הרקטות מעזה התחילו באוסלו

קובי גדעון. לע"מ

ערב פרסום תכנית טראמפ עלינו לזכור את העובדות לאשורן ולהפנים כי רק שליטה ישראלית על השטח כולו היא שמביאה לשקט ביטחוני

יהודית קצובר ונדיה מטר
ראשי תנועת הריבונות
06-05-2019

פרשני השמאל, דובריו ושאר תומכי הנסיגות וההתקפלויות רואים את הקולות, את קולות נפץ הרקטות, שומעים את המראות, את מראות ההלוויות והתושבים החרדים וחוזרים אל עמדותיהם הקדומות כאילו דבר אינו קורה סביבנו. 'זו לא ההתנתקות' הם אומרים, מכריזים 'גם לפני ההתנתקות היו טילים' ומציגים נתונים ומספרים. הגיעה העת להשיב לטענות הללו, לשים קץ למידע המגמתי שמרעיפים עלינו.

הבה נרענן את זיכרוננו:

אכן, לא בעקירה מגוש קטיף החלה מתקפת הטילים והרקטות על העורף הישראלי. ירי שכזה היה עוד קודם לכן, אבל בחינת העובדות מתחילה עוד הרבה קודם לכן על מנת להגיע לתובנות אמת ולמסקנות לעתיד:

כל עוד שלט צה"ל בכל רצועת עזה לא היו טילים. אמנם בשנת 1987 הייתה האינתיפאדה הראשונה, אבל הנשק שאותו הפנו הערבים לעברינו היו אבנים ולעתים גם בקבוקי תבערה. לא מעבר לזה. צה"ל פיקח על הכבישים ונכח בתוך הערים. השליטה המודיעינית של כוחות הביטחון הייתה מלאה ופיגועים רבים נמנעו עוד בשלב התכנון. גם ניסיונות הברחת נשק סוכלו. הסיבה הייתה פשוטה: צה"ל נכח שם.
ואז במקום לחסל את האינתיפאדה אחת ולתמיד הגו קברניטי הנסיגות והוויתורים את רעיון התיגמול לתוקפן וחתמו על הסכמי אוסלו. במאי 1994 נחתם הסכם עזה-יריחו ובעטיו יצא צה"ל מרוב השטח ברצועת עזה, מהערים ומהכפרים לבד מגוש קטיף, נצרים, כפר דרום, אלי סיני ודוגית והשטח הופקר לשליטת הרשות הפלשתינית.
 
זה התחיל עם פצצות מרגמה מיושנות, פצמ"רים, זוכרים? הפצמ"ר הראשון שוגר לעבר נצרים בינואר 2001, סיממנו את עצמנו עם המשפט "טוב. זה סתם פצמ"ר", אבל מאז הם רק הלכו והשתכללו ואנחנו כבלנו את ידינו עם השאלה "מה, נכבוש את עזה?" והפכנו את עצמנו לחסרי אונים. מעט מהטעויות ההן תוקנו ביהודה ושומרון במבצע 'חומת מגן', כאשר נוכחותו של צה"ל שבה לכל הערים והכפרים. בעזה, לעומת זאת, לא היה מבצע שכזה. כך התקבעה מציאות שבה ביו"ש אין רקטות ובעזה יש ויש.


מכאן ואילך ניתן לערבים חופש פעולה ושקט לתכנן את ההסלמה, את עליית המדרגה, את שיפור הרקטות והטילים, את ההתחמשות וההתארגנות הצבאית. איש לא הפריע להם. הרקטות הראשונות היו פרימיטיביות, פגיעתם הייתה הרסנית הרבה פחות וכך גם דיוק הפגיעה שלהן, אבל המחבלים השתכללו צעד אחר צעד והרקטות החלו להגיע ליישובי גוש קטיף ובהמשך לעבר שדרות והלאה.

גם האיתותים הכואבים ההם לא העירו את ההנהגה בישראל ולא הביאו אותה לשוב מדרכה המדינית. ההמשך היה תכנית ההתנתקות והעקירה מיישובי גוש קטיף וצפון השומרון מתוך תקוות הזויות וחסרות בסיס שהאויב יהפוך את הרצועה לסינגפור של המזרח התיכון. נסיגת צה"ל מהרצועה הרחיבה את חופש הפעולה שניתן לערביי עזה. חמאס השתלט בכוחנותו ובאלימותו על רצועת עזה, סילק את מנהיגות הרש"פ והאיץ את פיתוח הרקטות והטילים עד למציאות הנוכחית בה טווח פגיעתן מגיע עד תל אביב ובנותיה.

בצל כל אלה התעצמו יכולותיו של חמאס גם מתחת לאדמה ופתח בחפיר מנהרות טרור לאורך קילומטרים רבים במגמה להוציא לפועל פיגועי חטיפה והשתלטות אסטרטגיים. בהיעדר הנוכחות הישראלית ברצועה יכול היה חמאס להכין ולשכלל את הפתעת הטרור התת קרקעית שלו.

