מה באמת חשב רבין על הסכמי אוסלו

ד"ר ז'אק נריה, מי שהיה המוציא והמביא בלשכת ראש הממשלה רבין ז"ל, מגולל בספרו את ההתנהלות בימי הסכם אוסלו, ההסכם אליו התוודע רבין רק לאחר פעילות חשאית של אנשי פרס, ראה בו אסון לאומי אך אולץ להמשיך בו בשל אילוצים פוליטיים.

מערכת ריבונות
16-03-2017

במרוצת השנים מאז נרצח טופח פועלו המדיני פוליטי של ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל כמי שראה לנגד עיניו את חזון שתי המדינות כיעד מדיני הכרחי וראשון במעלה. נושאי חזון זה מקרב השמאל הקיצוני טוענים בלהט כי הם הנושאים גם את מורשתו וחזונו המדיניים, אולם מדברים שנשא באחרונה מקורבו ואיש סודו של רבין, ד"ר ז'אק נריה, עולה תמונה שונה בתכלית.

ד"ר נריה (אל"מ במיל') הוציא לאור את הספר 'בין רבין לערפאת' (הוצאת המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה) ובו הוא מגולל את ימי הכנתו מאחורי הקלעים ובהמשך גם לעין כל של הסכם אוסלו. זאת כמי שהיה שליחו של רבין למגעים עם יאסר ערפאת וכותב ההתכתבויות הדיפלומטיות של רבין, בין השאר גם לערפאת, וכמי שנכח בחדרים הסגורים, שמע את המנהיגים ואת הלכי רוחם ועמדותיהם.

בערב השקת הספר סיפר נריה, המשמש כיום כחוקר בכיר במכון, כמה וכמה אנקדוטות המאירות את דמותו של רבין באור שונה מזה המוכר בפוליטיקה הישראלית, וכבר בראשית הדברים סיפר כי לכתיבת הספר הגיע בשל האופן בו מצוירת ומתקבעת דמותו של רבין בציבוריות הישראלית. "ככל שהזמן עבר ראיתי שהולך ונבנה סביב האיש מיתוס שבכלל לא התאים לו. בנו לו אישיות אחרת".
 
רבין מדבר על סוריה ופרס סוגר עסקה עם הפלשתינים

ד"ר נריה הזכיר בדבריו כיצד עם ראשית כהונתו השנייה הכריז רבין על כוונתו להפעיל משקל מדיני על האפיק הפלשתיני, אך לאחר שבהתכנסות ראשונה בוושינגטון נשמעו קולות גוברים דווקא מהאפיק הסורי על נכונות למו"מ, החלו רבין ואנשיו לדבר על 'סוריה תחילה' במשך כחצי שנה. בתקופה זו, מתחת לפני השטח ומבלי שאיש יידע על כך, מקדם שמעון פרס עם צוותו תכנית מדינית מול הפלשתינית שהפכה לימים להסכם אוסלו. "הם הביאו לרבין הסכם סגור. 'זה מה שהצלחנו להשיג עם הפלשתינים'. הוא ידע שמתנהל מו"מ עם הפלשתינים אבל הוא נתן להם לשחק, הוא לא האמין בזה", אומר נריה המספר כי באחד הימים ניגש לרבין וסיפר לו על כוונתו של בנימין בן אליעזר (פואד) לבקר בטוניס ולהיוועד עם אנשי אש"ף, "אמרתי לרבין שהפלשתינים שואלים אותי בתור מה הוא מגיע, מה להגיד להם? רבין אמר לי 'תגיד להם שזה בידיעתי ולא בהסכמתי'. הם שמו לו מול העיניים הסכם שהוא עצמו הגדיר אותו לאחר מכן כאסון לאומי ללא הבלמים שהוא דרש להכניס מאוחר יותר".

ממשיך נריה וקובע כי רבין לא ידע מה מטרותיו האמיתיות של ערפאת. "כשפגשתי עם ערפאת בפעם הראשונה בטוניס, כדי להביא את הדיסקית של זכריה באומל, היו שיחות של שלוש וארבע לפנות בוקר ובהן הא מדבר איתי על בקעת הירדן כאסם התבואה של המדינה הפלשתינית שתקום, על כביש ירושלים יריחו שהוא שלו ולמה לא בונים גשר ושהשטח משתרע מעין גב ועד עין גדי. אני שומע את הדברים ושואל מאיפה הוא שמע את הדברים האלה... והוא אומר לי 'ז'אק, אם לא הייתי יודע שנותנים לי את הדברים האלה הייתי חותם? זה מה שאמרו לי באוסלו, והתניתי את הדברים. למזלי היה איתי עמוס גלעד שרשם את הדברים. באנו לרבין לספר לו את זה. הוא היה בהלם 'זה לא יכול להיות', הוא אמר והתחיל לשאול אנשים מסביב ולא האמין לאף אחד. בעשירי לדצמבר הוא ישב בקהיר בארבע עיניים עם ערפאת. הפגישה מסתיימת בפיצוץ גדול. הוא יוצא כשכולו אדום וכועס באופן יוצא דופן. הוא יוצא החוצה ואומר ש'עכשיו נודע לי מה הם העמדות האמתיות של ערפאת. חבל שלא נפגשתי עם ערפאת לפני החתימה על אוסלו. לא הייתי חותם'".
 
