ובתוך זמן ותוך כדי התמודדות עם לחצים בינלאומיים, אבל לשם אנחנו צריכים לשאוף".
האם אתה מצליח להבין את מקור הכוח של עיתון כמו 'הארץ' שמצליח לתייג כל מי שלא חושב על שתי מדינות לסהרורי?
"אני סבור שלאט לאט מבינים שדווקא מי שחושב על שתי מדינות הוא הסהרורי. רואים את זה במה שקורה למפלגת העבודה. הציבור הולך ימינה והכוח של 'הארץ' הוא מאוד מוגבל מצומצם. זו נישה שהולכת ונעלמת. יש להם עיתון כלכלי מעניין, 'דה-מרקר' וגם עליו יש ביקורת, אבל מעבר לזה אני לא חושב ש'הארץ' מצליח להזיז דעת קהל ציבורית או את מקבלי ההחלטות".
איך אתם, כיושבי ראש וכחברי השדולה למען ארץ ישראל, מקדמים אותנו בפועל לקראת יישום חזון הריבונות?
"אנחנו מאוד מאוד פעילים בנושא הזה. אנחנו מתמודדים עם בעיות רבות ובעיית הריבונות היא אחד הנושאים המהותיים שאנחנו דוחפים אותם קדימה. אנחנו מתמודדים גם עם נושא הקפאת הבנייה וצמצום הבנייה ביהודה ושומרון. אנחנו כעת במאבק לחידוש הבנייה במעלה אדומים, אנחנו ממש עכשיו בהליך תכנון צעדינו בנושא הריבונות, זה נמצא בפוקוס מרכזי של השדולה ואנחנו בוחנים איך נתקוף את הנושא בקדנציה הנוכחית. אני מודה שבשנה הראשונה של הקדנציה הייתה לנו תקופה של התארגנות ואיחוד השורות, לזהות מי איתנו בקואליציה ועם מי אפשר לעבוד, אבל במושב הבא תשמע בשורות טובות בנושא הזה".
נרגיש את זה בתחום החקיקה?
"אנחנו רוצים לקדם חקיקה אבל בצורה שתצליח. אין לנו מגמה לזרוק פצצות למים ולראות מה זה עושה. אנחנו מובילים מהלך מובנה מדורג לחיזוק הריבונות. אפשר לסכם זאת ולומר שהשדולה בוחנת לעומק את נושא הריבונות ואיך להוביל מהלכים במושב הבא".
הזכרת את נושא הקפאת הבנייה – בהתמודדות עם הנושא הזה אתה לא מוצא את עצמך מעט כבול ומנוע מלפעול דווקא משום שאתה איש מפלגת השלטון, אדם שלא יכול להתעמת חזיתית עם ראש הממשלה ושר הביטחון, האחראי על הפעולות בשטח?
"זה הדדי, כי מצד אחד אני מוגבל, מרגיש את הקושי ומבין את האילוצים של ראש הממשלה ושר הביטחון, אבל מצד שני מהלכים שאני מוביל זוכים למשנה תוקף מכוח העובדה שאני נמצא במפלגת השלטון והדברים לא מצטיירים כמהלכים רק של 'הבית היהודי'".
(הראיון עם ח"כ קיש הובא בגיליון 7 של 'ריבונות')