זו המציאות וזו ההיסטוריה. כל הנתלים בטפטוף הרקטות הפרימיטיביות שטרם ההתנתקות כהוכחה שלא היא זו שהביאה עלינו את סבבי האסון שאנו בעיצומם, עושים שקר בנפשם ומתעתעים בכולנו. לו לא הייתה ממשלת ישראל חותמת על הסכמי אוסלו ומפקירים את רצועת עזה למחבלים ולו לא היינו מוסיפים על החתימה האסונית ההיא את ההתנתקות המוחלטת מהרצועה, לו היינו מחילים כבר אז את ריבונותנו המלאה על הרצועה, שגם היא חלק מארץ ישראל, לא היינו מגיעים למציאות הקשה של ימינו אלה.

כעת, ערב פרסום תכנית טראמפ עלינו לזכור את העובדות לאשורן ולהפנים כי רק שליטה ישראלית על השטח כולו היא שמביאה לשקט ביטחוני. הפקרת השטח לממשל עצמי ערבי תביא רקטות נוספות, הרסניות הרבה יותר, מדויקות הרבה יותר, והפעם מהרי השומרון אל גוש דן, ירושלים ועוד.

(תודתנו להיסטוריון חגי הוברמן על ריענון התאריכים)

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
תשעה באב – לא הרומאים על ספסל הנאשמים
יהודית קצובר ונדיה מטר
22-07-2026
אילו תשעה באב היה מתקיים היום בבית משפט – את מי היינו מושיבים על ספסל הנאשמים?
ריבונות - כתב עת מדיני
סיור של אמונה, ריבונות ומעשה
מערכת ריבונות
17-07-2026
קם דור חדש אשר לא ידע את אוסלו, דור בריא הנצמד לאדמת ארץ ישראל, שזכותנו על כולה, דור שלא נותן לבלבל אותו
ריבונות - כתב עת מדיני
דרישה בכנסת: ועדת חקירה לאוסלו. ראיון
מערכת ריבונות
14-07-2026
בעקבות דרישת תנועת הריבונות להקמת ועדת חקירה להסכמי אוסלו התראיינה נדיה מטר בערוץ 7 והציגה את משמעות הדרישה בהרחבה. בפניכם הראיון במלואו:
ריבונות - כתב עת מדיני
החוות על הכוונת - זה הזמן לריבונות
יהודית קצובר ונדיה מטר
13-07-2026
ריבונות איננה רק יעד מדיני – היא הביטוח של ההתיישבות.
ריבונות - כתב עת מדיני
קריאת תנועת הריבונות: ועדת חקירה להסכמי אוסלו
מערכת ריבונות
09-07-2026
​בוועדת המשנה ליהודה ושומרון בוועדת חוץ וביטחון: תנועת הריבונות דורשת לבטל את אוסלו, להחיל ריבונות ולהקים ועדת חקירה ממלכתית.
ריבונות - כתב עת מדיני
​אזהרה! עצרו לפני שחלילה נגיע לסעיף 19
יהודית קצובר ונדיה מטר
06-07-2026
ההתפתחויות האחרונות צריכות להדליק נורת אזהרה במחנה הלאומי. אם אכן תוכניתו של טראמפ, המבוססת על עשרים סעיפים, מתקדמת שלב אחר שלב, הזמן שנותר לעצב מציאות אחרת הולך ואוזל במהירות.
ריבונות - כתב עת מדיני
ועידת נוער הריבונות השמינית - תיעודי וידאו
מערכת ריבונות
05-07-2026
ההתלהבות, האמונה, העשייה והחזון - כל אלה התחברו יחד בוועידת נוער ריבונות ה־8. צפו בסרטוני הדיונים וההרצאות.
ריבונות - כתב עת מדיני
​תנועת הריבונות לנתניהו: "אשר הקמת שלושה יישובים בצפון רצועת עזה"
מערכת ריבונות
30-06-2026
'התיישבות היא ניצחון. ריבונות היא הכרעה. זהו המסר שיחזק את ההרתעה, ישנה את המציאות הביטחונית וישפיע על כל הגזרות'
ריבונות - כתב עת מדיני
חברון: ריבונות בפועל, ערעור על אוסלו
יהודית קצובר ונדיה מטר
24-06-2026
זהו צעד חשוב של ערעור על הסכמי אוסלו באמצעות קבלת אחריות, הפעלת סמכות וקביעת עובדות בשטח. חברון מלמדת שמה שניתן היה להעביר במסגרת אוסלו – ניתן גם להשיב.
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות בכנס JNS 2026
מערכת ריבונות
23-06-2026
בן־גוריון הבין אמת יסודית אחת: התיישבות לבדה אינה ריבונות. לכן, למרות הלחץ הבינלאומי, למרות ההתנגדות האמריקנית, ולמרות שהיהודים היו מיעוט מול הערבים, בן־גוריון הפך את המפעל הציוני ממפעל התיישבותי למדינה ריבונית.