כל אחד היה נוסע לערפאת, מבטיח לו עוד שטח ובטוח שהביא שלום...

להערכתו של ד"ר נריה רבין המשיך את המהלך על אף התנגדותו העקרונית אליו רק משום שהוא "נסחף אליו", כהגדרתו, בעקבות מורכבות פוליטית. "הוא לא יכול היה כבר ללכת אחורנית. אחרי שחתמת אתה כבר לא יכול לבטל, ואז אתה מוסיף צעדי בלימה להסכם וממשיך הלאה תוך כדי שנותנים הצדקה אידאולוגית להחלטה ללכת לכיוון הפלשתיני ולא לכיוון הסורי".

נריה, כמו גם אחרים שהיו מעורבים במהלכים המדיניים של אותם ימים, מזכיר את תחושתו של רבין לפיה הסכם עם סוריה יהיה בלתי הפיך בעוד הסכם עם הפלשתינים ניתן יהיה לבטל.

לדבריו ההתנהלות המדינית הייתה "בלאגן אחד גדול", כלשונו. "כל אחד עשה מה שרצה, כל אחד הלך לערפאת וחילק לו עוד מאה חמישים קילומטר כאן ועוד שטח כאן. לא הייתה תקופה שבה כל כך הרבה ישראלים נסעו לערפאת וחזרו עם הכרזות שהנה הם הביאו את השלום. כל אחד היה נותן לו עוד ועוד, 'מה אתה רוצה? את המרטאס ליד הירדן? בבקשה, תקבל אותו'. זה אומר 'מה אתה רוצה? את הקרנטאל עם האנטנות למעלה? תקבל אותו', כל אחד חזר כך, אם זה יוסי שריד, אם זה פואד בן אליעזר ואם זה אחרים, התנועה בשדה התעופה בטוניס הייתה בלתי פוסקת. לכן שכרבין שלח אותי לערפאת הוא הורה לי להגיד לו שרק הוא מחליט במדינת ישראל. לימים כשערפאת כעס עליי על דברים אמרתי לו הלך ואמר ליאסר עבד רבו להגיד לפרס שיש אחד מסביב לרבין שמסתובב בעולם ואומר שפרס לא שווה שום דבר ורק רבין הוא שמחליט. הצעקות שנשמעו בארמון וורסאי לא נשמעו מאז לואי ה-14... פרס זעם ונוטרלתי".

וגם על ערפאת יש לד"ר נריה עמדה מוצקה: "אני חושב שערפאת לא האמין לרגע בשלום עם ישראל. הוא ראה הזדמנות לשים רגל, לקבל החלטה היסטורית לקבל מה שנותנים ואז לשקול מה הלאה. העובדה היא שמהרגע הראשון שערפאת נכנס לשטח הוא התחיל להבריח נשק במטוסים שלו. הוא ראה את השיח איתנו כהכרח בדרך להשגת מה שנותנים באופן זמני ואחר כך כבר נראה. עובדה היא שגם להצעת ברק הוא לא הסכים. הוא רצה הכול. זו המציאות".
 
בתוכו הגיעו מים עד נפש. רבין לא התכוון להמשיך הלאה

במהלך אירוע השקת הספר שאל אחד הנוכחים את נריה אם נכונה עדותו של שלמה להט (צ'יץ') ז"ל ולפיה שעות אחדות לפני העצרת בה נרצח אמר לו רבין שאין בכוונתו להגיע לאירוע שכן הוא חש צורך לסגת מרעיון אוסלו לנוכח התגברות הטרור והנתונים המתבררים לו.
נריה השיב וציין כי אמנם העיקרון שאותו ניסה רבין לפעול על פיו היה 'נקדם את תהליך השלום כאילו אין טרור ונאבק בטרור כאילו אין תהליך שלום', אך בפועל "זה אמנם נשמע טוב, אבל בתוך תוכו הגיעו מים עד נפש. הוא ראה את הפיצוצים וידע שמי שעומד מאחורי זה זהו ערפאת כרוח חיה שלא מרסנת את הטרור. לדעתי, בשלב כלשהו הוא לא התכוון להמשיך הלאה".

