​אזהרה! עצרו לפני שחלילה נגיע לסעיף 19

תוכנית 20 הסעיפים של הנשיא טראמפ מתקדמת שלב אחר שלב. בהמשך התוכנית מופיע סעיף 19, הקובע כי לאחר השיקום והרפורמות הפלסטיניות יבשילו התנאים לנתיב שיוביל להגדרה עצמית ולמדינה פלסטינית.

יהודית קצובר ונדיה מטר
ראשי תנועת הריבונות
06-07-2026

תוכנית 20 הסעיפים של הנשיא טראמפ לסיום המלחמה בעזה אינה נשארת על הנייר. ככל שחולף הזמן, מתברר שהיא מתקדמת שלב אחר שלב.

עד כה קודמו כבר שמונה מסעיפי התוכנית. כל צעד נראה אולי טכני או נקודתי, אך כולם מצטרפים למסלול אחד, שבסופו מופיע יעד מדיני ברור.

כעת אנו מתבשרים על התפתחות נוספת: חמאס הודיע על נכונותו לפרק את ממשלתו ברצועת עזה ולהעביר את ניהול החיים האזרחיים לוועדה פלסטינית מקצועית של טכנוקרטים. זהו צעד התואם את סעיף 9 בתוכנית, הקובע כי בתקופת המעבר תנוהל עזה על ידי ועדה פלסטינית מקצועית ולא על ידי חמאס.

אלא שסעיף 9 אינו היעד אלא רק תחנה בדרך. בהמשך התוכנית מופיע סעיף 19, הקובע כי לאחר השיקום והרפורמות הפלסטיניות יבשילו התנאים לנתיב שיוביל להגדרה עצמית ולמדינה פלסטינית.

מי שבוחן את התוכנית כמכלול מבין שהצעדים המיושמים היום אינם מנותקים זה מזה, אלא מהווים אבני דרך בתהליך מדיני רחב.

כאן מתחדדת הסתירה שממשלת ישראל תידרש להסביר לציבור: מצד אחד היא מקדמת תנופת בנייה ביהודה ושומרון בהיקפים שלא נראו שנים רבות, ומצד שני היא מאפשרת, שלב אחר שלב, את קידומה של תוכנית 20 הסעיפים של טראמפ, שבסופה מופיע במפורש מסלול להקמת מדינה פלסטינית. 

השאלה המתבקשת היא האם תנופת הבנייה נועדה לשנות את המציאות המדינית, או שמא היא עלולה להפוך למסך עשן המטשטש את ההתקדמות במסלול המדיני המסוכן. בנייה, חשובה ככל שתהיה, אינה יכולה להחליף הכרעה מדינית של החלת הריבונות.

דווקא משום כך, ההתפתחויות האחרונות צריכות להדליק נורה אדומה במחנה הלאומי. אם אכן תוכנית הסעיפים של טראמפ מתקדמת בקצב, הזמן שנותר לעצב מציאות אחרת הולך ומתקצר.

אנו נמצאים בפתח מערכת בחירות. זהו רגע המבחן של נבחרי הציבור בימין. אם הם מבקשים למנוע את התקדמות המסלול המדיני לעבר מדינה פלסטינית, עליהם לפעול כבר עכשיו לעיגון מעמדם של יהודה ושומרון באמצעות החלת הריבונות, כי התיישבות בלבד לא תמנע את הקמת המדינה הפלסטינית.

הבטחות כבר שמענו במשך שנים. כעת נדרשות החלטות.

שמונה סעיפים כבר קודמו. סעיף 9 נמצא בתהליך מימוש. הדרך לסעיף 19 הולכת ומתקצרת. זהו חלון ההזדמנויות האחרון בקדנציה זו של נבחרי הציבור במחנה הלאומי להוכיח שמחויבותם לארץ ישראל חזקה יותר מהלחצים המדיניים.

