בהשתתפות שרים וחברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה הוקמה בכנסת השדולה לריבונות בבקעת הירדן תחילה. ח"כ אילוז: "אנחנו בשעת כושר היסטורית. אם לא תהיה התקדמות משמעותית בנושא זו תהיה בכייה לדורות".
השדולה להחלת ריבונות בבקעת הירדן תחילה בראשות חברי הכנסת דן אילוז מהליכוד ויוסי טייב מש"ס בשיתוף תנועת הריבונות הושקה (28.6) בכנסת.
השדולה הוקמה על מנת להוביל להישג המשמעותי של החלת הריבונות הישראלית בבקעת הירדן תחילה, כבר בקדנציה הנוכחית. במהלך האירוע נחתמה אמנת בקעת הירדן הקוראת לשיתוף פעולה רחב בנושא. בנוסף, הוצגה במהלך השדולה תכנית מקיפה להחלת הריבונות במקום, על שלל האתגרים והפתרונות שלה, שנכתבה על ידי קובי אלירז ועו"ד ערן בן-ארי.
באירוע השתתפו שלושה משרי הממשלה, שר החקלאות אבי דיכטר, שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות אורית סטרוק ושר הנגב הגליל והחוסן הלאומי יצחק וסרלאוף. מובילי השדולה רואים בהשתתפותם של השלושה הוכחה לחשיבות המהלך כולו. עוד השתתפו באירוע חברי הכנסת עודד פורר, עמית הלוי, אריאל בוסו, אוהד טל, זאב אלקין, דני דנון, יצחק קרויזר, לימור סון הר מלך, משה סולומון, ניסים ואטורי, טלי גוטליב ואביחי בוארון. כמו כן ראש המועצה האזורית בקעת הירדן דוד אלחייני, אברהם בצלאל, הרב אברהם וסרמן, מנכ"לית מועצת יש"ע שירה ליבמן, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית יעקב חגואל ומכובדים נוספים.
האירוע נפתח בדבריה של יהודית קצובר, מראשי תנועת הריבונות, הזכירה בדברי הפתיחה של האירוע כי מאות אלפי ישראלים עוברים מדי קיץ בבקעת הירדן, בדרך כלל בדרכם לצפון, ואינם מודעים כלל לכך שעל האזור לא חלה ריבונות ישראל, אך לא כך המציאות ומעמדה של בקעת הירדן דומה לזה של יהודה ושומרון, אזורים הנחשבים עדיין קלף בדיון המדיני.
"מטרת השדולה היא להפוך את בקעת הירדן לשלנו על ידי החלטת ממשלה, כמו שנעשה במת הגולן", אמרה קצובר והוסיפה כי בפנינו ניצבת הזדמנות נדירה של ממשלת ימין שתזכרה לתמיכה רחבה גם משמאל סביב מהלך הריבונות על הבקעה. "הריבונות בבקעת הירדן תבטיח התיישבות רחבה, איזון בפיזור האוכלוסין, השקעות כלכליות, תיירות תעשייה, אנרגיית שמש, חיזוק הגבול המזרחי והארוך ביותר של ישראל, תיתן עומק אסטרטגי למדינת ישראל ותמנע הקמת מדינה פלשתינית", סיכמה.
היו"ר המשותף של השדולה, חבר הכנסת דן אילוז, אמר באירוע: "השורשים ההיסטוריים של עם ישראל מושרשים דווקא באזורים של יהודה ושומרון, והדרך להבטיח את מקומנו הוא לעמוד חזק על זכותנו ההיסטורית לארץ ישראל. הדרך מתחילה עם החלת ריבונות בבקעת הירדן. זה נושא שנמצא בקונצנזוס הלאומי. אנחנו נמצאים בשעת כושר היסטורית, עם ממשלת הימין על מלא, וחובתנו לקדם את הריבונות באזורים אלו. אם לא נראה התקדמות משמעותית בתחום בקדנציה הנוכחית זו תהיה בכייה לדורות".
חברו להנהגת השדולה, ח"כ יוסף טייב, הוסיף: "אני נרגש להשיק יחד עם ח״כ דן אילוז את השדולה לריבונות בבקעת הירדן תחילה. הריבונות בבקעת הירדן חשובה לישראל ברמה הביטחונית, הכלכלית, החברתית והחקלאית ועוד, אבל מעל לכל היא חשובה כי בקעת הירדן שייכת לעם היהודי ולארץ ישראל, בפרט שההכרה בריבונות בקעת הירדן חוצה מגזרים בתוך כלל המפלגות הציוניות בכנסת. ננהל שיח אינטנסיבי ומכבד כדי להוביל להחלת הריבונות בבקעת הירדן בהקדם".
שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות, אורית סטרוק ציינה כי אמנם "הממשלה שלנו ב''ה עושה הרבה מאוד לפיתוחה של בקעת הירדן בתחומים רבים, אבל המטרה שלנו בסופו של דבר זה ריבונות בבקעת הירדן. הדבר מעוגן בהסכמים הקואליציוניים. כל זה תלוי בפעילות הנחושה של השדולה הזו ואני סומכת עליכם שתפעלו בצורה שתניע את הגלגל באופן שאי אפשר יהיה שלא להחיל ריבונות בבקעת הירדן. אנחנו נהיה כאן לתמוך בכם ולעמוד מאחוריכם כדי שתצליחו במטרה הזו בעז''ה".
