חבר הכנסת עמית הלוי רואה בחזרת טראמפ לבית הלבן הזדמנות היסטורית להחלת ריבונות, אך זו תהיה תלויה בכמה צעדים הכרחיים שאמורים היו לצאת דרך זה מכבר.
הסיכוי לקידום ריבונות ביהודה ושומרון במהלך הקדנציה המשותפת של טראמפ ונתניהו נשמע לחבר הכנסת עמית הלוי (ליכוד) ריאלי מאוד "כחלק ממערך רחב של אפשרויות שהתקופה ההיסטורית הזו מזמנת לנו", הוא אומר בראיון ל'ריבונות'.
חבר הכנסת הלוי מדגיש כי בעיניו הסעיף החשוב ביותר ב"עסקת המאה", זו שלא הבשילה לכדי הסכם מוגמר, הוא הסעיף הקובע על ידי נשיא אמריקאי, לראשונה מאז ועידת סאן-רמו והצהרת בלפור, שהזכויות הלאומיות על ארץ ישראל שייכות לעם היהודי. "אמנם היו בתכנית ההיא רעיונות נוראיים כמו הסכמה למדינה פלשתינית, מה שאני לא חושב שמישהו יעלה על הדעת אחרי השבעה באוקטובר, אבל העיקרון הזה הוא החשוב בהקשר של הריבונות. ההכרה שארץ ישראל היא ארצו של עם ישראל בלבד, גם אם יש יחידים אחרים שחיים שם, היא הבסיס לריבונות".
את העיקרון הזה רואה הלוי כתשתית שעליה ניתן לקדם הבחנה בין מעמד השטח למעמד התושבים. נקודת הפתיחה שלדבריו מקובלת על טראמפ וצוותו היא ששטחה של הארץ היה ויישאר שייך לעם היהודי, "בין אם בעזה, בית אל, ירושלים, גמלא או תל אביב", כלשונו, ונקודת הפתיחה הזו יכולה וצריכה להוות נקודת הזינוק לריבונות ולאחר מכן תידון שאלת הסדרת מעמדם של המיעוטים במדינה זו.
הריבונות תלויה במה שנעשה כאן, בישראל. הממשל בוושינגטון יעניק רוח גבית
אתגר הריבונות, מדגיש חבר הכנסת הלוי, אמנם ממתין לרוח גבית מממשל טראמפ, אך הוא "מוטל בעיקר לפתחנו, והדברים תלויים בשאלה מה עושים בישראל, במשרד החוץ ובמשרד ראש הממשלה כדי לקדם את יעד הריבונות. התכניות והדיבורים עם אנשי טראמפ שכבר מונו צריכים היו להתחיל עוד קודם לכניסת טראמפ לבית הלבן. הייתי מצפה לשמוע מנציגי ישראל את התוכן הזה ואת העמדה הבסיסית הזו לגבי הזכויות הלאומיות ששייכות רק לנו ושמשום כך ריבונות מדינית היא רק של העם היהודי. זה צריך להישמע לא בגמגום ולא בהתנצלות. זו הייתה צריכה הייתה להיות גם האמירה הישראלית במענה לבית הדין בהאג. אלו חבלי המולדת שלנו והצדק ההיסטורי והתנ"כי שייך לנו ולא מדובר כאן בשטחים כבושים. לא כבשנו את השטח מעמים אחרים".
הלוי ממשיך ומטיל את האחריות הבסיסית לקידום תודעת הריבונות ומהלך הריבונות על כתפיה של ההנהגה כאן, בירושלים. "הייתי מצפה להעברת הילוך בהבהרת מעמדתנו ותביעתנו על השטח בריש גליה בכל פורום. זה הבסיס להחלת ריבונות, לא סידורי ביטחון ולא סידורים מעשיים כאלה ואחרים".
