אקוניס: נתניהו נאם את נאום בר אילן בלחץ אובמה

צילום: נשים בירוק

שר המדע משוכנע כי גם נתניהו הסיר את רעיון שתי המדינות מעל סדר היום המדיני וכי נאום בר אילן ננאם רק בלחצו של ברק אובמה.

מערכת ריבונות
24-01-2018

שר המדע, אופיר אקוניס, משוכנע כי גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אינו מאמין ברעיון שתי המדינות, ואת נאום בר אילן נאם רק בעקבות לחץ מכיוונו של נשיא ארה"ב באותם ימים, בר אובמה.

את הדברים אמר השר אקוניס בראיון שהעניק לערוץ 7 בעקבות נאומו של סגן נשיא ארה"ב, מייק פנס. אקוניס נשאל אודות רעיון שתי המדינות שהשתרבב לנאומו של פנס כאופציה התלויה בהסכמת שני הצדדים, ובמענה הבהיר וקבע כי עמדתו הייתה ונותרה מנוגדת לרעיון זה ובכוונתו להיאבק בו בכל דרך, כפי שעשה בהיותו חבר כנסת וכפי שהוא נוהג כאשר הוא שר בממשלה, ולמעשה כבר מימיו כנער.

"לדאבוני אמר סגן הנשיא שאם הצדדים ירצו בכך הפתרון יהיה תלוי בשתי מדינות, רעיון שנאבקתי בו משחר נעוריי. זה רעיון שיביא אותנו להתאבדות מוחלטת וגם מבחינת זכותנו על הארץ", קבע השר.

על אמירה זו של פנס נשאל אקוניס אם העובדה שעד היום לא מצא ראש הממשלה להתנער פומבית מנאום בר אילן אינו מוביל למעשה את האמריקאים לנקוט גם הם עמדה שכזו. לטעמו של אקוניס בפועל נתניהו דווקא כן התנער מנאום בר אילן שאותו אולץ לשאת בלחצו של אובמה. "ערב הבחירות ב-2015 נתניהו אמר שהרעיון לא על הפרק, ומאז הוא לא חזר בו ולא חזר על הביטוי האומלל שנאמר תחת המכבש של אובמה. נתניהו נאלץ לקבל את הנוסחה האומללה הזו ערב נאומו במאי 2009 ולשמחתי גם נתניהו חזר בו או לפחות לא חזר עליו. גם טראמפ לא רואה בכך דגל לפתרון הסכסוך במזרח התיכון".

עוד ציין והזכיר כי "שום ממשלה בישראל מאז ימי שרון שחזר בלטרון על רעיון הקמת המדינה, אף ממשלה לא דנה במתוווה שתי המדינות ולא קיבלה החלטה לאימוץ הנוסחה הזו, ולכן כשר אני לא מחוייב לה ואאבק בה כפי שאמרתי בנאומי הראשון בכנסת".

אקוניס משוכנע כי הצהרות ברוח זו הנאמרות מפיו ומפי שרים אחרים סביב שולחן הממשלה מהוות אמצעי בידיו של ראש הממשלה נתניהו כאשר הוא נועד עם מנהיגים שונים בעולם ויכול לקבוע באוזניהם כי רעיון המדינה הפלשתינית חסר היתכנות שכן אין לו רוב בקואליציה או בממשלה לקידומו.

בהמשך דבריו אמר השר אקוניס כי עם קריסת רעיון השמאל לחלוקת הארץ והקמת מדינה פלשתינית בליבה נותרו החלופות האחרות: "נחזור לרעיון הממשל העצמי שהעלה בגין או לרעיון הפדרציה הירדנית-פלשתינית שעלה גם הוא באחרונה או כל ממשל עצמי שבו הפלשתינים ישלטו בחיי היומיום והביטחון והגבולות בידינו ובשליטתנו ולא בשליטת לוויינים ובלונים כפי שהציע ג'ון קרי שפעל מתוך שנאת ישראל".

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
סיור של אמונה, ריבונות ומעשה
מערכת ריבונות
17-07-2026
קם דור חדש אשר לא ידע את אוסלו, דור בריא הנצמד לאדמת ארץ ישראל, שזכותנו על כולה, דור שלא נותן לבלבל אותו
ריבונות - כתב עת מדיני
דרישה בכנסת: ועדת חקירה לאוסלו. ראיון
מערכת ריבונות
14-07-2026
בעקבות דרישת תנועת הריבונות להקמת ועדת חקירה להסכמי אוסלו התראיינה נדיה מטר בערוץ 7 והציגה את משמעות הדרישה בהרחבה. בפניכם הראיון במלואו:
ריבונות - כתב עת מדיני
החוות על הכוונת - זה הזמן לריבונות
יהודית קצובר ונדיה מטר
13-07-2026
ריבונות איננה רק יעד מדיני – היא הביטוח של ההתיישבות.
ריבונות - כתב עת מדיני
קריאת תנועת הריבונות: ועדת חקירה להסכמי אוסלו
מערכת ריבונות
09-07-2026
​בוועדת המשנה ליהודה ושומרון בוועדת חוץ וביטחון: תנועת הריבונות דורשת לבטל את אוסלו, להחיל ריבונות ולהקים ועדת חקירה ממלכתית.
ריבונות - כתב עת מדיני
​אזהרה! עצרו לפני שחלילה נגיע לסעיף 19
יהודית קצובר ונדיה מטר
06-07-2026
ההתפתחויות האחרונות צריכות להדליק נורת אזהרה במחנה הלאומי. אם אכן תוכניתו של טראמפ, המבוססת על עשרים סעיפים, מתקדמת שלב אחר שלב, הזמן שנותר לעצב מציאות אחרת הולך ואוזל במהירות.
ריבונות - כתב עת מדיני
ועידת נוער הריבונות השמינית - תיעודי וידאו
מערכת ריבונות
05-07-2026
ההתלהבות, האמונה, העשייה והחזון - כל אלה התחברו יחד בוועידת נוער ריבונות ה־8. צפו בסרטוני הדיונים וההרצאות.
ריבונות - כתב עת מדיני
​תנועת הריבונות לנתניהו: "אשר הקמת שלושה יישובים בצפון רצועת עזה"
מערכת ריבונות
30-06-2026
'התיישבות היא ניצחון. ריבונות היא הכרעה. זהו המסר שיחזק את ההרתעה, ישנה את המציאות הביטחונית וישפיע על כל הגזרות'
ריבונות - כתב עת מדיני
חברון: ריבונות בפועל, ערעור על אוסלו
יהודית קצובר ונדיה מטר
24-06-2026
זהו צעד חשוב של ערעור על הסכמי אוסלו באמצעות קבלת אחריות, הפעלת סמכות וקביעת עובדות בשטח. חברון מלמדת שמה שניתן היה להעביר במסגרת אוסלו – ניתן גם להשיב.
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות בכנס JNS 2026
מערכת ריבונות
23-06-2026
בן־גוריון הבין אמת יסודית אחת: התיישבות לבדה אינה ריבונות. לכן, למרות הלחץ הבינלאומי, למרות ההתנגדות האמריקנית, ולמרות שהיהודים היו מיעוט מול הערבים, בן־גוריון הפך את המפעל הציוני ממפעל התיישבותי למדינה ריבונית.
ריבונות - כתב עת מדיני
'רגעי חלום של ריבונות אמיתית'
מערכת ריבונות
23-06-2026
בראיון לערוץ 14 מסבירה יהודית קצובר את משמעותה של ההחלטה להפקיע מידי הרש"פ את הסמכויות בעיר האבות. הריבונות חוזרת לעם ישראל.