מדינה ערבית בצפון סיני וריבונות ביו"ש

צילום: מירי צחי

תכנית מדינית חדשה המוצגת בעולם ובארץ מבקשת להחיל ריבונות ישראלית ביו"ש ולהקים מדינה ערבית בצפון סיני וברצועה.

מערכת ריבונות
08-11-2018

בפני חברי פרלמנט אירופים ואנשי קונגרס אמריקאים מוצגת מזה כשנה וחצי תכנית מדינית אזורית הכוללת את החלת ריבונות ישראל על יהודה ושומרון והקמת מדינה לערביי יו"ש ועזה ברצועה ובצפון סיני.

התכנית, המוגדרת בפי מקדמיה ככזו שאינה ימנית או שמאלית, תוצג בקרוב גם בפני ארגונים ישראליים משמאל ומימין, ועד כה מדווחים מוביליה על אוזן קשבת והיענות רבה הן בארץ והן בחו"ל לעקרונות העומדים מאחוריה.

לקראת הצגתה של התכנית בפני פורום 'קהלת' העניק תא"ל במיל אמיר אביבי, ממובילי התכנית, ראיון ליומן החדשות של ערוץ 7 ובו הסביר את עיקרי המהלך ומדוע לטעמו מדובר בתכנית בעלת רמת היתכנות גבוהה לנוכח התובנות המדיניות והפוליטיות המתגבשות בשנים האחרונות. "זו תכנית שמתחברים אליה אנשים מכל קצות הקשת הפוליטית בארץ ובחו"ל", הוא אומר.

לדבריו בחינת האינטרסים הישראליים והערביים מובילים למספר תובנות השוללות את רעיונות אוסלו, הן בשל הסכנה הביטחונית הכרוכה בשליטה ערבית על גבעות השומרון החולשות על גוש דן, והן בשל ההבנה שמדינה ערבית ממשית לא תיכון לעולם ביהודה ושומרון, שכן השליטה הישראלית על בקעת הירדן ומעברי הגבול המזרחיים הכרחית לביטחון ישראל.

"כולם מבינים שתהיה שם ישות ללא צבא. הרי תמיד נחזיק את הבקעה וכל מי שיצא וייכנס משם יעבור דרך ישראל. לכן אוסלו זה לא בשורה לפלשתינאים ובקונסטלציה מסוימת זה מסכן את הביטחון הישראלי. לכן החלטנו לשנות פרדיגמה במאה ושמונים מעלות", אומר תא"ל במיל' אביבי.

לדבריו הפתרון למציאות המורכבת טמון בעזה ובהרחבתה לכיוון צפון סיני, רעיון שעלה באחרונה גם מכיוונו של נשיא מצרים, א-סיסי, אם כי היה מי שדאג להסיר אותו מעל סדר היום המדיני.

אביבי רואה ברצועה מורחבת של עזה וצפון סיני פוטנציאל כלכלי ותיירותי, "אזור שהוא פתוח לעולם, אזור שמאפשר סחר, נמל ושדה תעופה ורציפות טריטוריאלית אמתית ושעל הדרך יפתור גם בעיות של סיפוח. אנחנו מדברים על מצב של השקעות עתק בצפון סיני, הקמת עיר חדשה, להוציא מאות אלפי אנשים מהרצועה דרומה, להקים רשתות מלונות ותשתיות. זה תהליך שיוצר דינמיקה אזורית אחרת וגם לגבי תושבי עזה עצמם".

באשר לערביי יהודה ושומרון הוא אומר כי לאחר שיוסר העוקץ מדרישת המדינה עבורם ניתן יהיה לבחון פתרונות שונים עבורם. בין השאר הוא מעלה אפשרות לחיים אוטונומיים תוך שייכות אזרחית למדינה החדשה שתוקם. לדבריו בחינת מידת והיקף האוטונומיה שתינתן לערביי יהודה ושומרון תוכל להיבחן בראיה ממוקדת וצלולה לאחר הקמת מדינה שכזו.

