מחנה שמונים המנדטים

צילום: מירי צחי (ז"ל)

הריבונות נכנסה לשיח הציבורי והמדיני, אבל טרם החלה בשטח. מול הלחצים הצפויים מכיוון הממשל החדש בארה"ב נדרשת ממשלת ימין יציבה ומגובשצ.

יהודית קצובר ונדיה מטר
ראשי תנועת הריבונות
21-03-2021

מזה למעלה מיובל שנים נמנעת מדינת ישראל מהכרעה באשר לעתיד יהודה ושומרון, על אף שגם לימין וגם לשמאל ברור כי מדובר בערש הולדתו ומקור זכויותיו ההיסטוריות של עם ישראל בארצו.

מציאות זו, המציבה סימן שאלה מדיני גדול על גורל אזורים אלו, גוררת בעקבותיה הפעלת לחצים מדיניים קשים על ממשלת ישראל, בתואנה הנשמעת הגיונית ולפיה אם ישראל אינה רואה בשטח זה חלק מריבונותה, מדוע שלא תאפשר למי שטוען לבעלות על שטח זה להקים בו את מדינתו. בנוסף גוררת מציאות זו גלי טרור שמקורם בתקווה הערבית לגירושו של עם ישראל מיהודה ושומרון אם רק יגבר עליו הלחץ הטרוריסטי.

עם זאת, על אף שקמו בישראל ממשלות שמאל "מלא מלא" כנהוג לומר, לא נטשה ישראל את האזורים הללו ולא הקימה בהם בפועל מדינה פלשתינית. הסיבות לכך שונות, החל מהפנמת חשיבות הזיקה ההיסטורית של עם ישראל לאזורים אלה וההבנה שללא זכותנו בשילה, חברון ובית אל לא תהיה זכות מוסרית לאחיזה יהודית בתל אביב, חיפה ואשקלון. לסיבה העקרונית הזו נוספו כישלונות אוסלו שגררו גל רציחות ופיגועים אכזריים. מתוך כך גברה בישראל הבנת משמעות הקמת מדינה פלשתינית חמושה החולשת מגבעות השומרון על גוש דן ונתב"ג, ירושלים וכמעט כל מרכזי האוכלוסין האחרים בישראל.

התווספה לכך גם ההבנה לפיה במזרח התיכון המוותר והנסוג מחפירות חייו מעיד על חולשתו ומזמין את המתקפות הבאות עליו.

תנועת הריבונות קמה על ידי יהודית קצובר ונדיה מטר בשנת 2011, כאשר מטרתה ארוכת הטווח היא שינוי תודעתי-מדיני שיוביל לגדיעת שיח הנסיגות והובלה לשיח של ריבונות והיאחזות בארץ ישראל. לשם כך יצאה התנועה בקמפיינים שתכליתם חיזוק תחושת הזיקה היהודית והישראלית ליהודה ושומרון, היכרות עם החוק הבינלאומי המעניק לעם ישראל ולו לבדו את הזכות להקמת מדינה באזורים אלה והטמעת הערך הציוני-מוסרי-היסטורי של שיבת עם ישראל לארצו, לצד החשיבות הביטחונית והערך הכלכלי הגלומים במהלך החלת הריבונות בשטח זה.

בחבירה של גופים, אישים וארגונים שונים הניבו המהלכים הצלחה מרשימה שבאה לידי ביטוי בהצבעה פה אחד במרכז הליכוד על תמיכה ברעיון הריבונות, ובהמשך בהעלאת שיח הריבונות גם בפני נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ששב והדגיש בנאומיו את שייכותה של ארץ ישראל לעם ישראל.

תכניתו המדינית של טראמפ ניסתה לשלב בין רעיון הריבונות למהלך הקמת מדינה פלשתינית. תנועת הריבונות התנגדה לכל מהלך שיש בו הסכמה עקרונית או מעשית להקמת מדינה שכזו, הסכמה שיש בה חלילה התנכרות לזכותינו הבלעדית על הארץ. התכנית ירדה מסדר היום והוחלפה בהסכמי אברהם.

עם החלפת השלטון בארה"ב ישראל צפויה לשוב לימי הלחצים המדיניים האגרסיביים מבית מדרשו של ברק אובמה. הממשל החדש צפוי לדרוש הקפאות, נסיגות ומו"מ מדיני מואץ להקמת מדינה פלשתינית. מול ממשל זה ומול לחצים שכאלה, שמן הסתם יזכו לתמיכה נלהבת באירופה ובשמאל הישראלי, נדרשת ממשלת ימין רחבה, יציבה ומגובשת.

