סגנית שר החוץ רואה בחילופי השלטון בוושינגטון הזדמנות של ממש אותה יש למנף באופן מושכל. לדבריה גם חזון הריבונות על השולחן החדש.
בראיון לאתר ערוץ 7 התייחסה סגנית שר החוץ, חברת הכנסת ציפי חוטובלי להזדמנות שטומן בחובו ממשל טראמפ ולסיכוי להוביל עמו תפנית מדינית בדרך לריבונות.
חברת הכנסת חוטובלי דוגלת מזה שנים בחזון הריבונות, וכזכור, בכנס הריבונות הרביעי נשאה דברים והעניקה את אות הריבונות לסופרת ולעיתונאית קרוליין גליק. בראיון המדובר קבעה חוטובלי כי ממשל טראמפ הוא הזדמנות גדולה עבור ישראל ועליה לפעול באופן מושכל על מנת למנף את הפוטנציאל שבו.
"חשוב שהמחנה הלאומי יכיר את העובדות", אומרת סגנית השר וקובעת כי לא רק שאין מדובר בהחמצה מדינית, כפי שהוגדרו הדברים בפי השר בנט, אלא שבפני ישראל נפתח "שער מדיני אדיר" בו "כל הכוחות הטובים יכולים לדבר מול ממשל אמריקאי שמגבש מדיניות חדשה".
ממשיכה סגנית השר ומפרטת את משמעות דבריה לאור ביקורה האחרון במחלקת המדינה של ארה"ב. "הם בשלב הערכה מחדש גם בנושא שתי המדינות. הם לחלוטין פותחים. לא נעלו את שערי החשיבה המדינית". לטעמה על ישראל "לנצל את ההזדמנות ולא לבכות, כי שום דבר לא אבוד".
כשנשאלה מדוע אם כן לא מוצא ראש הממשלה לנכון להכריז בבירור שנאום בר אילן מת ואיננו וכעת פותחים בהליך מדיני שונה לחלוטין, השיבה חוטובלי כי "בדיוק בשביל זה נסע ראש הממשלה לוושינגטון, כדי למחוק את רעיון המדינה הפלשתינית". לדבריה השיח המדיני העכשווי עוסק בתנאי מחיה ופרויקטים כלכליים מול הפלשתיניים ואין מדובר עוד בשיח המדיני של שנות אובמה, שיח מדיני שסבב סביב חזון המדינה הפלשתינית.
אשר ל"מותו" של נאום בר אילן היא קובעת כי למעשה זו משמעות דבריו של נתניהו בארה"ב כאשר הדגיש את התמורות שחלו במזרח התיכון ואת הנסיבות החדשות שקיימות בשטח לצד בחירתו של נשיא שמבהיר כי אין בכוונתו לכפות מדיניות על ישראל אלא להתבונן באזור כולו כיחידה שיש למצוא לה מענה ולא להתמקד בסוגיה הפלשתינית, "זו בשורה טובה לישראל".
"בוושינגטון שמעתי את דובר בית הנבחרים, את ניק היילי ואת סגן הנשיא. אף אחד לא דיבר על שתי מדינות ומדינה פלשתינית אלא שהם ערבים לביטחונה של ישראל, שישראל צריכה להיות חזקה ושהם יעשו הכול כדי להפסיק את השיח המפלה כלפי ישראל. אלו זמירות חדשות מוושינגטון. אני לא יודעת למה נאטמו אזני הישראלים מלשמוע זאת. יש כאן כהות חושים בהבנה שיש כאן משחק חדש ולא רק שריף חדש, כלשונה של השגרירה האמריקאית באו"ם".
לדבריה תקופה זו בה מגבש הממשל הממשל החדש תכניות "זה הזמן לעבודה שקטה מולו, לדאוג לכך שיוזמות שיהיו על השולחן יונעו על ידי הממשל יהיו כתהליך מקובל על כל הצדדים. ככל שארה"ב תהיה זו שתוביל את התהליכים ניתן יהיה לצרף אליהם מדינות נוספות באזור. זה הזמן לעבוד בצוותי עבודה מול האמריקאים ולהוכיח את כשלון תפיסת שתי המדינות בגלל הסרבנות הפלשתינית לקבל כאן נוכחות ישראלית ולהבהיר שמדובר בבעיה אזורית. יש כאן שכנים ערבים לפלשתינאים וזו גם הבעיה שלהם".
"מעל הכול", מוסיפה חוטובלי, "אנחנו צריכים לדבר על כך שמפעל ההתיישבות כאן לנצח. לא מדברים על נסיגות. לשמחתי בשמונה השנים האחרונות למרות הקשיים מול הממשל לא הייתה שום תכנית נסיגה על הפרק. כעת מפעל ההתיישבות צריך להתקדם ולהתקבל ככלי לגיטימי חוקי. זו אדמת העם היהודי ולא גזלה פלשתינית. במשרד החוץ אני פועלת להעמקת הלגיטימציה למוסד ההתנחלות, שכל מדינות העולם היו עסוקות בהתנגחות בו, ולשמחתי אנחנו מתחילים לשמוע זמירות אחרות כמו מבריטניה וארה"ב שההתנחלויות לא המכשול לשלום ואינן הבעיה העיקרית של המזרח התיכון".
חוטובלי התייחסה לטענתו של השר בנט שקבע כי נכון היה שראש הממשלה ינצל את לחילופי הממשל בארה"ב על מנת לפתוח באפיק הריבונות. לדבריה הדברים קורים בפועל בשטח וכיום "יש חלון הזדמנויות אמיתי לחשיבה מדינית חדשה, גם לחשיבת הריבונות. הכול על השולחן. צריך לעשות את הדברים בעבודה מול הממשל האמריקאי".