דבריו של השר ליברמן נגד חזון הריבונות מעוררים ביקורת חריפה מקרב חבריו לקואליציה ובקרב חוגים אידאולוגיים.
ביקורת חריפה סופג שר הביטחון, אביגדור ליברמן, בעקבות דבריו נגד מהלך הריבונות.
השר ליברמן מתח ביקורת בישיבת ועדת החוץ והביטחון כנגד הקוראים להחלת ריבונות וטען כי מהלך שכזה יגרור רק בתחילתו השקעה כלכלית של עשרים מיליארד שקלים בהחלת האחריות הישראלית על 2.7 מיליון ערבים. כמו כן טען כי למהלך תהיינה השלכות מדיניות ופוליטיות הנוגעות בין השאר למשפט הבינלאומי והתיחסותה של הקהיליה הבינלאומית לישראל.
עוד טען השר כי מהממשל האמריקאי החדש הועברו מסרים ברורים ולפיהם החלת ריבונות על יהודה ושומרון תגרור עמה משבר מול ממשלו של הנשיא דונלד טראמפ. "הקואליציה צריכה להבהיר באופן חד וברור שאין כוונה להחיל ריבונות. מי שרוצה גם משבר וגם להוציא 20 מיליארד שקל על ההתחלה, שיחיל את הריבונות", דברי ליברמן.
כאמור, הדברים שהגיעו זמן קצר טרם צאתו של ליברמן לפגישות מדיניות בוושינגטון, עוררו ביקורת לא מבוטלת מצד חבריו של ליברמן לקואליציה ומצד ארגונים חוץ פרלמנטאריים.
ראשי שדולת ארץ ישראל בכנסת, חברי הכנסת יואב קיש ובצלאל סמוטריץ' מיהרו להגיב לדברי ליברמן ובהודעה שפרסמו טענו: "צריך להפסיק את מסע ההפחדה נגד הריבונות. אין עם כובש בארצו ולכן לא מדובר על 'סיפוח' -אלא על החלת ריבונות בארצנו. נמשיך בדרכם של מנהיגי הציונות שהחילו ריבונות על חבלי ארצנו ב -1948, 1967 ו-1981".
עוד הוסיפו קיש וסמוטריץ' וקבעו כי ''עכשיו הגיעה העת לצעד הבא: חוק הריבונות במעלה אדומים יקודם על ידנו ויזכה לרוב גם בוועדת השרים לחקיקה וגם במליאת הכנסת".
"השר ליברמן מנסה להכתיב מציאות שעוד לא נוצרה בוושינגטון", קבעה סגנית שר החוץ, חברת הכנסת ציםי חוטובלי. לדבריה "הדיאלוג המדיני עם האמריקאים טרם החל, הממשל הנוכחי עדיין לא גיבש את התכנית האסטרטגית לאזור. הממשל האמריקאי פתוח לחשיבה מדינית חדשה וכל האפשרויות עדיין על השולחן. ההפחדות המיותרות האלה גורמות נזק לחופש הפעולה הישראלי".
דברים ברוח זו אמר חבר הכנסת מיקי זוהר (הליכוד) כשאמר בראיון לערוץ 7: "הייתי מציע לשר ליברמן להתאזר בסבלנות לפני שהוא קובע את המדיניות של הממשל האמריקאי . יש ממשל חדש ויחד איתו נסגל מדיניות חדשה והמטרה שלי לייצר שיח מדיני חדש".
בראיון לאתר ערוץ 7 שיגר גם שר החקלאות, אורי אריאל, ביקורת לעבר שר הביטחון ואמר: "יש קולות בישראל שכבר מקלקלים את האפשרות הזו. לצערינו הרב אני שומע את שר הביטחון בהתבטאויות אחרות. ממשלת ישראל צריכה להגיד את שלה, מה היא רוצה, ועם זה לבוא לנשיא ארה"ב, להציג לו את זה ולהתקדם. הניסיון כאילו הם יכתיבו לנו מראש את הכול הוא ניסיון שלא מתאים לנו, הוא לא לפי דרכנו ואנחנו נעבוד על זה שנוכל להתחיל להתקדם עם מעלה אדומים תחילה".
