דרכים מעט שונות אל אותה מטרה

על התעתוע שמאחורי הניסיון להציג את תנועת הפתח' של אבו מאזן כשונה מהותית מתנועת החמאס, ניסיון שתכליתו הצגת הרש"פ כפרטנר עתידי לייצוב האזור, מספר החוקר ואיש המודיעין בעבר, סא"ל במיל' יהונתן דחוח-הלוי.

מערכת ריבונות
18-02-2025

כמעט למן יומה הראשון של המלחמה נשמעים בשמאל הישראלי בואכה מרכז המפה הפוליטית קולות השבים ומציפים את שאלת היום שאחרי. אלה תובעים תשובה מיידית מחברי הממשלה ובהיעדר כזו הם מכתירים את המערכה כולה ככישלון. כשר מופנית אותה שאלה כלפיהם הם שבים להיתלות ברשות הפלשתינית ובעומד בראשה כאלטרנטיבה שלטונית מתונה עבור רצועת עזה.
 
העמדה הזו זוכה לרוח גבית ממדינות אירופה ומהממשל האמריקאי היוצא, ממשל ביידן, אך האם אכן קיים פער אידיאולוגי משמעותי ומהותי בין תנועת הפתח', זו שבראשה עומד אבו מאזן, לבין תנועת החמאס שביצעה את טבח השבעה באוקטובר והמחבלים שהכשירה, אימנה וחימשה ממשיכים להילחם מול חיילי צה"ל עד ימים אלה? את השאלה הזו הפנינו לסא"ל במיל' יהונתן דחוח-הלוי, חוקר בכיר לענייני מזרח תיכון ואסלאם רדיקלי במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון.
 
דחוח-הלוי חקר וחוקר לאורך שנים ארוכות באופן מעמיק את הלכי הרוח ברש"פ. מחקריו ותחקיריו הועלו על שולחנם של מקבלי החלטות רבים בצמרת המדינה והצבא ובהם נכללו התראות קונקרטיות מתרחישים שהתממשו או סוכלו בעקבות אזהרותיו. בהתייחסותו לשאלות שהפנינו אליו הוא מדגיש כי תשובתו אינה מייצגת עמדה פוליטית כזו או אחרת והיא נסמכת אך ורק על ניתוח מקצועי של הנתונים והמציאות בשטח.
 
על הארגונים הפלשתיניים השונים וההבדלים שביניהם הוא מפרט: "בזירה הפלשתינית קיימים ארגונים רבים, והמרכזיים שבהם – תנועת פתח', שמנהיגה יאסר ערפאת ייסד את הארגון לשחרור פלשתין אש”ף, תנועת ההתנגדות האיסלאמית חמאס, הג’יהאד האיסלאמי בפלסטין והחזית העממית לשחרור פלסטין. כל הארגונים הפלשתיניים נאמנים לאותם עקרונות היסוד המגולמים בדרישה למימוש כל הזכויות של העם הפלשתיני ללא יוצא מן הכלל, ובראשם נסיגה ישראלית מלאה משטחים שנתפסו ב-1967 ובכלל זה בירושלים, הקמת מדינה פלשתינית ריבונית שבירתה ירושלים ומימוש מה שהפלשתינים מכנים זכות השיבה (ופיצויים) של הפליטים וצאצאיהם לדורותיהם למקומות מגוריהם המקוריים בשטח מדינת ישראל הריבונית".
 
"המחלוקת בין הארגונים הפלשתיניים מתמקדת בדרכי הפעולה למימוש יעדים אלה. תנועת פתח', שהיא מקור משענתה של הרשות הפלשתינית, שנוצרה בידי אש"ף, סבורה שמדינאות בסיוע כלים משפטיים לצד המשך המאבק האלים היא הדרך האפקטיבית ביותר להביא להקמתה של מדינת פלשתין הריבונית שתהיה שלב חשוב גם למימוש השיבה. בעבר התנגד חמאס לאסטרטגיה המדינית של הפתח', ואולם בעקבות אינתיפאדת אל-אקצה חל שינוי הדרגתי בעמדת חמאס, וכעת הוא נכון להשלים עם מהלכים מדיניים אשר מקדמים את השגת היעדים כל עוד אין הוא נדרש לוותר כהוא זה על עמדותיו".
 
שינוי זה שחל בעמדת חמאס, מסביר דחוח-הלוי, היה הבסיס למסמך המדיני שפרסם מנהיג חמאס ח’אלד משעל ב-2017, ולשורה של הסכמים שנחתמו בין פתח' לחמאס, אך מעולם לא יושמו. "הסיבה לכך נעוצה במאבק הכוחות בין פתח' לחמאס על השליטה בתנועה הלאומית הפלסטינית".
 
