עם פרשנות אישית למונח 'הקו הירוק' ולנכונות לוויתור לערבים, מציג יו"ר מרכז הבניה הישראלי עמדה ברורה בסוגיית הבניה ביהודה ושומרון אותה הוא רואה כפתרון הכרחי למצוקת הדיור בישראל. ופוליטיקה? פוליטיקה לא אמורה להפריע כשמדברים עסקים וכלכלה.
יו"ר מרכז הבניה הישראלי, ערן רולס, התארח בימים האחרונים בגוש עציון, שם בין השאר שוחח עם יו"ר המועצה האזורית ועם ראשי תנועת הריבונות, יהודית קצובר ונדיה מטר, על המענה שנותנת בנייה מאסיבית ביהודה ושומרון למצוקת הדיור בארץ כולה.
"זה היה מפגש מכונן", אומר רולס ל'ריבונות' "זו הייתה זכות גדולה להכיר שתי אייקוניות כמו יהודית קצובר ונדיה מטר". הוא עצמו אמנם גדל אידיאולוגית בקן קרית חיים של השומר הצעיר, אך חש מחובר בנימי נפשו לערכי ההתיישבות ובניין הארץ. "נשארתי מחויב לערכים החברתיים שעליהם חונכתי, אבל בנושאי התיישבות אני נמצא בקצה של הקצה של המחויבות להתיישבות שעל ברכיה גדלנו כערך עליון בשומר הצעיר".
רולס מודע לגדר הדמיונית שהציבו חברי תנועת נעוריו לאורך הקו הירוק כמבקשים לומר שערכי ההתיישבות חלים עד לגדר ולא מעבר לה. הוא אינו מקבל זאת. "הם עושים את ההפרדה על קו הירוק. אני בוחר להמשיך עם הערך הזה קדימה. כשאומרים לי שאני צריך לוותר לערבים אני מוכן לוותר בוויכוח של מי הסלט הערבי או מי המציא את הפלאפל, אבל לא על ארץ ישראל. עבורי הקו הירוק הוא לכל היותר תפר בחולצה של מכבי חיפה, הקבוצה שאני אוהד". ואגב, הוא מספר שהוא ממש לא לבד. "אני מכיר רבים שגדלו על חינוך להתיישבות בשומר הצעיר, ורואים היום בהתיישבות בכל חלקי הארץ יעד ואתגר".
שגם בתל אביב יבינו. העתיד זה יהודה ושומרון
כמי שהיה ממובילי מהפכת 'הכיפות השקופות' הקושרות בין היהדות לחילוניות, מדגיש רולס את גאוותו על החיבור בין השתיים. "אנחנו לא מתנצלים על החיבור הזה. אני חי ברמות השבים, שם אחוז מצביעי מר"צ הוא הגבוה ביותר. כולם שם יודעים את עמדתי ואני לא מתנצל ולא מתבייש בה".
במהלך הסיור שוחח רולס עם דודו סעדה, מנכ"ל 'בשבע', ראש המועצה האזורית, שלמה נאמן, וראשי 'הריבונות' באריכות על פוטנציאל הקרקעות המסתתר דקות נסיעה אחדות מגוש דן. בעיניו אין ספק ביתרונות הבנייה ביהודה ושומרון. "חד משמעית, ככל שנוריד את הלחץ ממדינת תל אביב ונייצר עוד חלופות המחירים יירדו. יהודה ושומרון זה העתיד", הוא אומר ומדגיש כי גם ביהודה ושומרון יש "להיפרד מרעיון צמודי הקרקע ולעבור לבנייה לגובה. יש לבצע מהלכי פינוי בינוי ולהחליף צמודי קרקע בבניינים. במקביל חייבים לפעול מול דעת הקהל כדי שגם בתל אביב יבינו את היתרון האדיר שבהתיישבות ביהודה ושומרון".
חזונו של ערן רולס מדלג על המהמורה הפוליטית. שוב ושוב הוא דוחה כל ניסיון שלנו לשאול אותו אם התנגדות פוליטית לא תשים גלגלים בעגלת הרעיון שהוא מבקש לקדם. "אני אומר להם 'תעשו ביזנס' והם יקבלו את זה. זה לא יקרה בבת אחת אלא בשלבים, יש חברות שיהססו ויישארו בסוף התור, אבל בסוף גם הן יצטרפו בגלל היתרון הכלכלי. כעת צריך למצוא את החברות הארציות הראשונות שיבנו ביהודה ושומרון. בסופו של דבר יגיעו גם משקיעים תומכי מר"צ כי כשמדברים ביזנס הפוליטיקה לא מעניינת".
"אם אפשר להשקיע סכום של מיליון ומאה אלף בדירה שבמרחק קצר משם שווה שלושה מיליון שקלים ולקבל תשואה, אין סיבה שלא ירצו בזה. אולי יהיו 10-15 אחוזים מהעם שלא ירצו מסיבות פוליטיות, אבל כל השאר בוודאי שישמעו, יבינו ויקבלו זאת", הוא אומר ורואה גם את עצמו כיו"ר מרכז הבניה הישראלי, חלק מהמהפכה: "התרומה שלי כגוף אובייקטיבי היא לומר לציבור, לחברות ולמשקיעים שזה הזמן להשקיע ביהודה ושומרון. היום חסרות מאה וחמישים אלף דירות ואם אני אומר זאת ואחרים יאמרו זאת ההתנגדות תיעלם. כמו שטיפה ועוד טיפה ועד טיפה שוברות את הסלע, כך גם אם נטפטף את האמירה הזו נשבור את ההתנגדות".