באשר לעמדת הנשיא המצרי וממשלו מעריך אביבי כי העובדה שבעבר נשמעה הצעה דומה מכיוונו מלמדת שקיימת היתכנות למהלך אם הוא יעלה לדיון רציני בעתיד. "אני סבור שהם יסכימו לכך עכשיו. למצרים יש הרבה אתגרים. יש להם שלושים מיליון אזרחים רעבים ללחם, המצב הביטחוני לא פשוט, מצרים איבדה את מעמדה המנהיגותי בעולם הערבי, ובתכנית הזו אנחנו מציעים למצרים לקבל הכול, הם יקבלו סיוע כלכלי מאסיבי, סיוע ביטחוני ויהפכו לציר שעליו יסוב כל הסכם השלום האזורי. זו בשורה גדולה עבורם. בנוסף, אפשר גם להחכיר את הקרקע. לא צריך למסור אותו".

"בתוך התהליך הזה אנחנו מדברים על התגייסות בינלאומית, מתוך הבנה שעזה היא המפתח לפתרון אזורי ולא יו"ש. אפשר לגייס את הקואליציה שפועלת בעיראק ובתימן גם לעניין הזה, ואם הקואליציה הזו תחליט שצריך להוריד את החמאס גם זה יהיה אפשרי".

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
סמינריון מנהיגות לנוער הריבונות בתמונות
מערכת ריבונות
22-07-2026
קבלו הצצה מצולמת לכמה רגעים מתוך סמינריון הקיץ למנהיגות בו השתתפו עשרות מחברי תנועת נוער הריבונות. נערכים לפעילות ריבונות מואצת.
ריבונות - כתב עת מדיני
אל תתנו למילת הקסם 'אחדות' לשתק אתכם
מערכת ריבונות
22-07-2026
מנכ"ל מועצת יש"ע לשעבר, עומר רחמים, מזהיר מסירוס הימין ותפיסותיו באמצעות ניצול מושגי הממלכתיות, האחדות ואהבת ישראל.
ריבונות - כתב עת מדיני
תשעה באב – לא הרומאים על ספסל הנאשמים
יהודית קצובר ונדיה מטר
22-07-2026
אילו תשעה באב היה מתקיים היום בבית משפט – את מי היינו מושיבים על ספסל הנאשמים?
ריבונות - כתב עת מדיני
סיור של אמונה, ריבונות ומעשה
מערכת ריבונות
17-07-2026
קם דור חדש אשר לא ידע את אוסלו, דור בריא הנצמד לאדמת ארץ ישראל, שזכותנו על כולה, דור שלא נותן לבלבל אותו
ריבונות - כתב עת מדיני
דרישה בכנסת: ועדת חקירה לאוסלו. ראיון
מערכת ריבונות
14-07-2026
בעקבות דרישת תנועת הריבונות להקמת ועדת חקירה להסכמי אוסלו התראיינה נדיה מטר בערוץ 7 והציגה את משמעות הדרישה בהרחבה. בפניכם הראיון במלואו:
ריבונות - כתב עת מדיני
החוות על הכוונת - זה הזמן לריבונות
יהודית קצובר ונדיה מטר
13-07-2026
ריבונות איננה רק יעד מדיני – היא הביטוח של ההתיישבות.
ריבונות - כתב עת מדיני
קריאת תנועת הריבונות: ועדת חקירה להסכמי אוסלו
מערכת ריבונות
09-07-2026
​בוועדת המשנה ליהודה ושומרון בוועדת חוץ וביטחון: תנועת הריבונות דורשת לבטל את אוסלו, להחיל ריבונות ולהקים ועדת חקירה ממלכתית.
ריבונות - כתב עת מדיני
​אזהרה! עצרו לפני שחלילה נגיע לסעיף 19
יהודית קצובר ונדיה מטר
06-07-2026
ההתפתחויות האחרונות צריכות להדליק נורת אזהרה במחנה הלאומי. אם אכן תוכניתו של טראמפ, המבוססת על עשרים סעיפים, מתקדמת שלב אחר שלב, הזמן שנותר לעצב מציאות אחרת הולך ואוזל במהירות.
ריבונות - כתב עת מדיני
ועידת נוער הריבונות השמינית - תיעודי וידאו
מערכת ריבונות
05-07-2026
ההתלהבות, האמונה, העשייה והחזון - כל אלה התחברו יחד בוועידת נוער ריבונות ה־8. צפו בסרטוני הדיונים וההרצאות.
ריבונות - כתב עת מדיני
​תנועת הריבונות לנתניהו: "אשר הקמת שלושה יישובים בצפון רצועת עזה"
מערכת ריבונות
30-06-2026
'התיישבות היא ניצחון. ריבונות היא הכרעה. זהו המסר שיחזק את ההרתעה, ישנה את המציאות הביטחונית וישפיע על כל הגזרות'