בעיני הכלכלן ערן בר טל זה בכלל לא עניין של ימין ושמאל. אם לא נבנה עשרות אלפי יחידות דיור במזרח גוש דן, יהודה ושומרון, הצפיפות תכריע אותנו, ובקרוב יבינו זאת גם הפוליטיקאים.
מאז ימיה הראשונים של תנועת הריבונות מלווה אותה באדיקות הכלכלן הבכיר ערן בר טל. מעל כל במה ובכל פורום הוא פורט שוב ושוב את היתרונות הכלכליים הגלומים בהחלת ריבונות ישראל ביהודה ושומרון. השנים חולפות ובר טל אינו מרפה. כשפנינו אליו גם הפעם בחשש שמא נמאס לו לעסוק בסוגיה, השיב "הלוואי שיימאס לי. זה יקרה רק אחרי שכל יהודה ושומרון ייושבו ביהודים".
"בתוך ארבעה עשורים ישראל צפויה להכפיל את מספר תושביה, כעשרים מיליון אזרחים יחיו בה. זו הערכה מקובלת של הלמ"ס, ויש הערכות שזה יקרה עוד קודם לכן, במידה והמגמות השונות יימשכו בעולם והעליה לארץ תגבר", אומר בר טל ומציין כי "קצב גידול האוכלוסייה בישראל הוא הגבוה בעולם המערבי ובין הגבוהים בעולם כולו, ולכן אי אפשר להתעלם מבעיית הצפיפות הגוברת. באזור המרכז הצפיפות למטר היא מהגבוהות בעולם".
תוצאה מיידית לצפיפות הגוברת היא עליית מחירי הדיור. "האוכלוסייה גדלה בקצב גבוה יותר מקצב התחלות הבניה. 57 אלף זוגות מתחתנים מדי שנה בעוד התחלות הבניה עומדות על סביבות 50 אלף, וזאת מבלי להזכיר את העלייה לארץ שגם היא מחייבת דיור. המשמעות היא שלאורך עשרות שנים אנחנו צוברים פער בכל שנה", אומר בר טל ומוסיף: "עיקר הביקושים הם במרכז הארץ, וכשחושבים על פתרונות אין שום פתרון סביר חוץ מלזוז מזרחה".
"גוש ההתיישבות הזמין בתוך שטח C גדול יותר מגוש דן. מדובר על אזור שהוא קונצנזוס ברמת הקונצנזוס שסביב העיר אריאל שיכולה להיות בירה של גוש התיישבות הזה שיהפוך הצל המזרחי של גוש דן". לדבריו כ-35 אלף דונם של אדמות מדינה מוכנות כבר כעת לבניה באזור C, האזור ש"גם תומכי אוסלו אמורים לראות בו אזור ששייך לנו".
שטחי C הם "שטח ענק של שישים אחוז מיו"ש והיקף ההתיישבות הערבית בו אפסי. ברור שבכל פתרון השטח הזה צריך להתחיל להיות מיושב", אומר בר טל ומנסה לדבר תכל'ס עוד לפני שהוא מדבר אידיאולוגיה. "זה מעבר לאידיאולוגיה. פשוט אין פתרון אחר. עיקר התעסוקה הוא במרכז הארץ וכך גם התשתיות. מאז שקמה המדינה מרחב חדרה גדרה הוא הכוכב האמתי. כולם מדברים על הנגב, אבל בפועל לא קורה שום דבר בכיוון הנגב. לפני שקוראים לאנשים ליישב את הנגב והגליל, שזו מטרה חשובה ביותר, אי אפשר להתעלם מהביקוש שמתנקז לחדרה גדרה".
תרצו או לא, זה יקרה. הבניה תנדוד מזרחה
הריבונות, אומר בר טל "עושה גם חסד עם ערביי יו"ש כמו שהיא עושה חסד עם תושבי ישראל. המציאות היא שרמת החיים של מי שקרוב לישובים יהודים גבוהה יותר באופן משמעותי. יש כבר כעת תכנית קיימת להכפלת אזורי התעשייה הקיימים שיכולים להוסיף מאות אלפי מקומות עבודה לא בחזון אחרית הימים אלא במיידי. התשתיות קיימות ואפשר להכפיל את אזורי התעשייה חוץ מתכניות אופרטיביות ישימות להקמה של עוד 5-6 אזורי תעשייה. אם מקימים את האזורים הללו ומרחיבים את הקיימים אפשר להוסיף באופן מאוד מהיר עוד חצי מיליון מקומות עבודה מה שנותן פתרונות לגידול האוכלוסייה. מאז קום המדינה אין תכנית רצינית יותר מזו שנותנת מענה לצפיפות ולעליית המחירים".
בר טל משוכנע שגם אם ימשיכו מנהיגיה של ישראל להתעלם מהפתרון המונח מתחת לאפם במשך עוד עשור, בסופו של יום לא יהיה מנוס ומהלך התזוזה מזרחה יקרה. להערכתו יש כבר לא מעטים מחברי הכנסת שמתחילים להפנים את העניין ובקרוב גם יחלו להתבטא ברוח זו. בעיניו השאיפה של כל בר דעת אמורה להיות ריבונות ישראלית מלאה בכל יהודה ושומרון, אך גם לשיטת מי שאינו ממהר ליישום החזון המלא ורואה בו מהלך מרחיק לכת, עדיין הבנייה המאסיבית בחלק זה של יהודה ושומרון היא כורח המציאות.
"בכך שהם מסרבים לבנות ביהודה ושומרון הם הופכים את השטח לשטח כבוש, כזה שלא נוגעים בו כמו שכובשים מלפפונים בצנצנת. מדובר באדמות שיש להן ביקוש אדיר ולכן זה פשע להשאיר אותן אדמות כבושות במקום לפתור איתן בעיות של יהודים ובעיות של ערבים. בואו נתחיל לעשות משהו שהוא טוב לכולם. זה יהיה בדיוק ההיפך מאפרטהייד. זה ייתן מענה כלכלי ליהודים וערבים כאחד".
להיזכר לשם מה באמת התכנסנו כאן
"אפשר להתווכח על איך נחיה ביחד, אבל לא על העובדה שנצטרך לחיות ביחד. בוויכוח הזה אפשר לדון אם רוצים להיות מדינה יהודית או לא, וזה הוויכוח שמנסים לברוח ממנו. במגילת העצמאות כתוב בית לאומי לעם היהודי. על זה נלחמנו ועל זה אנשים עלו לארץ, ועכשיו הם רוצים לשנות את המשחק? יש מי שמנסה להציג את זה הפוך, כאילו מדינה יהודית היא שינוי כללי המשחק, אבל זה לא נכון. אנחנו קודם כל מדינה יהודית בארץ ישראל ולשם כך התכנסנו. על זה חתמו מייסדי ההתיישבות החדשה בארץ ישראל", הוא מזכיר לנו מעט היסטוריה ציונית.
"הקמנו כאן בית לעם היהודי ואנחנו צריכים להיות אבן שואבת לעם היהודי. איך נהיה כאלה כשאי אפשר למכור דירה באנגליה, צרפת או ארצות הברית ולקנות כאן דירה באזור המרכז? בהתנהלות שלנו אנחנו מרחיקים מכאן את העם היהודי", דברי בר טל המדגיש כי דבריו אינם נוגעים להחלטה ממשלתית להקים 500 או 600 יחידות דיור, אלא להחלטה משמעותית של בניית עשרות אלפי דירות ואף יותר. "הצורך בפתרון מוביל אותנו לאותן אדמות מדינה שמחכות לנו".