"חמאס חתר באמצעות ההסכמים להביא לעריכת בחירות כלליות חדשות מתוך הנחה שיוכל להשתלט על גם על איו"ש, ולהשתלב במוסדות אש"ף כדי להשלים את ההשתלטות על ארגון זה, המוכר בזירה הבינלאומית כנציג הבלעדי היחיד של העם הפלשתיני ומדינת פלשתין".
 
הנסיגה מעזה וצפון השומרון מתקבלת כהוכחה להצלחת הדרך
 
במקביל לזליגה של חמאס לעבר הזירה המדינית מחזיקה הרש"פ בעמדה לפיה המאבק נגד ישראל, ובכלל זה מאבק מזוין, הוא פעולה לגיטימית נגד המדינה הכובשת. " רשימת הטרור שמפרסמת הרשות הפלשתינית כוללת אך ורק אזרחים וארגונים ישראליים. אין שם אדם או ארגון פלשתיני שהוכרזו ישות טרור ", מעיר דחוח-הלוי.
 
"האסטרטגיה של הרש"פ מבוססת על המחשת מחיר הכיבוש, כלומר המאבק נגד הנוכחות הישראלית באיו"ש ובירושלים נועד להכביד על ישראל ולגבות ממנה מחיר כבד שיאלץ אותה בסופו של דבר לסגת ללא תנאי. בראייתה של הרשות, אינתיפאדת אל-אקצה הוכיחה את צדקת הדרך הזו שהובילה את ישראל לנסיגה ללא תנאי מכל רצועת עזה ומאזורים בצפון השומרון. אשר על כן, הרשות הפלשתינית נוהגת במשחק כפול בכל הנוגע לטרור. כלפי חוץ היא מביעה התנגדות לטרור ומחויבות למאבק בו, אך בה בעת תומכת במה שהיא מכנה "המאבק (ההתנגדות) העממית לכיבוש", שביטוייה המעשיים הם הפגנות, הפרות סדר, עימותים אלימים, יידויי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה ופיגועי ירי, מטענים וכדומה. בנוסף, מעניקה הרשות הפלשתינית רשת ביטחון כלכלית עבור המעורבים בביצוע פיגועי טרור נגד יהודים ולבני משפחותיהם, באמצעות הקצבה החודשית למשפחות השהידים, לאסירים הביטחוניים ולפצועים. הקצבה החודשית נתפסת בעיני הרשות הפלשתינית כמחויבות עליונה וקדושה".
 
"הכאוס הביטחוני באיו"ש משרת את הרשות הפלשתינית כיוון שהוא מופנה לעבר ישראל ומיישם את העיקרון של המחשת מחיר הכיבוש, בעוד היא יכולה לטעון שאין ידה בדבר", אומר דחוח הלוי ובהתייחס למאבקים של השבועות האחרונים, בעיקר בגזרת ג'נין, בין אנשי פתח' לאנשי חמאס, אומר דחוח-הלוי כי אלה משרתים את הרש"פ המבקשת להצטייר כראויה להנהגה ושלטון ברצועת עזה, ולשם כך היא מגייסת גורמים בינלאומיים שיתייגו אותה ככזו.
 
ולאותם הסבורים שמדינה פלשתינית תהווה מבחינת הרש"פ עילה להכרזה על קץ הסכסוך, מציין דחוח הלוי כי "קיים קונצנזוס פלשתיני על פיו שערי הסכסוך לא ינעלו אלא לאחר השבת כל הזכויות של העם הפלשתיני, ובכלל זה זכות השיבה. על פי גישה זו, הקמת מדינה פלשתינית לא תביא אפוא את קץ הסכסוך. התארגנויות הטרור ביצעו בשנים האחרונות ועודן ומבצעות פיגועי ירי לעבר ישובים ישראליים בגבול הקו הירוק. בצפון השומרון נערכו אימונים של פעילי חמאס במתווה של הסתננות ותקיפה של ישובים ישראליים. על פי תפיסת חמאס, שטחי איו"ש נחשבים לחשובים ביותר אסטרטגית יותר מאשר רצועת עזה, בגלל השליטה באש ובתצפית על מרכז ישראל והיכולת להכריע משטחים אלה את ישראל במהלך צבאי. מתקפת השבעה באוקטובר משמשת מקור השראה לארגונים הפלסטיניים באיו"ש".


