ראש מועצת בקעת הירדן דוד אלחיאני מאמין בכל נפשו בחזון הריבונות, אך כאשר הוצעה ריבונות בבקעה במסגרת תכנית טראמפ התייצב על רגליו האחוריות והתנגד. למה? ולמה הוא מתקשה לראות את המנהיגות מבצעת את הצעד ההכרחי, ריבונות בבקעה?
מזה שנים קורא דוד אלחיאני, ראש מועצת בקעת הירדן ובעבר ראש מועצת יש"ע, להחלת ריבונות בבקעת הירדן. הוא שומע הבטחות שהנה זה מגיע, מחייך בנימוס למשמע עוד נאום מליצי של פוליטיקאי שנשמע אמונים לריבונות בבקעה, אבל שוב ושוב סופג אכזבות. בחרנו לפתוח את השיחה איתו בשאלה הישירה, הקצרה ואולי גם המתסכלת: אתה מאמין שריבונות בבקעה מתקרבת?
"זה לא יהיה", הוא עונה נחרצות בישירות של חקלאי שאולי קצת נמאס לו להתנחמד. "זה לא יקרה כי אין לנו מנהיגות שמסוגלת לקבל את ההחלטה הזו. המנהיגות שלנו פוחדת ועסוקה במה יאמרו האמריקאים, מה יאמר העולם ומה יאמרו הירדנים. הדבר היחיד שלא מעסיק אותם זה איך הם שומרים על האינטרסים הביטחוניים וההתיישבותיים שלנו".
ואותך לא מטריד מה יאמרו האמריקאים, העולם והירדנים?
"לא, ומסיבה אחת פשוטה. מי שמכיר את ההיסטוריה יודע שבתכנית החלוקה גם נהריה, עכו, באר שבע, אשקלון ומקומות נוספים נותרו בחוץ. ירושלים הייתה עיר בינלאומית שעתידה ייקבע. רמת הגולן היא סורית בכלל, והנה כבשנו את רמת הגולן וב-1982 בשלוש הצבעות בזק העבירו את הריבונות ברמת הגולן והעולם עד היום שותק ומחריש".
הוא אולי שותק ומחריש, אבל הוא עדיין לא אמר נואש מרעיון מסירת הגולן לסורים
"כן, אבל אנחנו כבר במצב כזה שבו זה כבר לא מעניין אף אחד. יש ריבונות וכל מה שקורה בסוריה רק מחזק את האחיזה שלנו ברמת הגולן. אז נכון, תהיה ביקורת, יבואו ויעשו עלינו עליהום, יטילו סנקציות, יגידו שאנחנו פוגעים בסיכויים להקים מדינה פלשתינית. הכול הם יגידו ואחרי שבועיים שלושה זה יעבור".
אתה לא חושש שנהפוך למדינה מצורעת?
"לא נהיה מדינה מצורעת מכמה סיבות. ארה"ב תכעס עלינו, אבל יש לה אינטרס למערכת יחסים טובה עם ישראל. בנוסף, תמיד נוכל לטעון שבכלל מדובר בחלק מתכנית טראמפ. לגבי המדינות האירופאיות, מה הם כבר יוכלו לעשות?".
ימנעו מישראלים לדרוך על אדמת אירופה
"אז מה? אני מוכן לשלם את המחיר. גם העם יהיה מוכן לשלם את המחיר. נמצא חלופות לפריז ולונדון. יסעו למקומות אחרים. אבל האירופים לא יעשו את זה", הוא מרגיע. "הם אמנם לא יכירו בריבונות שלנו בבקעת הירדן וישלמו מכס מלא על תוצרת חקלאית באירופה, אבל בשורה התחתונה הם לא יוכלו לעשות יותר".
הזכרת גם את הירדנים כאחד מהחששות של הממשלה ושל ראש הממשלה. גם מהתגובה שלהם אתה לא חושש?
"יש יותר ויותר אינטלקטואלים פלשתינים שטוענים שירדן היא פלשתין ושהמלך צריך לארוז את עצמו ואת ילדיו ולעבור ללונדון. מזה הוא פוחד וזה גם הפחד הגדול שלנו שאם תהיה הפיכה בירדן והפלשתינים יכבשו את הממלכה המשמעות היא שאיראן תהיה למחרת על הגבול עם ישראל. בשיחות לא רשמיות עוד מתקופת אוסלו הירדנים אומרים שאם תקום מדינה פלשתינית הם לא רוצים קשר טריטוריאלי עם המדינה הזו כדי שזה לא יסכן אותם. לכן המלך חוסיין תמך בהחלת ריבונות בבקעה. הוא לא אמר זאת רשמית והם בחיים לא יתמכו רשמית כדי שלא להרגיז את הפלשתינים, אבל לא רשמית הם רוצים רצועה שתחצוץ בינם לבין הישות הפלשתינית. אנשים שלנו יודעים את זה ומכירים את זה".
"אספר לך משהו על בהלה מירדן. בעבר אתר הטבילה היה נפתח רק באישור ותיאום הצבא, אבל אז הגיע סילבן שלום כשר לשיתוף פעולה אזורי והחליט לפתוח את המקום כל היום. בדיונים שקדמו לכך קם מישהו ואמר שזה עלול להביא לאינתיפאדה שלישית. שאלתי אותו מי אתה. הוא אמר שהוא היועמ"ש של משרד התיירות. אמרתי לו אתה לא מדינאי, אל תתערב. סילבן החליט בכל זאת לפתוח והשקיע חמישה מיליון שקלים בפיתוח האתר. לאירוע הפתיחה של המקום הוזמן גם שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, שכתב לסילבן שהוא לא יגיע כי זה יבעיר את המזרח התיכון והוא לא ייתן לזה יד. האתר נפתח. והרעש המקסימלי בירדן היה ברמה של כותרת בעמוד האחורי באיזה עיתון שבו נכתב שאיזה נזיר אומר שישראל שוב משכתבת את ההיסטוריה, וישו הוטבל בגדה המזרחית של הנהר. זה כל הסיפור. לא אינתיפאדה ולא כלום. כולם מהלכים עלינו אימים. תחיל ריבונות בזבנג וגמרנו, ואם אתה רוצה שזה יהיה קל יותר תעשה קורלציה ותאמר לרש"פ שאם הם הולכים להאג אנחנו מחילים ריבונות".
