תכנית מדינית חדשה המוצגת בעולם ובארץ מבקשת להחיל ריבונות ישראלית ביו"ש ולהקים מדינה ערבית בצפון סיני וברצועה.
בפני חברי פרלמנט אירופים ואנשי קונגרס אמריקאים מוצגת מזה כשנה וחצי תכנית מדינית אזורית הכוללת את החלת ריבונות ישראל על יהודה ושומרון והקמת מדינה לערביי יו"ש ועזה ברצועה ובצפון סיני.
התכנית, המוגדרת בפי מקדמיה ככזו שאינה ימנית או שמאלית, תוצג בקרוב גם בפני ארגונים ישראליים משמאל ומימין, ועד כה מדווחים מוביליה על אוזן קשבת והיענות רבה הן בארץ והן בחו"ל לעקרונות העומדים מאחוריה.
לקראת הצגתה של התכנית בפני פורום 'קהלת' העניק תא"ל במיל אמיר אביבי, ממובילי התכנית, ראיון ליומן החדשות של ערוץ 7 ובו הסביר את עיקרי המהלך ומדוע לטעמו מדובר בתכנית בעלת רמת היתכנות גבוהה לנוכח התובנות המדיניות והפוליטיות המתגבשות בשנים האחרונות. "זו תכנית שמתחברים אליה אנשים מכל קצות הקשת הפוליטית בארץ ובחו"ל", הוא אומר.
לדבריו בחינת האינטרסים הישראליים והערביים מובילים למספר תובנות השוללות את רעיונות אוסלו, הן בשל הסכנה הביטחונית הכרוכה בשליטה ערבית על גבעות השומרון החולשות על גוש דן, והן בשל ההבנה שמדינה ערבית ממשית לא תיכון לעולם ביהודה ושומרון, שכן השליטה הישראלית על בקעת הירדן ומעברי הגבול המזרחיים הכרחית לביטחון ישראל.
"כולם מבינים שתהיה שם ישות ללא צבא. הרי תמיד נחזיק את הבקעה וכל מי שיצא וייכנס משם יעבור דרך ישראל. לכן אוסלו זה לא בשורה לפלשתינאים ובקונסטלציה מסוימת זה מסכן את הביטחון הישראלי. לכן החלטנו לשנות פרדיגמה במאה ושמונים מעלות", אומר תא"ל במיל' אביבי.
לדבריו הפתרון למציאות המורכבת טמון בעזה ובהרחבתה לכיוון צפון סיני, רעיון שעלה באחרונה גם מכיוונו של נשיא מצרים, א-סיסי, אם כי היה מי שדאג להסיר אותו מעל סדר היום המדיני.
אביבי רואה ברצועה מורחבת של עזה וצפון סיני פוטנציאל כלכלי ותיירותי, "אזור שהוא פתוח לעולם, אזור שמאפשר סחר, נמל ושדה תעופה ורציפות טריטוריאלית אמתית ושעל הדרך יפתור גם בעיות של סיפוח. אנחנו מדברים על מצב של השקעות עתק בצפון סיני, הקמת עיר חדשה, להוציא מאות אלפי אנשים מהרצועה דרומה, להקים רשתות מלונות ותשתיות. זה תהליך שיוצר דינמיקה אזורית אחרת וגם לגבי תושבי עזה עצמם".
באשר לערביי יהודה ושומרון הוא אומר כי לאחר שיוסר העוקץ מדרישת המדינה עבורם ניתן יהיה לבחון פתרונות שונים עבורם. בין השאר הוא מעלה אפשרות לחיים אוטונומיים תוך שייכות אזרחית למדינה החדשה שתוקם. לדבריו בחינת מידת והיקף האוטונומיה שתינתן לערביי יהודה ושומרון תוכל להיבחן בראיה ממוקדת וצלולה לאחר הקמת מדינה שכזו.
באשר לעמדת הנשיא המצרי וממשלו מעריך אביבי כי העובדה שבעבר נשמעה הצעה דומה מכיוונו מלמדת שקיימת היתכנות למהלך אם הוא יעלה לדיון רציני בעתיד. "אני סבור שהם יסכימו לכך עכשיו. למצרים יש הרבה אתגרים. יש להם שלושים מיליון אזרחים רעבים ללחם, המצב הביטחוני לא פשוט, מצרים איבדה את מעמדה המנהיגותי בעולם הערבי, ובתכנית הזו אנחנו מציעים למצרים לקבל הכול, הם יקבלו סיוע כלכלי מאסיבי, סיוע ביטחוני ויהפכו לציר שעליו יסוב כל הסכם השלום האזורי. זו בשורה גדולה עבורם. בנוסף, אפשר גם להחכיר את הקרקע. לא צריך למסור אותו".
"בתוך התהליך הזה אנחנו מדברים על התגייסות בינלאומית, מתוך הבנה שעזה היא המפתח לפתרון אזורי ולא יו"ש. אפשר לגייס את הקואליציה שפועלת בעיראק ובתימן גם לעניין הזה, ואם הקואליציה הזו תחליט שצריך להוריד את החמאס גם זה יהיה אפשרי".