הפקרת הריבונות ביהודה ושומרון גוררת רמיסה של אתרים ארכיאולוגיים המלמדים על מורשת ישראל באזור. בתל ארומה עלול מבצר חשמונאי להפוך למסגד לזכר מחבלים.
ברחבי יהודה ושומרון מתרבות הדוגמאות לרמיסת המורשת וההיסטוריה היהודית מאזורים אלה בידי בוזזים רשמיים של הרש"פ. תל ארומה הסמוך לישוב איתמר הוא רק עוד אחת מרצף דוגמאות ארוך.
על האתר שהיה מבצר חשמונאי וכעת מתעתדת הרש"פ להקים בו מסגד לזכר מחבלים, סיפר גיא דרך, מנהל הפעילות בארגון 'שומרים על הנצח' בראיון לערוץ 7.
על ההיסטוריה המקומים מספר דרך: "מדובר באתר היסטורי עם היסטוריה שמגיעה עד תקופת הברונזה, למעלה משלושת אלפים שנה. הוא מזהוה עם מבצר ארומה שאליו אבימלך ברח משכם. התקופה הבאה שממנה רוב השרידים היא החשמונאית, התקופה השניה של עצמאות יהודית. ארומה נמצאת בגבול הצפוני של ממלכת יהודה החשמונאית, הוקם בה מבצר ענק שנועל שמור על הגבול הצפוני. היה בו מאגר המים הגדול ביותר שהיה באזור הזה. היו בראש ההר ביצורים מרשימים וגדולים שמעידים על ההיסטוריה המפוארת של המקום הזה".
"לפני כשנה, הרש"פ, שהאתר נמצא בשליטתה בשטח B, התחילה לפתח את המקום בפעולות הרסניות. יצקו בטון באחד מבורות השוד הענקיים שהיו בפסגת ההר, בור שגם בו חפרו טרקטורים כדי להגיע לממצאים ארכיאולוגיים שנבזזו. את הבטון יצקו כדי להציב שם דגל אשף ענק שמורם בגובה של כמה עשרות מטרים מול הישוב איתמר וניתן לראות אותו מכל רכס איתמר".
מוסיף דרך ומספר: "האמירה שלהם היא שארומה הייתה ותישאר פלשתינית. מחיקה של ההיסטוריה היהודית של המקום. הם פרצו כביש רחב אל האתר, הציבור את הדגל גרמו לקריסה בחלק ממאגרי המים ובעוד אנחנו חוגגים ט"ו בשבט, הרש"פ ערכה טקס נטיעות שבו שתלו עצי זית על כל פסגת ההר, ולפני מספר ימים מושל מחוז שכם, איברהים רמדאן, פרסם תכנית להקמת מסגד לזכר השהידים של הכפר ביתא על האתר. זה לא רק מחיקה של ההיסטוריה, אלא דריכה על כל הלאומיות שלנו".
על אותם "שהידים" שלזכרם יוקם המסגד, סיפר דרך: "יש לכפר ביתא היסטוריה ארוכה של מחבלים שרצחו יהודים רק בשל היותם יהודים. השהידים האחרונים הם שני ערבים שנהרגו מירי צה"ל אחרי שהם ניסו לרצוח יהודי".
ומה התגובה הישראלית לפעילות זו? בעיקר אדישות ואזלת יד. "מדינת ישראל לא עושה שום דבר נגד הדבר הזה כי זה שטח B", אומר דרך. "גם אנחנו וגם מועצת שומרון פנינו לגורמים רשמיים בצבא ובמינהל האזרחי והטענה היא שהמקום נמצא בשטח B ונתון לשליטת הפלשתינים".
בדבריו מדגיש דרך כי גם על פי הסכמי אוסלו נקבע שעל הרש"פ לשמור ולשמר אתרים ארכיאולוגיים בעלי ערך היסטורי, אך בפועל מהרגע בו הפקירה ישראל את האזורים הללו לשליטה ערבית היא אינה דורשת את יישומם של סעיפים אלו.
פנים מאגר המים העתיק (צילומים: שומרים על הנצח)