הזכרת בתחילת הדברים שהממשלה לא חושבת על מה שטוב להתיישבות ולביטחון, הריבונות. תרחיב קצת על זה
"ראה, בהיבט היומיומי החיים שלנו אולי יהיו קצת יותר קשים כי הבירוקרטיה של חוקי מדינת ישראל קשים יותר מאלה של המנהל האזרחי. אישור תב"ע במדינת ישראל לוקח עשר שנים וביהודה ושומרון שלוש שנים. יש יתרונות למצב הקיים, אבל זה לא העניין. העניין הוא לא רק שנהיה סוף סוף שטח ריבוני של מדינת ישראל, אלא זה שריבונות בבקעת הירדן תשים קץ להזיה של הערבים להקים מדינה פלשתינית".
הם יפסיקו לחלום על מדינה כזו?
"הם ימשיכו לחלום אבל מדינה לא תהיה להם. הם לא יסכימו להקים מדינה על פחות ממאה אחוז מהשטח. הרי הציעו להם מדינה על 98 אחוזים של השטח כשדיברו על כל השטח לבד מגושי ההתיישבות והם סירבו כי הם רוצים את כל השטח, כך שברגע שהחלת את הריבונות זה נגוז".
אז אם זה כל כך טוב, למה התנגדת לתכנית המאה של טראמפ שהייתה נותנת לך ריבונות בבקעה?
"כי משמעות תכנית טראמפ הייתה הקמת מדינה פלשתינית. אמרתי שאני מוכן לוותר על הריבונות בבקעה אם התנאי הוא מדינה פלשתינים על שבעים אחוז מהשטח. בוודאי שאני רוצה את הריבונות, אבל בלי מתווה טראמפ שבנוי על בסיס עסקי. הוא רואה את האירוע במבט של איש עסקים. יש 40 אחוז שטחי A ו-B, נותרו שישים אחוז, שלושים למדינה הפלשתינית ושלושים לריבונות ישראל. הכול מאוד פשוט".
אבל לפני רגע אמרת שהם לא הסכימו ל-98 אחוזים, ועכשיו אתה מספר שאתה חושש שהם יסכימו למדינה על 70 אחוזים?
"מאיר בן שבת, ראש המל"ל אז, דיבר איתי על זה ואמר שהוא לא מסכים לדעה שלי על מתווה טראמפ, ושמדובר בניהול סיכונים. אמרתי לו שלעם היהודי אחרי השואה אסור לקחת סיכונים. אתה לא אלוהים ואתה לא יודע מה הם יגידו. התכנית הזו קיבלה הסכמה של מלך ירדן ואני יודע את זה כי שבוע לפני שהיא הוצגה בבית הלבן ראיינו את המלך עבדאללה בטלוויזיה הצרפתית והוא סיפר שהוא מכיר את המתווה. שאלו אותו מה דעתך, והוא אמר שצריך להסתכל על חצי הכוס המלאה והיא הקמת המדינה הפלשתינית. את התכנית הזו כל מדינות ערב מכירות ובראשם הסעודים שהיו מגיעים לערבים ואומרים להם קחו את המדינה שהציעו לכם, נעזור לכם ותסתמו את הפה".
והם היו מסכימים?
"אני לא יודע מה הם היו עונים, אבל למה אני צריך לקחת סיכון? אני לא רוצה להמר על הקיום של העם היהודי. זו תכנית שהייתה מאפשרת למיליוני ערבים להגיע דרך המעברים, גשר אדם וגשר אלנבי, מכל העולם הערבי כולל איראן. זו סכנה קיומית לעם היהודי".
עדיין מוזר לי שאתה משוכנע שריבונות בבקעה תגנוז להם את חלום המדינה, אבל לתכנית טראמפ הם היו עלולים להסכים
"כי תכנית טראמפ כללה הסכמה של כל הפטרונים שלהם שהבינו את האירוע ותמכו בו, והפטרונים הללו יוכלו ללחוץ עליהם לקבל את מה שמוצע.
לפני שהוצגה התכנית נפגשנו עם ראש הממשלה שהסביר לנו שזו לא תהיה מדינה אלא ישות וכו'. אחר כך נפגשנו עם בכיר אמריקאי שדיקלם לנו את התכנית. שאלתי אותו מה יקרה אם הם לא יסכימו אחרי שאנחנו נקבל ריבונות על שלושים אחוז? מה קורה עם שאר השטח? הוא עונה ואומר לי שזה שלהם. כלומר שהשטח הזה נשאר ב"בנק האמריקאי" עד שהם יחליטו בבוא היום. אולי יבוא מנהיג מתון יותר בעתיד ויסכים לקחת כדי להקים מדינה שגם נוגסת בעשרה אחוזים נוספים משטח ריבוני של ישראל, מה רע לו? אולי גם האיראנים יגידו לו קח ואנחנו נבוא וכך נתקרב לתל אביב ונחסל את העם היהודי. זה משהו דמיוני? זה לא מופרך. כעם היהודי אסור לנו לקחת סיכונים, במיוחד בסביבה שלנו".
(הראיון מתוך גיליון 17 של כתב העת 'ריבונות')