שר הנגב והגליל, השר יצחק וסרלאוף, הוסיף על הדברים ואמר: "אני מאוד מקווה שבפעם הבאה לא נהיה כאן, אלא נברך על המוגמר של החלת ריבונות בבקעת הירדן. בוודאי שכשמדובר בממשלת ימין אין שום תירוצים ואין שום מניעה כדי להחיל ריבונות ולעשות את זה כבר אתמול. אנחנו כחברי הממשלה פועלים ונפעל לכך. אם בהסברה ברמה הבינלאומית, ואם זה בהפעלת הלחצים הנדרשים פה בבית. כשאנחנו מגמגמים על זכותנו על הארץ יש לכך השלכות ביטחוניות. לצערי כבר ראינו את זה לא מעט פעמים. זה הבית שלנו ואנחנו צריכים להתייחס לזה כמו שמתייחסים לבית".
שר החקלאות, אבי דיכטר, סיפר במהלך אירוע ההשקה: "יצא לי אתמול לנסוע מהכנסת לבית שאן דרך כל ציר 90 לאורכו, בפילטר של שר החקלאות. הופתעתי מהחקלאות לאורך כל הציר, ואני מצדיע לחקלאים. אני מקווה מאוד שהשדולה הזאת תאסוף כוחות נוספים בכנסת, וישנם כאלה, ותעמוד מול שרים בממשלה כדי שנקדם את הסיפור הזה. אני מספיק שנים בכנסת כדי לזכור כמה פעמים דיברנו שירושלים היא לא רק בירת ישראל אלא גם המקום שבו צריכות להיות שגרירויות, ולקח זמן ובסוף זה קרה. בעיתוי מסוים זה קרה, וגם ריבונות בבקעת הירדן עוד תהיה בדור שלנו".
ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו פנה לחברי הקואליציה שנכחו באירוע ואמר: "אמרתם שבהסכם הקואליציוני שלכם כתוב שתוחל הריבונות בזמן שיבשילו התנאים, אז אני אומר לכם כחבר אופוזיציה, הבשילו התנאים. יש תמיכה רחבה. היום להערכתי, הצעת חוק כזאת שהקואליציה תתמוך בה, יכולה להגיע לקרוב לשמונים אצבעות או למעלה מכך. מהניסיון הפוליטי הדל שלי אף אחד לא מבטיח שכך יהיה גם בכנסת הבאה. אז במובן הזה יש לכם את הגיבוי המלא של האופוזיציה. יש גם עוד הרבה מה לעשות בדרך, מבחינת תשתיות וחקלאות ואנחנו כמובן ניתן יד וסיוע לכל מה שאפשר".
ח"כ יצחק קורייזר קבע כי "מחובתנו להביא ריבונות. אוי לנו אם נפספס את ההזדמנות הזאת. אני מקווה שהתהפכו את נושא הריבונות מחלום של כולנו, למציאות דה-פקטו".
ח"כ משה סעדה סיפר: "הסיור הראשון שקיימתי אחרי כניסתי לכנסת היה בבקעה. נפעמתי מהמקום ומהעשייה. שאלתי את דוד אלחיאני למה אין ריבונות, זה נשמע לי כל כך פשוט שזה צריך להיות. הרי כולם רוצים, כולם מסכימים, אז תעשו. תמיד יש לנו הסברים ואנחנו צריכים לשאול את עצמנו למה אנחנו לא עושים, והתשובה צריכה להיות לא במילים אלא בעשייה. יש פה הזדמנות של ממשלת ימין מלא מלא, ואנחנו צריכים להוכיח את עצמנו".
ח"כ אוריאל בוסו אמר: "אם לא נילחם על הריבונות בבקעת הירדן ועל המקומות שהם כל כך ברורים לנו, נאבד את ירושלים ואת תל אביב. צריך להבין שזה יחזק את עם ישראל באשר הוא, ולא רק את ההתיישבות. השתתפות כל כך גדולה של חברים בשדולה מראה שזה נושא חשוב שרבים מצטרפים אליו. אנחנו בממשלת ימין והנושא הזה צריך לבוא לידי ביטוי".
ח"כ דני דנון הזכיר לנוכחים פרטי היסטוריה פוליטית: "בגין שהחיל ריבונות על רמת הגולן לא גמגם. בארה"ב גינו, באו"ם דיברו. רק טעות אחת הוא עשה, שהוא לא הוסיף גם את המילים 'בקעת הירדן'. זו המנהיגות של מנחם בגין שהגיע בלילה אחד ובשלוש קריאות העביר את החוק לריבונות ברמת הגולן. זה בידיים שלנו. החוק קיים וזוכה לתמיכה בכנסת. אני מתכוון כבר במושב הזה להעלות אותו להצבעה. אפשר להעביר את החוק ואסור לפחד. נעביר את החוק כבר עכשיו בקריאה טרומית ונניח אותו על סדר היום של הכסת".
