הריבונות היא נישואי עם ישראל עם ארצו

מה משמעותה של הריבונות, ומה השלכותיה של מציאות בה אין ריבונות בהיבט התודעתי והחוקתי, ואיך מקדמים בפועל את המהלך. ח"כ בוארון בסמינריון חנוכה של נוער הריבונות תשפ"ה.

מערכת ריבונות
08-01-2025

בין הדוברים בסמינריון חנוכה של נוער הריבונות לשנת תשפ"ה היה גם חבר הכנסת אביחי בוארון, נציג יהודה ושומרון ברשימת הליכוד לכנסת. בשיחתו הסביר את מהותה וחשיבותה של הריבונות ואת תפקידו של הנוער במהלך התודעתי והמעשי בדרך להגשמת המהלך.
 
בפתח דבריו סיפר באורון על המפגש עם חקלאי החוות הפזורות ביהודה ושומרון, חקלאים שלא רק מתיישבים במסירות בארץ ישראל, אלא גם משקיעים סכומים לא מבוטלים מכספים לטובת האתגר הלאומי. את המסירות המוחלטת הזו דימה למסירות ומחויבות בין בני זוג. "לא מדובר באדמה אלא במולדת, גוף חי, לא אדמת טרשים אלא בארץ ישראל שאליה כספו אבותינו אלפי שנים, אדמה שבה שורה השכינה ובה אנחנו מתחברים ולא בשום מקום אחר, אדמת המולדת היא בת הזוג של עם ישראל", אמר.
 
מתוך הראייה הזו, אומר בוארון, אנחנו מגיעים לריבונות ומשמעויותיה המעשיות שהיא "היכולת לממש את הזכויות על הקרקע כמדינה", כלשונו. "כשרוצים להחיל ריבונות הביטוי הוא החלת קדושה, קידוש הקרקע והבדלתה מכל הארצות האחרות. זה החיבור שלנו אל בת הזוג הזו, ארץ ישראל והודעה לעולם שאנחנו מקדשים את הארץ הזו והיא מיוחדת לנו ואנחנו מיוחדים לה מכל העמים", המשיך בהשלמת הדימוי.
 
עולה מגישה זו ההבנה שהמישור המדיני על אף חשיבותו הרבה אינו המונח מחולל ההזדהות המתאר את האמת הצרופה של העניין, אלא המישור התודעתי נפשי של החיבור בין עם ישראל וארצו. שיח כזה המתמקד בתודעה יגרוף הזדהות. "ריבונות מתחילה מהשורש התודעתי ונמשכת למישור של עשייה. כשאין ריבונות, כשאני לא מבדיל ומתייחד עם המולדת אין לי זכויות אמיתיות בקרקע. החיבור הוא ישיר. זה כאילו שאני מודיע לעולם שאין לי שייכות למקום". המשמעות העמוקה של הדברים היא גם התובנה הנובעת ממציאות בה אין ריבונות מזה 57 שנים.
 
היעדר ריבונות מותיר את הקשר בין העם לאדמה כקשר זמני של כיבוש שבבוא הסכם יסתיים, כפי שקורה במאבקים בין מדינות אחרות ברחבי העולם. ברוח זו, סיפר חבר הכנסת בוארון, התייחס קצין בכיר עמו שוחח לנוכחות הצבאית והשלטונית ביהודה ושומרון כמעין הקפאת מצב המאפשרת באופן זמני בנייה, אך בתודעה העמוקה ברור לו שלא ניתן יהיה להחזיק את הישובים לאורך זמן. "בגלל זה הרבה שנים לא סללו פה בכבישים והבנייה פה היא מאוד איטית. גם כשמדברים עוד שכונה שנבנית כאן או שם, אבל ביחס למחוזות אחרים ברחבי הארץ גרף הבנייה שם לאין ערוך יותר גבוה ביחס לאוכלוסייה. ביהודה ושומרון יש באופן יחסי הכי פחות בנייה מכל הארץ".
 
