יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל, עו"ד מארק צל, שומר על קשר עם בכירי אנשיו של הנשיא האמריקאי הבא, דונלד טראמפ, מנתח את המהלכים ומשוכנע: ההבטחות הפרו ישראליות בדרך למימוש.
שיחה עם עו"ד מארק צל, ראש המפלגה הרפובליקנית בישראל, מחייבת סוו'יץ' מחשבתי. עורך הדין צל לא מועד ולא מתבלבל מול שאלות שבבסיסן התפיסה שהתקבעה בשמונה שנות כהונת אובמה, התפיסה לפיה הבית הלבן הוא שמתווה עקרונות מדיניים עבור הממשלה בישראל. צל תובע גם מאיתנו להתחיל לחשוב אחרת, וגם לשאול אחרת, לנוכח השינוי הדרמטי הצפוי, כך הוא מעריך ומשוכנע, להתחולל בבית הלבן מרגע כניסתו של דונלד טראמפ לכהונתו כנשיא ה-45 של אמריקה.
"אני מצפה לשינוי מהפכני ביחסים בין ישראל לארה"ב", אומר צל המקיים קשר ישיר עם גורמים בסביבת טראמפ וצוות ההכנה. להערכתו כל אותן הבטחות והצהרות פרו-ישראליות שליוו את קמפיין הבחירות של טראמפ אכן בדרכן להתממש, גם אם עד כה הורגלנו להתייחס להצהרות טרם בחירות כמגנט קולות בלבד, כזה שמשליכים אותו לסל האשפה של ההיסטוריה רגע אחר כך. "יש את כל הכוונות לקיים את ההבטחות כלפי ישראל ובנושא המזרח התיכון", אומר צל המונה כהבטחה ראשונה את העברת השגרירות האמריקאית מתל אביב לירושלים, "זה לא רק דבר אפשרי אלא הכרחי", הוא קובע.
צל מזכיר בדבריו לאתר 'ריבונות' את החלטת אובמה לחתום על הסעיף בחוק האמריקאי שמעכב את העברת השגרירות לירושלים כאחד מצעדיו האחרונים מול ישראל, אולם הוא מוסיף ומזכיר כי לממשל הנכנס יש את הכוח שלא להפעיל את הסעיף הזה. לדבריו, גם אם הליך העברת השגרירות לא יקרה באופן מיידי הרי שממשל טראמפ יוכל לבטא את השינוי ביחסו לירושלים כבירת ישראל בשינוי מעמדה של הקונסוליה האמריקאית שבירושלים. אם עד היום קיים נתק ארגוני בין השגרירות שבתל אביב לקונסוליה המעבירה דיווחים לוושינגטון יחד עם מקבילתה שבעמאן כאילו הייתה שגרירות פלשתין, הרי שהכפפתה לשגרירות הישראלית תהווה הצהרת כוונות מיידית באשר למגמותיו של טראמפ.
כאמור, באשר להעברת השגרירות מסופק עו"ד צל אם הדבר יתרחש באופן מיידי שכן בשלב זה טרם ידועה זהותו של מזכיר המדינה הבא וממילא גם הדרכים בהם יבחר ליישם את מדיניות הממשל החדש.
"עד היום הייתה המחלקה הזו בידי אנשים פרו ערבים", אומר צל בהתייחסו למחלקת המדינה. "טראמפ אמר שאחד המקומות בוושינגטון שדרוש בהם ניקוי מיידי הוא מחלקת המדינה".
זהותו של מזכיר המדינה עדיין אינה ידועה, אך מהמינויים האחרים שכבר נקבעו מתמלא צל בתחושה מעודדת, ובהם הגנרל מייקל פלין שימונה ליועץ הנשיא לביטחון לאומי "שהוא ידיד גדול שלנו", הגנרל ג'יימס מטיס שימונה לשר ההגנה הבא "מדובר באיש מצוין שהמינוי שלו מעודד מאוד" והמינויים של ריינץ פריבוס ושל סטיב בנון לראש הצוות וליועצו הבכיר של טראמפ לעניינים אזרחיים הם מינויים ש"אנחנו מכירים אותם באופן אישי ואנחנו מאוד מרוצים מהבחירה בהם".
הצהרות נוספות שפיזר טראמפ בתקופת הקמפיין עסקו בצורך לבטל את ההסכם בין איראן לארה"ב ומעצמות המערב. גם כאן מזהה עו"ד צל צעדים ראשונים בדרך ליישום ההבטחות, "המינוי של מייק פומפאו לראש סוכנות הביון בארה"ב הוא סימן מעודד. מדובר באדם שפעל בחריפות נגד ההסכם. כך גם סגן הנשיא והנשיא שדיברו כל הזמן ומדברים על הטעות הגדולה של אובמה שנכנס להסכם הזה עם איראן. התיקון הוא אחד היעדים המרכזיים של הממשל החדש", הוא אומר ומבהיר כי גם אם לא כל סעיפי ההסכם ניתנים לתיקון (לדוגמה, את המיליארדים שכבר הועברו לאיראן לא ניתן יהיה להשיב), אך "יש עוד סעיפים ופרטים שניתן לעשות, ואכן אנשי טראמפ פועלים בחריצות לקראת מימוש ההבטחות".