הראיון פורסם לראשונה בגיליון 18 של כתב העת ריבונות. לחצו כאן לגיליון

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
החקיקה שתבלום ויתורים ונסיגות
מערכת ריבונות
19-02-2025
חוק שמבקש להחיל על יהודה ושומרון את חוק משאל העם המונע מסירת שטח ריבוני לזרים נרקם בימים אלה. זו עדיין לא ריבונות, אבל צעד משמעותי לבלימת רעיונות מבית המדרש של אוסלו.
ריבונות - כתב עת מדיני
מהחטופים והמלחמה ועד הריבונות. אותו כשל, אותו מענה
מערכת ריבונות
19-02-2025
המסר שעובר מהיעדר הריבונות הוא אותו מסר שעובר מהתנהלות ישראל במלחמה ובמו"מ להשבת החטופים, ומילה אחת מתארת אותו.
ריבונות - כתב עת מדיני
כבר עשינו שלום ללא תמורה במטבע פלשתיני, וכך גם נעשה
מערכת ריבונות
18-02-2025
אינטרסים כלכליים, טכנולוגיים, מודיעיניים וביטחוניים הם שהובילו להסכמי אברהם שדילגו והתעלמו מהסוגיה הפלשתינית, כך משוכנע השר לשעבר איוב קרא המספר על מאחורי הקלעים של ההסכמים ההם ועל הסיכוי לקדם מהלכים דומים בקדנציית טראמפ הנכנסת.
ריבונות - כתב עת מדיני
דונלד טראמפ ככורש של דורנו
מערכת ריבונות
18-02-2025
מהלכיו ההיסטוריים של המלך כורש זיכו אותו, לפחות לתקופת מה, בתואר 'משיח'. האם מהלכיו הקודמים והצפויים של נשיא ארה"ב מצדיקים תואר כזה גם כלפיו? הרב שמואל אליהו בראיון.
ריבונות - כתב עת מדיני
​גיליון 18 של כתב העת ריבונות, מהפכת טראמפ, יצא לדרך
מערכת ריבונות
18-02-2025
תנועת הריבונות הוציאה לאור את גיליון 18 של כתב העת ריבונות ובו התייחסות מקיפה להזדמנות ההיסטורית הניצבת בפני ממשלת ישראל להובלת והגשמת הריבונות בתמיכה ועידוד אמריקאי.
ריבונות - כתב עת מדיני
הבסיס לריבונות בעידן טראמפ – ההכרה בזכותנו הבלעדית על הארץ
מערכת ריבונות
17-02-2025
חבר הכנסת עמית הלוי רואה בחזרת טראמפ לבית הלבן הזדמנות היסטורית להחלת ריבונות, אך זו תהיה תלויה בכמה צעדים הכרחיים שאמורים היו לצאת דרך זה מכבר.
ריבונות - כתב עת מדיני
'הם הצביעו נגד ואנחנו נתמוך בהצעה שהם יביאו'
מערכת ריבונות
17-02-2025
ח"כ פורר מאוכזב מהתנגדות הקואליציה להצעת חוק הריבונות בבקעת הירדן, מאשים בהעדפת ביטחון הקואליציה על פני ביטחון ישראל, אך מבטיח שכאשר תבוא הצעה דומה מכיוון הממשלה מפלגתו דווקא תתמוך.
ריבונות - כתב עת מדיני
מדוע לטעמי טוב וחשוב שתהיה ריבונות?
מערכת ריבונות
17-02-2025
עלינו להחיל ריבונות בכל מקום בו הדבר מתאפשר. כן, גם באזור קוניטרה וכתר החרמון (המכונה במקומות מסוימים חרמון סורי). המשפט הבינלאומי עומד לצידנו בסוגיה הזו. פרופ' טליה איינהורן
ריבונות - כתב עת מדיני
כך עשו כאן ריבונות פעם
מערכת ריבונות
17-02-2025
הדרך אותה עשה שמעון שבס, לימים ראש לשכת רבין, עד שהצליח להביא את ראש הממשלה בגין להחלת ריבונות על רמת הגולן, יכולה ללמד רבות על קמפיין מוצלח ונחישות אידיאולוגית.
ריבונות - כתב עת מדיני
מדינה פלשתינית - התאבדות לאומית
מערכת ריבונות
17-02-2025
נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ראה בריבונות ישראל בגב ההר ובבקעת הירדן כורח קיומי. את רעיון המדינה הפלשתינית הוא מגדיר כהתאבדות לאומית של ממש.