למציאות בה עדיין לא הוחלה הריבונות, לא הושלמה הזוגיות בין עם ישראל לארצו, יש גם השלכות משפטיות שגם אליהן התייחס חבר הכנסת בוארון שהזכיר את המציאות בה לא החוק הישראלי חל באזורים אלה אלא החוק הבינלאומי, ומתוך כך מתבקשת השאלה מה לנו במקום בו אפילו החוק אינו שלנו, והמסקנה היא שמדובר במציאות של כיבוש. כך קורה שהמוגדרים ילידי המקום הם דווקא הערבים ולא היהודים, גם אם מדובר בכאלה שנולדו וכל חייהם חיים ביהודה ושומרון.
 
דוגמא להשלכות מעשיות למציאות הזו ניתן לקבל באחת החוות המחזיקה שטח של מעל 400 דונם שיועדו להקמת ישוב, אלא שאין דרך לישוב. בכל מקום אחר בישראל היו מפקיעים אדמה לטובת סלילת דרך, אך לא ביהודה ושומרון, שבהם מי שמוגדר ככובש אינו יכול להפקיע רכוש של המדינה הנכבשת, גם אם לא הייתה כאן מעולם מדינה. הפקעה תתאפשר רק אם היא משמשת גם את הנכבש. כך קורה שבישוב חרשה אין אפשרות לבנות שכונה משום שכמה עשרות מטרים מונעים את השלמת סלילתה של דרך גישה. החלת ריבונות היא גם החלת החוק הישראלי שבו גלומים פתרונות לסוגיות דומות רבות אחרות.
 
בהמשך הדברים הציג חבר הכנסת בוארון את המציאות הבלתי אפשרית שיצרו הוגי הסכם אוסלו כשחילקו את השטח ל-A,B ו-C, כאשר המגמה הסדורה של הנהגת הרש"פ היא לחבר את השטחים ולייצר רציפות טריטוריאלית כעובדה מוגמרת שתשתלב עם מרכזי האוכלוסייה של ערביי ישראל והמגזר הבדואים. המשמעות היא רצועה גדולה פי כמה וכמה מרצועת עזה שהאוכלוסייה בה תומכת במעל 80 אחוז בטבח השבעה באוקטובר ובתוך הרצועה ערים החולשות על ערי מרכז הארץ. "הם יושבים על הבטן הרכה של מדינת ישראל", אומר בוארון הסבור כי המנהיגות בישראל עדיין חיה בשלב עצימת העיניים לנוכח ההערכות הצבאיות הוודאיות למציאות מתקרבת של "היפוך קנים", הפניית קני הנשק שבידי אנשי הרש"פ לעבר ישראל ותושביה. "גם לצורך זה נדרשת ריבונות שמשמעה שאני האחראי והשולט על השטח ואין רשות שנייה בשטח, ואם אין ריבונות האמירה היא שני רק אורח ולא יושב קבע כאן. הכרעת הוויכוח מחייבת ריבונות".
 
בוארון עבר מכאן לשאלת הצעדים שיובילו לריבונות, והדברים מתחילים בפעילות כדוגמת פעילותה של תנועת הריבונות לעיצוב וחיזוק תודעה. "אחרי המחשבה צריך לדבר על זה, ולכן כל אחד ואחת מכם צריכים לקבל משימה על עצמם לדבר עם עשרה אנשים על ריבונות והדבר מחולל פלאים. ככל שיותר ידברו על זה, הדבר יקרה", אומר בוארון וציין את כוחו של הלחץ הציבורי המופעל על חברי כנסת שגם אם הם אידיאולוגיים וערכיים אינם פועלים מבלי יופעל עליהם לחץ ציבורי מלמטה. "זה התפקיד שלנו במשחק. כשאנחנו באים מבחוץ מכוונים לעניין אנחנו משפיעים חזק על פוליטיקאים".
 
לחץ שכזה, קובע בוארון, יכולה כל קבוצת בני נוער להתחיל להפעיל במעגלים שונים של מכרים, להחתים מכתבי דרישה לריבונות ולשגר לחברי הכנסת, אמר והרחיב אודות כוחם של חברי נוער הריבונות בכלל והנוכחים בסמינריון בפרט לייצר מציאות דרך אותו לחץ ציבורי שחייב להיות מופעל על מנת להגיע להגשמת החזון בשנתיים הקרובות של החפיפה בין הממשלה הנוכחית לממשל טראמפ.


תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות חלקית – שגיאה היסטורית ואסטרטגית
מערכת ריבונות
02-09-2025
על רקע הדיווחים אודות מהלכי ממשלה להחלת ריבונות חלקית ביהודה ושומרון מפרסמת תנועת הריבונות את תגובתה
ריבונות - כתב עת מדיני
אוכלים דגים מסריחים. האם גם נגורש מהעיר?
יהודית קצובר ונדיה מטר
29-08-2025
קריאה לראש הממשלה: החל ריבונות ביהודה ושומרון עוד לפני הכרת המדינות במדינה פלשתינית בכינוס עצרת האו"ם.
ריבונות - כתב עת מדיני
לראשונה דיברנו עם נתניהו על פרטי הריבונות
מערכת ריבונות
19-08-2025
ראש מועצת יש"ע, ישראל גנץ, סיכם את המפגש עם ראש הממשלה בעופרה: "לראשונה בפגישה עם ראש הממשלה עסקנו בפרטי הריבונות"
ריבונות - כתב עת מדיני
קריאה להכרעה מדינית - ריבונות!
מערכת ריבונות
17-08-2025
בהובלת תנועת הריבונות מוגשת לראש הממשלה קריאה להחלת ריבונות ומאחוריה שורה ארוכה של ארגונים ותנועות.
ריבונות - כתב עת מדיני
הריבונות בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. דיון מיוחד
מערכת ריבונות
30-07-2025
נציגים מנוער הריבונות נכחו בדיון המיוחד אודות הריבונות ויישומה, דיון בהובלת ח"כ צבי סוכות בוועדת המשנה של וועדת חוץ וביטחון. בפניכם כמה מהקולות ומהמראות.
ריבונות - כתב עת מדיני
הכנסת אמרה את דברה ההיסטורי: ריבונות היא הגשמת חזון העם
מערכת ריבונות
23-07-2025
ברוב דרמטי, בתמיכת ראש הממשלה וחברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה, אישרה הכנסת את ההצעה לסדר הקוראת לממשלת ישראל להחיל ריבונות ביהודה ושומרון. תנועת הריבונות מברכת וקוראת לעבור לשלב המעשה.
ריבונות - כתב עת מדיני
חברי הכנסת של הליכוד קראו להחלת הריבונות: "בין הים לירדן תהיה רק מדינה אחת"
מערכת ריבונות
21-07-2025
שרים וחברי כנסת מהליכוד קיימו בכנסת כנס מיוחד לקידום הקריאה לריבונות מלאה ביהודה ושומרון. סגן ראש הממשלה השר לוין: "אנחנו נמצאים שוב בהזדמנות היסטורית שאסור לנו להחמיץ להחיל ריבונות ביהודה ושומרון"
ריבונות - כתב עת מדיני
ח"כ שקלים: ריבונות אינה פריבילגיה. היא חובה ומהות
מערכת ריבונות
10-07-2025
צפו בנאומו הנחרץ של חבר הכנסת אושר שקלים הקורא להחלת ריבונות קובע: זו חובתנו לדורות העבר ולביטחון דורות העתיד.
ריבונות - כתב עת מדיני
​הנוער לשרי הליכוד וליו"ר הכנסת: תודה על קריאתכם הנחושה לריבונות
מערכת ריבונות
08-07-2025
נציגי נוער הריבונות מסרו לשרי הליכוד וליו"ר הכנסת תעודת הוקרה על מכתבם הקורא לראש הממשלה להחיל מיידית ריבונות ביהודה ושומרון.
ריבונות - כתב עת מדיני
נייר עמדה לקראת ביקור נתניהו בבית הלבן ומכבש הלחצים הצפוי
מערכת ריבונות
03-07-2025
רגע לפני צאת ראש הממשלה לביקור בוושינגטון מפיצה תנועת הריבונות נייר עמדה אודות העקרונות והערכים עליהם יש לעמוד גם מול לחץ ידידותי משמעותי.