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות

"שמו לו מול העיניים הסכם שהוא עצמו הגדיר אותו לאחר מכן כאסון לאומי ללא הבלמים שהוא דרש להכניס מאוחר יותר"

ההתנהלות המדינית הייתה בלאגן אחד גדול. כל אחד עשה מה שרצה, כל אחד הלך לערפאת וחילק לו עוד מאה חמישים קילומטר כאן ועוד שטח כאן. לא הייתה תקופה שבה כל כך הרבה ישראלים נסעו לערפאת וחזרו עם הכרזות שהנה הם הביאו את השלום.

ריבונות - כתב עת מדיני
עם ישראל לא מתבייש לחזור ולדבר על האות A
יהודית קצובר ונדיה מטר
19-11-2024
יש מילה אחת שאסור לשליחים ציוניים ברחבי העולם לומר בקול רם, וזו בדיוק השעה לחזור ולומר אותה במלוא התוקף והעוצמה.
ריבונות - כתב עת מדיני
לו הייתי מלך ירדן
יהודית קצובר ונדיה מטר
19-11-2024
הקריאה לריבונות בבקעת הירדן הופכת נחלתם של מומחים וקהלים רבים בישראל, ומה חושב על זה מלך ירדן באמת?
ריבונות - כתב עת מדיני
סמוטריץ': 2025 תהיה שנת הריבונות ביהודה ושומרון
מערכת ריבונות
14-11-2024
השר סמוטריץ' בנאום הברכה לדונלד טראמפ: הדרך היחידה להסיר את הסכנה הזו מעל סדר היום היא להחיל את הריבונות הישראלית על ההתיישבות ביהודה ושומרון. אין לי ספק שהנשיא טראמפ שגילה אומץ ונחישות בהחלטות שלו בקדנציה הראשונה יתמוך במדינת ישראל במהלך הזה.
ריבונות - כתב עת מדיני
אמת מארץ צומחת
מערכת ריבונות
05-11-2024
השיבה לערכי הציונות והזהות היהודית הופכת גלויה לעין כל. התעוררות זו של ציבור רחב כל כך לצד ספרו המהפכני של השגריר פרידמן הם נדבכים מרכזיים בלידתו של עידן חדש.
ריבונות - כתב עת מדיני
מה קרה למפלגה הדמוקרטית בארה"ב?
מערכת ריבונות
21-10-2024
יחסו העוין של ממשל ביידן, ממשיכו של ממשל אובמה, לישראל ומנגד יחסו של אותו ממשל הסלחני והמקרב לאיראן נטוע עמוק בתפיסה שהולכת ומשתלטת על המפלגה הדמוקרטית. החוקרת קרולין גליק בראיון.
ריבונות - כתב עת מדיני
שנה לטבח – סיבה, משמעות, השלכות
מערכת ריבונות
14-10-2024
ב-7 לאוקטובר הוזמנו להשתתף בזום שאורגן ע"י מורט קליין, יו"ר הZOA. להלן קישור לשיחה (באנגלית) ותרגום לעברית של דברינו. משתתפים נוספים היו ח"כ דן אילוז, עו"ד אלן דרשוביץ ודר' סבסטיאן גורקה.
ריבונות - כתב עת מדיני
אכן הגיע הזמן לסדר חדש
יהודית קצובר ונדיה מטר
01-10-2024
סיימנו (כמעט) בדרום, מעמיקים את המערכה בצפון, ולא שוכחים את האיום ממזרח. לאחר קריסת מוצביה בצפון ובדרום צפויה איראן למקד מאמץ בגבול ירדן.
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות תשים סוף לזיגזוג שרק מסבך את ישראל
מערכת ריבונות
26-09-2024
עו"ד מוריס הירש מציג בפני צוות ההיגוי של תנועת הריבונות שורת ליקויים חמורים במדיניות הישראלית ואת תוצאותיה הרות האסון עבור ישראל.
ריבונות - כתב עת מדיני
סוף סוף אומרים לעולם לא למדינה פלשתינית
מערכת ריבונות
24-09-2024
ח"כ אלקין יזם, ח"כים מהקואליציה והאופוזיציה הצטרפו והאמירה החד משמעית של הכנסת הייתה התנגדות להקמת מדינה פלשתינית. המתנגדים היחידים: הח"כים הערבים. ארוכה הדרך הפרלמנטארית.
ריבונות - כתב עת מדיני
תנועת הריבונות נערכת לשנת פעילות חדשה
מערכת ריבונות
19-09-2024
סיור מיוחד, הרצאות ושיח משותף לקראת שנת הפעילות תשפ"ה. פורום ההיגוי של תנועת הריבונות נערך לקידום בשטח ובכנסת של חזון הריבונות ביהודה ושומרון.