לטעמו העובדה שארה"ב זרועה בערים וישובים ששמותיהם בעלי זיקה תנ"כית כמו בית אל, שילה ועוד, מהווה תשתית תודעתית משמעותית להגשמת פוטנציאל הריבונות הקיים בעיקר במפלגה הרפובליקנית. "משום כך העמדה הזו צריכה להישמע כעמדה בסיסית של ממשלת ישראל, ומעבר לכך אני מצפה גם לצעדים מעשיים, שכבר כעת תהיינה מוכנות תכניות סדורות ומפות כדי לקדם תכנית ריבונות, גם אם בשלבים. לשם כך צריך להרחיב את מפות הריבונות מהסבב הקודם. אנחנו בוגרי השבעה באוקטובר וככאלה בין הלקחים הבסיסיים שלנו צריך להיות גם הצורך העצום בהחלת ריבונות כדגל הצדק שישראל נושאת. ללא הפנמת העובדה שהצדק איתנו יכול מזכ"ל האו"ם להופיע לאחר טבח ורצח נוראי שכזה ולדבר על סכסוך שוויוני בין שני צדדים".
"בנוסף, אנחנו גם בוגרי ההבנה שזהו לב המאבק עם האויב הזה. האויב הזה לא נאבק בגלל קונפליקט טריטוריאלי כדי להשיג שטח לעם שהיה פה בעבר. הוא רוצה להשתלט על הארץ כחלק מחזון של השתלטות על כל העולם בלי להכיר בזכויות של אף עם על שטח כלשהו. לכן יש לנו מנוף משמעותי בזירה הבינלאומית לקידום זכויותינו ותביעותינו על הארץ הזו, ועל גבי זה ניתן להוסיף את הצרכים האסטרטגיים והביטחוניים שלנו בשטח הזה, אבל העיקר הוא התשתית התנכ"ית והמוסרית, הזיקה הבלתי ניתנת להפרכה של זכותנו התנ"כית. אלו חייבים להיות העמדות הרשמיות של ממשלת ישראל. יש לנו ידידים בעולם שחשובים כך ואפשר לעבוד איתם. בקונגרס הנוכחי יש להם השפעה משמעותית ואני מצפה שהדיפלומטים שלנו יפעלו ברוח הזו ובתודעה הזו ויבססו את הלובי לטובת ריבונות".
להיות גם צודק וגם חכם
ועם כל ההבנה שהצדק ההיסטורי המוסרי והערכי עומד לימינה של ישראל, אולי האתגרים המעשיים הכרוכים בריבונות מחייבים אותנו להיות יותר חכמים ופחות צודקים? אולי לא בטוח שחכם מצידנו לשלוט על קן הצרעות הטרוריסטי שפרוס ברחבי יהודה ושומרון?
שאלת הצדק והחכמה, אומר חבר הכנסת הלוי, כרוכה בשאלת מעמד התושבים ושאלה זו צריכה להידון לאחר שברור שאין ספק באשר למעמד השטח שלו "אין בעלים חוקיים אחרים לבד מהעם היהודי. זו אדמת ארץ ישראל ששייכת אך ורק לעם ישראל ולמדינת הלאום שלו. כל שינוי במעמד השטח בונה את האשליה השקרית פלשתינית כאילו יעלה בידם לבנות מדינה לעם מומצא שיגיע ליעד הנכסף של השמדת ישראל במלחמת ג'יהאד".
באשר למעמד התושבים, מסכים ח"כ הלוי כי עלינו לנהוג בחכמה ולתפיסתו המקסימום שתוכל ישראל לאפשר הוא ניהול מוניציפאלי של הרשויות המקומיות, "מודל שהצליח אחרי מלחמת ששת הימים והוא יכול לחזור. קהילות ינוהלו באופן מקומי ולא לאומי. כשמייצרים רשות ריכוזית כמו הרשות הפלשתינית מייצרים רשות שמטפחת את השקר הלאומי הפלשתיני, שין בו דבר למעט השמדת ישראל, ואותה רשות עוסקת משום כך או בטרור או בשחיתות".
"נכון שזה לא מושלם ויהיו שיגידו שלא כל הזכויות קיימות. אבל משיחות שקיימתי עם תושבים בחברון ורמאללה התחושה היא שהם היו שמחים לעבור משלטון המיליציות הרצחניות והמושחתות של אבו מאזן לשלטון ישראל. הזכויות שם נרמסות השכם והערב. גם אם זה לא מושלם, מהלך כזה ייתן הסדרה שתשפר את חייהם של היחידים".
הראיון הופיע לראשונה בגיליון 18 של כתב העת ריבונות. לגיליון לחצו כאן