ח"כ זאב אלקין אמר: "אני חושב שכל בן אדם בר דעת שמבין משהו במדינת ישראל, באתגרים הביטחוניים שלה, צריך להתייצב ולעשות הכל למען בקעת הירדן. צריך לקדם ריבונות בבקעת הירדן כמה שיותר מוקדם וכמה שיותר דחוף, ויפה שעה אחת קודם. בוודאי שברגע שהנושא הזה יעלה להצבעה, אני אתמוך בנושא הזה. אין הבדל בין אופוזיציה לקואליציה בנושא הזה".
ח"כ עמית הלוי הוסיף: "השדולה הזאת שונה מכל השדולות. כגודל החשיבות של האזור הזה, כך מיעוט הלוביסטים שיש למקום הזה. אנחנו רואים שהאזור הזה מוזנח מכל הבחינות וממשלת ישראל צריכה לשנות שם את המציאות. השדולה הזאת צריכה לעשות לעצמה סדר יום מעשי ולתת משימות מעשיות שבסוף יביאו ריבונות בבקעת הירדן".
ח"כ לימור סון הר מלך ציינה כי בעיניה "המילה החשובה בעיניי בנושא הזה זאת המילה תחילה. ריבונות צריכה להיות על כל חלקי ארץ ישראל. מי שנמצא בשטח מבין טוב מאוד את המשמעות שאין ריבונות. ההגדרה של הריבונות היא קודם כל להגיד שזה שלנו. אני חושבת שכולנו מבינים את זה, וזה חוצה מפלגות משמאל ומימין".
ח"כ משה סולומן אמר: "מאוד משמח אותי לראות את האולם הזה מלא בגלל חשיבות הנושא. בקעת הירדן הוא הבריח המזרחי של מדינת ישראל. אם נהיה חזקים בגבולות שלנו, אם נרחיב את המקומות האלה, גם מרכז הארץ יהיה חזק ויציב. אנחנו נעשה הכל כדי שהדבר יבוא לידי ביטוי".
ח"כ ניסים וטורי: "לא בקעת הירדן, לא יהודה ושמרון, אין לנו מה לתת לאף אחד. מי שבנה על זה, שיבין שזה לא ניתן לביצוע. לכן אנחנו צריכים להמשיך קדימה ולבנות את בקעת הירדן ואת יהודה ושומרון. ראינו מה קרה לפני יומיים כשניסו לירות רקטה משם. זאת הדמיה למה שיקרה לנו אם נוותר על מילימטר אחד מיהודה ושומרון, ובקעת הירדן בפרט".
ראש מועצת בקעת הירדן, דוד אלחייני, אמר: "בדצמבר 1981 אישרה ממשלת בגין ביום אחד, בשלוש קריאות במליאה, את החוק שמחיל את השיפוט והמנהל של המדינה על רמת הגולן, ובעצם קבעה הממשלה הלכה למעשה את הריבונות על רמת הגולן. החוק עבר ברוב של 63 חברי כנסת כאשר שמונה מהם היו חברי אופוזיציה. במצב של ימינו אינני יכול לתהות מדוע זה לא קורה גם כעת. בממשלה הנוכחית יש 64 חברי כנסת מהימין, שנים שלא הייתה לנו ממשלה כה ימנית שמחויבת לבוחרים שלה. אני אומר לכם, אל תפספסו את ההזדמנות ההיסטורית. החילו את הריבונות על בקעת הירדן בכנסת הנוכחית. זאת המחויבות שלכם".
אריה כהן, ראש מועצת מגילות-ים המלח: "זהו יום חג עבורי. כשאומרים בקעת הירדן מתכוונים גם למגילות ים המלח ומעלה אפרים. צריך תמיד להזכיר בסאב-טקסט שמדברים על הריבונות גם בשטחים האלה. למעלה מארבעים שנה שאני במגילות ועם השנים סללנו את הדרך, חצבנו את הסלעים ועכשיו כל מה שצריך לעשות זה רק לשים אספלט ולנסוע. במגילות זה המקום הכי קל להחיל עליו את הריבונות ובוודאי אהיה שמח להצטרף לבקעת הירדן ולמעלה אפרים במהלך הזה".
יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב חגואל, השתתף אף הוא באירוע השקת השדולה ואמר: "56 שנים מאז שחררנו את ירושלים, יהודה ושומרון ובקעת הירדן, ועוד אין ריבונות. אנחנו עם סבלן, אבל גם לנו נגמרת הסבלנות – צריך לבצע. ראש הממשלה לשעבר מנחם בגין אמר 'לא בזכות הכוח אלא בכוח הזכות'. אנחנו צריכים לבצע את הריבונות, גם ימין וגם שמאל רוצים ריבונות בבקעת הירדן ויפה שעה אחת קודם".
האירוע כולו נחתם בדברי תודה שנשאה נדיה מטר, מראשי תנועת הריבונות, למשתתפי האירוע ולשותפים הרבים שהובילו להקמתה של השדולה ולמחויבים לחזון אותו היא מציבה.