גם בוועידת 'ישראל שלי' הפך חזון הריבונות למרכז השיח הפוליטי בישראל. בנט וסער מציבים תכנית. איתן כבל מתריע ומזהיר. כבר לא ניתן להתעלם מהחזון.
חזון הריבונות ממשיך להיות מוקד השיח הפוליטי בישראל. התכנית המדינית שעד לפני כעשור איש לא העז לדבר עליה בקול רם היא כיום התכנית הרצינית היחידה הנדונה בכל פורום בין ימין לשמאל במדינת ישראל.
בכירי ימין ושמאל נשאו דברים בועידת 'ישראל שלי' (29.11.18) ומדבריהם של אלה ואלה עולה תמונה ברורה: הוויכוח הפוליטי מדיני בישראל עבר מתעתועי שתי המדינות לדיון בעד ונגד חזון הריבונות.
השר לשעבר גדעון סער, מבכירי הליכוד, הביע בנאומו תמיכה בהחלת הריבונות ובפתרון מדיני אזורי שעקירו אוטונומיה עבור ערביי יהודה ושומרון. לדבריו על ישראל "לעשות מהלך שיביא את הנורמליזציה ויגיד שאנחנו שם לעד" כשפירט יותר אמר סער כי "השלב הראשון חייב להיות החלת הריבונות על היישובים היהודיים בשטחי יו”ש. צריך לבנות בכל מקום בארץ ישראל. ההתיישבויות אינה מכשול לשלום".
לדבריו המענה המדיני הכולל בעתיד אמור לקשור את האוטונומיה הערבית ביו”ש לירדן. "הפתרון צריך להיות אזורי ולא פתרון של מדינה ערבית בלתי מתפקדת נוספת במרחב".
בדבריו הבהיר סער כי התנגדותו לרעיון המדינה הערבית בלב הארץ אינו תלוי כלל ועיקר בהיתכנותו ובהימצאותו או היעדרו של פרטנר ובזהותו של הפרטנר. לדבריו גם אם הפרטנר היה אחר אין לקבל את רעיון המדינה הנוספת. "אנחנו לא יכולים לקבל מדינה ערבית ביו"ש ללא קשר למי שדורש'', אמר.
השר נפתלי בנט, שר החינוך ויו"ר 'הבית היהודי', הטיל את האחריות להיעדרה עדיין של ריבונות ישראלית ביהודה ושומרון על כתפיו של ראש הממשלה. ''ראש הממשלה במידה רבה לא רוצה להחיל את החוק על שטחי C. הוא התבא פומבית בעד שתי מדינות. אני והוא לא באותו מקום ערכי. לכן הצעד הנחשוני הבא צריך להיות החלת ריבונות במקום שיחתוך את נושא הגושים. אומנם אנחנו בתקופה טובה שכאילו הסכנה חלפה. ממש לא. שום דבר לא בכיס. אני מאוד מודאג ואי עשייה לא אומר שהכול יהיה בסדר. ואנחנו צריכים אקטיבית להתקדם כי אחרת תיפול עלינו תכנית".
בנט הכריז והתחייב מעל בימת הכנס כי "אם נתניהו ינסה להקים מדינה פלסטינית אנחנו נצא מהממשלה ונפיל את הממשלה". עוד הוסיף ואמר: "אורי אליצור ז''ל אמר 'כשאתה לא יודע מה לעשות, תעשה'. אנחנו לא יודעים מה הדרך ולכן צריך לעשות. להתחיל להחיל ריבונות במעלה אדומים עד ים המלח שזו לא ההתנחלות הקלאסית ושובר את קו הגושים".
כאמור העיסוק בסוגיית הריבונות ממקד אליו את השיח גם מימין וגם משמאל שאינו יכול עוד להתעלם מהרעיון והחזון. בכנס 'ישראל שלי' נשא דברים גם חבר הכנסת איתן כבל, איש מפלגת העבודה, שהביע תקווה שנקודת האל-חזור מרעיון שתי המדינות לא מאחורינו. "מדינה אחת לשני עמים זהו סוף החזון הציוני, אנחנו לא מצליחים לדמיין מה יהיה כאן עוד 20 או 30 שנה. מה אנחנו משאירים לנכדים שלנו? שתי מדינות לשני עמים דה פקטו. ''יש היום 13 ח''כים ערבים בכנסת, מה יקרה כשיהיו 40 חברי כנסת ערבים? איך תתמודדו איתם?'', שאל כבל.