ומה באשר לבנייה ביהודה ושומרון והיחס האמריקאי לירושלים? צל מזכיר: "טראמפ אמר במפורש לאורך כל הקמפיין, ובעיקר בכנס התמיכה שקיימנו למענו בירושלים, שממשלת ישראל היא הגורם שיחליט מה לעשות בנושא הבנייה ביהודה ושומרון ובירושלים. למעשה בפעם הראשונה מאז ששת הימים האמריקאים לא יכתיבו לישראל את המסגרת שבה היא צריכה להגיע להסכם".
כזכור, חודשים אחדים לפני הבחירות בארה"ב שינתה המפלגה הרפובליקנית מספר סעיפים במצעה הנוגעים ליחס לישראל. בין השאר נכללו בשינויים ירושלים המאוחדת, הוצאת רעיון חלוקת הארץ והקמת מדינה פלשתינית כמתווה הכרחי למו"מ ופרטים נוספים. צל עצמו היה שותף לניסוח השינויים מול אנשיו של טראמפ. "השינוי הזה הוא מהפכני ומשמעותי ביותר. האמריקאים מחליטים שהם לא אומרים לישראל כיצד לנהוג בנוגע לארצם. זה מהפך דרמטי נוסף. עד עכשיו השכנים חשבו שכל הכדורים אצלם וכל הלחץ מופעל על ישראל. ממשל טראמפ יתקן את העוול הזה ויכבד את רצונם של הישראלים. בעיני טראמפ בפני ישראל פתוחות כל ההצעות והיא זו שתקבע במה לבחור. היא יכולה לבחור בחלוקת הארץ, אבל יכולה לבחור גם בכל אחת מההצעות האחרות שנמצאות על השולחן".
על סוגיה זו מוסיף צל ומעיר כי "ממשלות ישראל, לצערי, העדיפו עד עכשיו שלא לנקוט עמדה של ממש לגבי מדיניותה סביב נושא ארץ ישראל, יו"ש ועזה. כעת לראשונה יש את כל הסיבות, בגלל הגיבוי הצפוי בוושינגטון, לכך שממשלת ישראל תכריע על מדיניות שמתאימה לה".
מה מוביל את טראמפ למדיניות הזו? האם מדובר בערכים שהוא מאמין בהם, או אולי רצון להתעסק בסוגיות פנים אמריקאיות ולהשאיר ענייני חוץ לטיפולן של המדינות הרלוונטיות? "טראמפ מאמין במשמעות של מדינה, של גבולות המדינה, של לאומיות. בשמונה השנים האחרונות דיברו בכל העולם רק על כך שהגבולות והלאומיות הם פאסה ואינם רלוונטיים, אבל טראמפ, ומנהיגים אחרים בעולם, דוחים את הגישה הזו. בעיניו הלאומיות חשובה, המדינה והגבולות חשובים. ללא לאומיות זה יהיה סוף המדינה שלנו. התפיסה שלו היא שצריך לכבד את המדינות, את האוכלוסיות ואת הבחירה שלהן, בישראל כמו במדינות אחרות".
כל עוד לא נכנס דונלד טראמפ לבית הלבן לא צפויים צעדים כלשהם, מבהיר צל המזכיר את העיקרון האמריקאי המכבד נשיא מכהן גם בימיה האחרונים של כהונתו. עם זאת הוא מזכיר את המסרים שכבר העביר טראמפ לבית הלבן בדרישה שלא יינקטו צעדים העלולים להכשיל את המדיניות אותה הוא מבקש להנחיל.
לקראת סוף הדברים נשאל עו"ד צל אם ראש הממשלה נתניהו צריך לשלוף ממגירתו תכנית מדינית אותה יציג לטראמפ ביום בו יוזמן לבקר בבית הלבן לאחר חילופי הממשל. צל שומע את השאלה ומבין שגם אנחנו עדיין מקובעים בתפיסה לפיה הממשל הוא שדורש תכניות ומתווה תכניות. הוא אמנם בטוח שביקור נתניהו בבית הלבן יתרחש קרוב מאוד לכניסת טראמפ לתפקידו, ומצפה גם לביקור טראמפ בירושלים, אך עם זאת שב ומבהיר כי התפיסה בה מאמין טראמפ אינה כוללת דרישה וציפייה לראות תכנית מדינית כזו או אחרת מראש הממשלה הישראלי. "זה לא יהיה כך. כמי שמכבד את העם בישראל ואת החלטותיו הדמוקרטיות, כמי שמכבד את הגבולות ואת המדינה בישראל, טראמפ לא מתכוון להוסיף לכך 'אבל' שמאחוריו דרישה לפתרונות. הוא באמת מתכוון לכבד את העם בישראל, לא לכפות עליו מהלכים אלא לאפשר לו לקדם את המדיניות שבה הוא מאמין ובה הוא בחר. זה שינוי יסודי בתפיסה, שינוי שגם המדינאים שלנו וגם העיתונאים שלנו צריכים להפנים".