בתשובה לשאילתא של ח"כ שיר חושף השר מיכה ביטון את אזלת היד הישראלית בהגנה על אתרי מורשת יהודיים. אתר מזבח יהושע בן נון כמשל.
גם בתחום שמירת העתיקות והמורשת היהודית משלמת ישראל מחיר כבד על כך שאינה מחילה את ריבונותה על יהודה ושומרון. בשאילתא שהגישה למשרד הביטחון ביקשה חברת הכנסת מיכל שיר פרטים על פעילות המשרד להגנה על מזבח יהושע שבהר עיבל. התשובה שקיבלה מהשר במשרד הביטחון מיכה ביטון מדאיגה.
את שאלתה העלתה חברת הכנסת שיר בעקבות צעדיה האחרונים של הרש"פ במקום, כאשר הניחה בו תשתיות חשמל. ח"כ שיר שאלה "מה נעשה כדי למנוע מהרשות הפלסטינית להשתלט על מזבח יהושע בן נון?". בתשובתו אמר השר ביטון כי "למדינת ישראל אין את המבנה הארגוני שתומך בכל הבעיות והאתגרים האזרחיים והלאומיים של ישראל ביהודה ושומרון".
שיר ציינה בשאלתה כי צעדיה של הרש"פ במקום הם צעדים שנועדו להשתלט על מזבח יהושע בן נון "שכן אין מניחים תשתיות חשמל סתם כך".
נזכיר ונציין כי אתר המזבח מצוי בשליטה ישראלית והוא ממוקם בסמוך לשטח בשליטת הרש"פ. השר ביטון טען בתשובתו כי "תשתית החשמל שהונחה בהר עיבל היא תשתית המוכרת ושאושרה על ידי פיקוד המרכז. בעבודות התשתית אין פגיעה בארכיאולוגיה ובכלל זה באתר מזבח יהושע בן נון. מעבר לכך, לא ניתן לפרט עקב סיבות מבצעיות".
התשובה לא הניחה את דעתה של חברת הכנסת מיכל שיר, והיא ביקשה מהשר ביטון הבהרה: "אנחנו רואים שהרשות הפלסטינית משקיעה מאמצים תקציביים באתר המורשת הזה, האם מדינת ישראל פועלת במקביל ומשקיעה תקציבים, כוח אדם ותוכנית בפיתוח האתר הזה, שהוא אתר מורשת מהחשובים ביותר של עם ישראל בארצו, והאם מתקיים מאמץ מודיעיני לאיתור וסיכול ניסיונות השתלטות על אתרי מורשת לאומית בכלל, ובאתר זה בפרט?".
השר ביטון השיב לשאלה זו תשובה מעט פחות רשמית, והטיל את האשמה על מדינת ישראל בכך שהמנהל האזרחי לא מתוקצב ולא ערוך להגן על שטחי C: "מדינת ישראל לא בנתה מנגנון מתפקד, חד, מהיר ביהודה ושומרון. היא לא בנתה ולא בונה ולא מתקצבת, ויש אנשים טובים במנהל האזרחי שעושים עבודה קשה מאוד, אך המנהל האזרחי בנוי כפי שהוא שירת 50 אלף מתיישבים בעבר, והיום יש כבר חצי מיליון תושבים. הוא בנוי כפי ששירת 2 מיליון פלסטינים ויש שם כבר 4 מיליון. המבנה הארגוני של המנהל האזרחי לא עונה על המטרות הלאומיות והמדיניות של ישראל בעת הזאת, והדבר הזה פוגע בכלל האזרחים, בראש ובראשונה באזרחים יהודים ביהודה ושומרון ופוגע גם בפלסטינים".
לדבריו "המנהל לא יכול ולא מאורגן למלחמה על שטחי C. אין מלחמה על שטחי C, זה בלוף של מדינת ישראל. בלוף של ממשלת ישראל. בכל יהודה ושומרון יש 17 פקחים, פקחי סביבה, פקחי קרקע, פקחי תכנון ובנייה. במאמץ מיוחד של השר למורשת הוא מארגן 5 פקחים לארכיאולוגיה, שזה עיקר הפנייה שלך, שמירת אתרי מורשת, והוא עדיין מחפש את הכסף כדי להעביר למנהל, כדי שניקח 5 פקחים כדי לשמור על אתרי מורשת וארכיאולוגיה. אם רוצים שלא יהיו עבירות בנייה בשטחי C ותהיה אפקטיביות ויהיו פתרונות של תשתית וחשמל ומים ושירות לאזרחים, צריך לעשות רביזיה".
חברת הכנסת מיכל שיר השיבה בתגובה כי אולי הפתרון המתאים הוא "להחיל ריבונות, זה יפתור את הכל". ביטון מצידו טען כי "גם ריבונות עולה כמה שקלים". לדבריו "ריבונות זה יכול להיות הצהרה, אבל מישהו צריך לעשות פיקוח, לתת שירות. אז בנתיים עם ריבונות או בלי ריבונות אני אומר בצער ובכאב – אין לנו את המבנה הארגוני שתומך בכל הבעיות והאתגרים האזרחיים והלאומיים של ישראל ביהודה ושומרון, ואנו נמשיך לבוא לכאן להשיב לשאילתות על חשמל ועל מים ועל דרכים והסדרת תקנת השוק, והסדרת קו כחול ומאבק על שטחי C ושמירה על ארכיאולוגיה".
"הייתי בבית אל לפני יומיים", סיפר השר ביטון וציין כי בלב הישוב נמצאו ממצאים ארכיאולוגיים המעידים על "ישוב יהודי עם מקווה, ועכשיו נתגלה שם כלי אבן של הכוהנים, מורשת אבותינו, לידו אתר נטוש ולא מוגן, סולם יעקב. עכשיו עם המינהל נסמן מספר אתרי מורשת כדי לשמור עליהם ולהשקיע בהם, אך זה טיפה בים. במקרה שבו פנית, האתר לא יפגע, הוא נשמר והעבודות מבוצעות כך שהאתר יישמר לדורות הבאים".