השר בצלאל סמוטריץ' מסביר מדוע בלם יחד עם השר אריאל את תכנית המתאר הארצית שגם בה לא היה התכנון נוגע ליהודה ושומרון.
שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' מסביר מדוע בלם יחד עם השר אורי אריאל את אישורה של תמ"א1 משום שאינה כוללת, כמו כל קודמותיה, את יהודה ושומרון.
את הדברים אמר השר סמוטריץ' בראיון לערוץ 7 ושם הבהיר כי "תמ"א 1 לוקחת 15 תכניות מתאר ארציות ומאחדת אותן לתכנית אחת, צעד נכון שמעורר שאלות מתחום התכנון". לדבריו יש לבחון גם את הסוגיות התכנוניות שעולות מתכנית המתאר, אך גם את סוגיית יהודה ושומרון שאינם כלולים במפה.
"יש אצלנו במשרד התחבורה תכנית אב מתארית ליהודה ושומרון עם מבט של שלושים שנה קדימה והערכות לכמות האוכלוסייה, מיקומי הישובים ועוד", אומר סמוטריץ' ומציין כי תחילת העבודה על תכנית זו בוצעה כבר בתקופת קודמו, ישראל כץ, ולבקשתו העניין מתוגבר ומזורז.
"אנחנו רוצים שיהודה ושומרון יהיו חלק מהמפה התכנונית של מדינת ישראל. אמנם יש כאן סוגיות משפטיות, כי מדובר במערכות תכנוניות אחרות ומקורות סמכות אחרים, אבל בעיניי זה דבר פתיר. גם אם עד שנחיל את הריבונות באופן מלא תהיה תמ"א נפרדת, מעין תמ"א 1 מזרח, ברור שהמבט התכנוני צריך לבחון את הדברים במבט כולל".
"כשר תחבורה לא יכול להיות מצב שכאשר אני בוחן את התנועה בכביש 5 או בכביש הכניסה לירושלים בלי להתייחס לתנועה שמגיעה מיהודה ושומרון. המבט צריך להיות כולל והמענה צריך להיות כולל. הקו הירוק הוא דבר וירטואלי שלא השטח, לא המציאות ולא החיים מכירים אותו ולכן אנחנו דורשים התייחסות כוללת ולא מצב שבו יש רק התייחסות לחלק המערבי של ארץ ישראל בלי החלק המזרחי שלה. יהיה על זה דיון בממשלה ואני מקווה שנצליח למצוא פתרונות", דברי סמוטריץ'.
על שאלת העלויות של תכנית מתאר חדשה הכוללת התייחסויות ליהודה ושומרון, השיב שר התחבורה והעיר כי "לחיות עולה כסף, לגור עולה כסף וגם לתכנן עולה כסף. הכנת התמ"א עולה הון תועפות, אבל כמו שמשקיעים כסף לתושבי תל אביב ישקיעו כסף גם לתושבי יהודה ושומרון. זה אינטרס של שני הצדדים שתהיה ראייה כוללת של שני עברי הקו הירוק. זה לא רק אינטרס של תושבי יהודה ושומרון".
בתנועת הריבונות בירכו על הצעד בו נקטו השרים סמוטריץ' ואריאל וציינו כי חזון הריבונות אינו רק בגדר אידאל רחוק אלא תבנית של פעולות וצעדים מעשיים וממשיים הכוללים בין השאר תכנון ארוך טווח של מדינת ישראל מבלי להפריד ולהבדיל בין שני עברי הקו הירוק.
בתנועה מזכירים כי כבר לפני כשלוש שנים הבחינו ראשי התנועה, יהודית קצובר ונדיה מטר, במראה המקומם של תכניות התמ"א הישראלית, תכניות המתוות לכאורה את גבולותיה של מדינת ישראל הקטנה ללא יהודה ושומרון. לאור זאת החלו בתנועה בעיצוב תכנית מתאר הכוללת לראשונה את יהודה ושומרון, הלא היא תמ"א 100.
לעיצובה ותכנונה של תמ"א 100 חברו אנשי מקצוע מתחומי העיור, הגיאוגרפיה, תכנון אוכלוסין ודמוגרפיה, ביטחון ועוד ובניצוחו של האדריכל יורם גינזבורג הולכת בימים אלה ומתעצבת התכנית שבתנועת הריבונות מקווים לראות בה בסיס עבודה עבור מתכנניה הרשמיים של מדינת ישראל בעתיד.
עוד יצוין כי בתמ"א 100 נקודת המבט התכנונית רואה את מרחב העיר ירושלים כמרכזה הרוחני והמעשי של מדינת ישראל, ובהתאם עולות נגזרות רבות ומעשיות הנוגעות למגוון סוגיות בישראל של עשרות השנים הבאות.