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
ועידת נוער הריבונות השמינית - תיעודי וידאו
מערכת ריבונות
05-07-2026
ההתלהבות, האמונה, העשייה והחזון - כל אלה התחברו יחד בוועידת נוער ריבונות ה־8. צפו בסרטוני הדיונים וההרצאות.
ריבונות - כתב עת מדיני
​תנועת הריבונות לנתניהו: "אשר הקמת שלושה יישובים בצפון רצועת עזה"
מערכת ריבונות
30-06-2026
'התיישבות היא ניצחון. ריבונות היא הכרעה. זהו המסר שיחזק את ההרתעה, ישנה את המציאות הביטחונית וישפיע על כל הגזרות'
ריבונות - כתב עת מדיני
חברון: ריבונות בפועל, ערעור על אוסלו
יהודית קצובר ונדיה מטר
24-06-2026
זהו צעד חשוב של ערעור על הסכמי אוסלו באמצעות קבלת אחריות, הפעלת סמכות וקביעת עובדות בשטח. חברון מלמדת שמה שניתן היה להעביר במסגרת אוסלו – ניתן גם להשיב.
ריבונות - כתב עת מדיני
ריבונות בכנס JNS 2026
מערכת ריבונות
23-06-2026
בן־גוריון הבין אמת יסודית אחת: התיישבות לבדה אינה ריבונות. לכן, למרות הלחץ הבינלאומי, למרות ההתנגדות האמריקנית, ולמרות שהיהודים היו מיעוט מול הערבים, בן־גוריון הפך את המפעל הציוני ממפעל התיישבותי למדינה ריבונית.
ריבונות - כתב עת מדיני
'רגעי חלום של ריבונות אמיתית'
מערכת ריבונות
23-06-2026
בראיון לערוץ 14 מסבירה יהודית קצובר את משמעותה של ההחלטה להפקיע מידי הרש"פ את הסמכויות בעיר האבות. הריבונות חוזרת לעם ישראל.
ריבונות - כתב עת מדיני
רגע היסטורי דורש מנהיגות היסטורית
מערכת ריבונות
19-06-2026
אסור לישראל להמתין לאישור מאיש. עליה לעמוד זקופה, לקבוע את עתידה בעצמה ולחזק את אחיזתה בארצה.
ריבונות - כתב עת מדיני
ג'יי. די. ואנס צריך להודות לישראל – במקום להכפיש את המדינה היהודית
מערכת ריבונות
19-06-2026
ישראל היא שאפשרה את הסכם איראן של טראמפ. וושינגטון לא צריכה לגמול לה בכך שתאפשר לטהרן להשתמש במצר הורמוז כדי לבנות מחדש את חיזבאללה. מאת בוב גולדברג
ריבונות - כתב עת מדיני
ישראל היא קו ההגנה האחרון של המערב
יהודית קצובר ונדיה מטר
15-06-2026
בעידן של משבר זהות במערב ועליית האסלאמיזם הפונדמנטליסטי, ישראל אינה רק מגינה על עצמה – היא ניצבת בחזית המאבק על ערכי החירות, הזהות והדמוקרטיה.
ריבונות - כתב עת מדיני
קרע מהמחנה הלאומי? תמיכה גבוהה במיוחד בציבור החרדי בריבונות ובהתיישבות יהודית בעזה ובלבנון
מערכת ריבונות
07-06-2026
לקראת כנס תנועת הריבונות בירושלים נחשפו נתונים חדשים המעידים על תמיכה רחבה בקרב הציבור החרדי בהחלת ריבונות ובהתיישבות יהודית. ראשי התנועה: "הציבור החרדי שלח מסר ברור וחד-משמעי להנהגה הציבורית שלו"
ריבונות - כתב עת מדיני
​תמיכה רחבה בציבור הישראלי לעידוד הגירה מרצועת עזה
מערכת ריבונות
07-06-2026
לקראת כנס תנועת הריבונות נחשף סקר חדש ממנו עולה ש-73% מהציבור היהודי תומך בעידוד הגירה. "הציבור הישראלי מבקש לראות יוזמה והכרעה"