ח"כ פורר מאוכזב מהתנגדות הקואליציה להצעת חוק הריבונות בבקעת הירדן, מאשים בהעדפת ביטחון הקואליציה על פני ביטחון ישראל, אך מבטיח שכאשר תבוא הצעה דומה מכיוון הממשלה מפלגתו דווקא תתמוך.
אירוע משונה התרחש באחרונה במשכן הכנסת. היה זה כאשר יו"ר 'ישראל ביתנו', חבר הכנסת אביגדור ליברמן, העלה להצבעה הצעת חוק להחלת ריבונות ישראל בבקעת הירדן, מהלך שזוכה אמנם להסכמה לאומית רחבה והקואליציה לכל אורכה ורוחבה תומכת בו, אך בשורה התחתונה בעוד חברים באופוזיציה תמכו, חברי הקואליציה הצביעו נגד.
חבר הכנסת עודד פורר, מבכירי מפלגתו של ליברמן, מתקשה להסתיר את האכזבה מבחירת הקואליציה להתנגד, אך מוסיף "לצערי, זו לא הפעם הראשונה שבה אני מופתע לרעה מהתנהגות הקואליציה. לזה שנתניהו אומר ריבונות ומצביע נגד התרגלנו, אבל זה שאנשים מהקואליציה שתומכים במהלך והגישו הצעות חוק בנושא, התגייסו כדי להצביע נגד, זו הייתה בשבילי אכזבה גדולה".
פורר מעיר שאולי יכולה היה להבין הצבעה קואליציונית שכזו אם היה בקואליציה מרכיב שמאל משמעותי שדורש זאת והיה חשש מפירוק הממשלה, אך בקואליציה המגדירה את עצמה כקואליציית ימין לא ברורה לו הצבעה שכזו. "הרי לא מדובר באיזו הצהרת סרק חסרת חשיבות, אלא במהלך הכרחי לביטחון ישראל, בוודאי בתקופה הזו".
הצהרות של שרים שנימקו את ההצבעה בכך שהתנים המדיניים טרם הבשילו מזכירות לחבר הכנסת פורר התבטאויות של חברי כנסת מהשמאל. "זה מבלבל", הוא ממשיך לעקוץ את חברי הממשלה ומוסיף "חשבתי שאולי בגלל לחץ של ביידן הם מצביעים נגד, אבל טראמפ נבחר והממשל רפובליקני. אני לא מבין מה התירוץ המדיני שיש להתנגדות הזו".
עם זאת, לשאלתנו מבהיר פורר כי ברגע בו תעלה הצעה דומה מכיוונה של הממשלה הוא ומפלגתו יצביעו בעד. "בוודאי שנצביע בעד", הוא אומר ומזכיר: "אני גם חתום על אמנה שנחתמה בכנסת במהלך 2023. אני לא חושב ששייכת כאן שאלה של קואליציה ואופוזיציה, אלא שאלה של אג'נדה, בוודאי כשמדובר בנושא כל כך משמעותי שנמצא בקונצנזוס. הרי אין מחלוקת על ריבונות בבקעת הירדן גם ברמה הבינלאומית. גם בהיבט האוכלוסייה שנמצאת שם וגם בהיבט הביטחוני אין שום שאלה, ולכן גם בתכניות שהציגו אנשי שמאל בקעת הירדן נמצאת בשליטה ישראלית".
באשר לתוכן הצעת החוק, שכאמור נפלה ומעמד ערביי האזור שאליו היא מתייחסת, אומר פורר כי מספרם נמוך ומשום כך מתן אזרחות למעוניינים בכך מתוך ערביי הבקעה לא אמור ליצור בעיה דמוגרפית כלשהי. אזור יריחו שאינו נתון כעת בשליטה ישראלית מוחרג מהצעת החוק שהתכוונה להחיל ריבונות על השטח שממילא נתון בשליטה ישראלית וכולל את הישובים, אזורי תעשייה, השטחים הפתוחים, צירי התנועה, אתרים ארכיאולוגיים וכיוצא באלה. "זה לא היה פוגע באף אחד, ולכן אני לא מבין את ההתנגדות. הייתי מצפה שממשלת ימין תתנפל על ההצעה הזו. איזו הזדמנות טובה יותר תהיה לכם לקבל קונצנזוס שכזה גם מחלקים שהנושא לא נמצא בליבת האג'נדה שלהם כמו חלקים מ'המחנה הממלכתי' ומ'יש עתיד' שהצטרפו לתמיכה".
עצמאות אוטונומית לקנטונים ערביים
ומה באשר ליהודה ושומרון? על כך, אומר ח"כ פורר, אין לו כעת פתרונות קסם והוא נכון לשמוע הצעות כמובלעות ערביות אוטונומיות, מעין אמירויות במתכונת שעליה מדבר המזרחן ד"ר מוטי קידר, אך "בוודאי שלא מדינה פלשתינית". בינתיים, הוא אומר, עד שיימצא פתרון ליהודה ושומרון "צריך להתקדם במקומות שקיימת שליטה ישראלית והדבר אפשרי כמו בגושי ההתיישבות ובבקעת הירדן".
"הצהרות על ריבונות מובילות לכך שאנחנו משלמים מחיר מבלי שאנחנו מחילים באמת את הריבונות. דווקא בבקעת הירדן הייתה כבר הצהרה של ראש הממשלה ויש לכך גם הסכמה רחבה בחברה הישראלית ולכן צריך לנהוג בחכמה, ולנהוג בחכמה זה להחיל ריבונות בבקעת הירדן".
דבריו אלה של חבר הכנסת פורר על יהודה ושומרון נשמעים סותרים לכאורה את תכניתו המדינית המוכרת של יו"ר מפלגתו, ח"כ ליברמן, לפיה יבוצעו חילופי שטחים בין ישראל והמדינה הפלשתינית. פורר שב ומתנער מהמונח 'מדינה פלשתינית' ומבהיר כי הרעיון מאחורי המהלך הוא העיקרון לפיו ללא נאמנות אין אזרחות. "אם תושבי אום אל-פאחם לא רואים את עצמם נאמנים למדינת ישראל, אין שום סיבה שתהיה להם אזרחות ישראלית. אני לא צריך לעקור אותם מהבתים שלהם. הם ימשיכו לחיות שם אבל תעודת הזהות שלהם תהיה ירדנית או של מדינה אחרת, אבל הם לא יכולים להישאר אזרחים ישראלים".
בהתייחס להתבטאויות עבר אודות העברת הגבול באופן שיוציא ערים ערביות מגבולה של ישראל, שב פורר וקובע כי "לא מדברים על מדינה פלשתינית וגם לא תהיה מדינה פלשתינית בין הים והירדן. אין על זה שאלה. אנחנו מדברים על איזו אזרחות תהיה ומי ישלוט בשטח. התכנית שלנו מדברת על קנטונים שיהיו בשליטה עצמית פלשתינית. התכנית של מרדכי קידר מצוינת כשהיא נותנת שליטה בהתאם לאופי המקומי השבטי של כל אזור, מה שמותאם למאפייני החברה הזו. אני לא מאמין בלאומיות הפלשתינית כלאום כי לא הייתה כזו. יש שבטים וחמולות לפי אזורים בחברון, בשכם וכו'. לכן הם לא מקבלים את הרשות הפלשתינית כשלטון שמקובל עליהם, אלא כמו השתלטות של מעין משפחת פשע".
הראיון הופיע לראשונה בגיליון 18 של כתב העת ריבונות. לגיליון לחצו כאן