סקרי דעת הקהל מלמדים על תמיכה של כשמונים מנדטים במפלגות הימין והחרדים התומכים בעמדה המדינית הימנית. מפלגות השמאל המוצהר והמובהק זוכות לכעשרה מנדטים בלבד. על הרוב הימני הדרמטי הזה לבוא לידי ביטוי בהרכבה של הממשלה הבאה. על מנת שהדבר אכן יקרה על מנהיגי מחנה הימין להבין את גודל השעה, להכיר בגודל הסכנה שלפתחינו ולהניח מאחור משקעים אישיים וביקורת הדדית נוקבת ככל שתהיה. עליהם להתגבש להקמת ממשלה משותפת, איתנה וזוקפת גב אידיאולוגי המעבירה את השיח המדיני ממגרש ההתקפלות למגרש הריבונות והציונות.

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
נוער הריבונות ב'עולם קטן'
מערכת ריבונות
20-03-2025
תנועת נוער הריבונות, דור המנהיגות הבא של ישראל, מתארחת בביטאון 'עולם קטן'
ריבונות - כתב עת מדיני
לעת הזאת הגעתם למלכות, אל תחרישו, החילו ריבונות!
יהודית קצובר ונדיה מטר
11-03-2025
עם רוח גבית מארה"ב, עם התובנות שאליהן מגיע העם בישראל אחרי טבח השבעה באוקטובר, על ממשלת ישראל לאזור אומץ ולהחיל ריבונות.
ריבונות - כתב עת מדיני
שרים ואנשי ציבור בוועידת הריבונות שהתקיימה בירושלים
מערכת ריבונות
26-02-2025
ריבונות ישראלית ועידוד הגירה לערבים מיהודה, שומרון ועזה בלב השיח בוועידת הריבונות שנחתמה בירושלים.
ריבונות - כתב עת מדיני
החקיקה שתבלום ויתורים ונסיגות
מערכת ריבונות
19-02-2025
חוק שמבקש להחיל על יהודה ושומרון את חוק משאל העם המונע מסירת שטח ריבוני לזרים נרקם בימים אלה. זו עדיין לא ריבונות, אבל צעד משמעותי לבלימת רעיונות מבית המדרש של אוסלו.
ריבונות - כתב עת מדיני
מהחטופים והמלחמה ועד הריבונות. אותו כשל, אותו מענה
מערכת ריבונות
19-02-2025
המסר שעובר מהיעדר הריבונות הוא אותו מסר שעובר מהתנהלות ישראל במלחמה ובמו"מ להשבת החטופים, ומילה אחת מתארת אותו.
ריבונות - כתב עת מדיני
דרכים מעט שונות אל אותה מטרה
מערכת ריבונות
18-02-2025
על התעתוע שמאחורי הניסיון להציג את תנועת הפתח' של אבו מאזן כשונה מהותית מתנועת החמאס, ניסיון שתכליתו הצגת הרש"פ כפרטנר עתידי לייצוב האזור, מספר החוקר ואיש המודיעין בעבר, סא"ל במיל' יהונתן דחוח-הלוי.
ריבונות - כתב עת מדיני
כבר עשינו שלום ללא תמורה במטבע פלשתיני, וכך גם נעשה
מערכת ריבונות
18-02-2025
אינטרסים כלכליים, טכנולוגיים, מודיעיניים וביטחוניים הם שהובילו להסכמי אברהם שדילגו והתעלמו מהסוגיה הפלשתינית, כך משוכנע השר לשעבר איוב קרא המספר על מאחורי הקלעים של ההסכמים ההם ועל הסיכוי לקדם מהלכים דומים בקדנציית טראמפ הנכנסת.
ריבונות - כתב עת מדיני
דונלד טראמפ ככורש של דורנו
מערכת ריבונות
18-02-2025
מהלכיו ההיסטוריים של המלך כורש זיכו אותו, לפחות לתקופת מה, בתואר 'משיח'. האם מהלכיו הקודמים והצפויים של נשיא ארה"ב מצדיקים תואר כזה גם כלפיו? הרב שמואל אליהו בראיון.
ריבונות - כתב עת מדיני
​גיליון 18 של כתב העת ריבונות, מהפכת טראמפ, יצא לדרך
מערכת ריבונות
18-02-2025
תנועת הריבונות הוציאה לאור את גיליון 18 של כתב העת ריבונות ובו התייחסות מקיפה להזדמנות ההיסטורית הניצבת בפני ממשלת ישראל להובלת והגשמת הריבונות בתמיכה ועידוד אמריקאי.
ריבונות - כתב עת מדיני
הבסיס לריבונות בעידן טראמפ – ההכרה בזכותנו הבלעדית על הארץ
מערכת ריבונות
17-02-2025
חבר הכנסת עמית הלוי רואה בחזרת טראמפ לבית הלבן הזדמנות היסטורית להחלת ריבונות, אך זו תהיה תלויה בכמה צעדים הכרחיים שאמורים היו לצאת דרך זה מכבר.