תגובה נוקבת ומפורטת במיוחד על דברי שר הביטחון שיגרו ראשי תנועת 'נשים בירוק', התנועה המובילה בשנים האחרונות את הקמפיין האזרחי הקורא להחלת ריבונות.
"השר ליברמן טועה ומטעה כשהוא אומר שהחלת ריבונות תוביל למשבר מול הממשל האמריקאי", אומרות ראשי התנועה, יהודית קצובר ונדיה מטר, "אנחנו לא יודעות עם מי דיבר השר ליברמן אך מהמקורות שלנו, הובהר שהמדיניות של ממשל טרומפ לא השתנתה".
עדות לנימה החדשה העולה מהבית הלבן מאז כניסת טראמפ לתפקידו מוצאות קצובר ומטר בהגעתה לישראל של משלחת הקונגרס להכנת העברת השגרירות האמריקאית מתל אביב לירושלים. "מקורותינו בקונגרס ממשיכים לומר שעל ישראל לגבש את מדיניותה ומדיניות זו תכובד בידי הממשל האמריקאי והבית הלבן. ממשל טרומפ אינו מתכוון לכפות על ישראל תוכניות".
"יש לציין עוד שבמשך עשרות שנים היו יחסי ישראל ארה"ב נתונים תחת חילוקי דעות בסוגיה הפלשתינית ובסוגיית ירושלים, ועם זאת הממשל האמריקאי המשיך לשמור על יחסים טובים עם ישראל לנוכח הבנת עומק האינטרסים האמריקאיים במזרח התיכון. הסוגיה הפלשתינית נמצאת במקום נמוך מאוד במערכת השיקולים האמריקאיים. בצמרת הרשימה הזו נמצא העימות עם איראן, כמו גם ההתמודדות עם הטרור האסלאמי וחיזוקם של המשטרים הפרו-אמריקאיים באזור. כיוון שכך", קובעות השתיים, "החלת הריבונות לא תוביל למשבר ועימות ממנו חושש השר ליברמן. המחשבה שישראל צריכה למשכן את צרכי הביטחון שלה בידי נשיא אמריקאי לא יעלה על הדעת".
לטענתן של קצובר ומטר, "השר ליברמן טועה ומטעה גם כאשר הוא מציג נתונים דמוגרפיים מנותקים מהמציאות. בעוד הוא מדבר על 2.7 מיליון פלשתינים ביהודה ושומרון הרי שנתוני האמת שהוכחו בידי דמוגרפים בכירים הם 1.8 מיליון פלשתינים, כאשר אלה מצויים במגמה מתמשכת של ירידה הנמשכת כעשרים שנה של ההתמערבות המהירה ביותר מכל מקום אחר".
בהתייחסן לטענתו של ליברמן ולפיה עלות השירותים הכלכליים שיקבלו תושבי יהודה ושומרון הערביים ביום שלאחר הריבונות, סכום של עשרים מיליארד שקלים, אומרות קצובר ומטר כי "עלינו לזכור כי ארץ ישראל שווה יותר מעשרים מיליארד שקלים. מעבר לכך, שר הביטחון יודע היטב כי כל הוצאות הביטחון יהיו פי עשר ויותר מכך אם תהיה כאן חלילה מדינה פלשתינית. הסכמי אוסלו עלו לישראל מעל 933 מיליארד ₪. אפשר רק לנחש כמה עוד יותר תעלה לנו מדינה פלשתינית חלילה. המחיר בדמים, תרתי משמע, יהיה גבוה ביותר בהיעדר נוכחות ישראלית בשטח, בהיעדר מודיעין, במציאות בה למדינת הטרור הפלשתינית יוכלו להזרים אמל"ח כבד שיאיים על מרכזי האוכלוסייה ובמציאות בה תוכל מדינת הטרור הפלשתינית לכרות בריתות עם צבאות זרים ומדינות עוינות".