בלימת חוק הריבונות ע"י ראש הממשלה: החמצה היסטורית שתפגע בקלפי

מעיין טואף לע"מ

מי שמקפיא ריבונות במקום אחד – פותח פתח למדינה פלסטינית במקום אחר. מי שנמנע מהכרעה – יידרש לוויתור הבא

יהודית קצובר ונדיה מטר
ראשי תנועת הריבונות
15-01-2026

בימים האחרונים פורסם כי חוק החלת הריבונות, שאושר במליאת הכנסת לפני כחודשיים, הוקפא בפועל בעקבות מהלך פרוצדורלי: יו״ר הקואליציה אופיר כץ העביר את הדיון בו מוועדת החוץ והביטחון לוועדת הכנסת שבראשותו – מהלך שנעשה, על פי הפרסום, בהנחיית ראש הממשלה. המשמעות ברורה: הקפאת החוק ללא דיון וללא הכרעה. אין זו טכניקה שולית, אלא החמצה לאומית.

כמעט שישים שנה מעכבים את הריבונות ביהודה ושומרון, בשם תהליכים, לחצים ו”עיתוי”. המסר שהעיכוב משדר לאויבינו חד: יש למה להמתין. יש סיכוי. כל עוד ישראל נמנעת מהכרעה דה־יורה – התקווה למדינה פלסטינית חיה.

לא במקרה, העולם הערבי והרשות הפלסטינית אינם נבהלים מהקמת עוד יישוב או הרחבת שכונה. כל עוד אין ריבונות – הכול נתפס כהפיך. ניתן לפנות יישובים, לשנות מציאות, ולהחזיק בתקווה שיום אחד תקום מדינה פלסטינית בלב הארץ. העדר הריבונות הוא הדלק המרכזי של התקווה הזו.

וכאן מתחדדת הבעיה: ראש הממשלה מצליח לבלום – אך אינו פורץ להכרעה. הוא מנהל את המצב, אך נמנע מקיבועו. חוק שעבר במליאה מוקפא באמצעים תקנוניים, לא מתוך מחלוקת גלויה אלא מתוך היסוס מדיני.

ההיסוס הזה אינו מתקיים בחלל ריק. המעבר לשלב ב’ של “תוכנית 20 הנקודות”, ללא החזרת רן גוילי וללא קווים אדומים ברורים, נתפס כהתקפלות ללחצים שמפעיל ויטקוף – לחצים שלא ייעלמו אלא יעמיקו. הדרישה ל”גמישות” בזירה אחת תוביל לעיגול פינות בזירה אחרת, ובראשן סוגיית הנהגה פלסטינית “טכנוקרטית” בעזה.

ומכאן הדרך קצרה לסעיף 19, הקובע כי "לאחר שיקום עזה ורפורמות ברשות הפלסטינית עשויים להיווצר תנאים למימוש שאיפת העם הפלסטיני להגדרה עצמית ולמדינה". זהו רעיון ישן במסלול עוקף: מדינה פלסטינית בשלבים, דרך הדלת האחורית.

הקשר ברור: מי שמקפיא ריבונות במקום אחד – פותח פתח למדינה פלסטינית במקום אחר. מי שנמנע מהכרעה – יידרש לוויתור הבא.

אם החשש הוא מתגובה אמריקאית, ההיסטוריה מלמדת אחרת. ההחלטות המכוננות של ישראל – מהכרזת העצמאות ועד ירושלים והגולן – התקבלו בניגוד לעמדת ארה״ב. מדינה שאינה מוכנה לשלם מחיר מדיני על ריבונותה, עלולה לשלם מחיר ביטחוני כבד בהרבה.

ובפתחן של בחירות, הציבור מחפש מנהיגות שמכריעה. העם יודע לזהות נחישות – והוא גם יודע לתגמל אותה. הבחירה עדין פתוחה: להנציח היסוס או הכרעה לאומית. עתידה של ישראל מחייב את הבחירה השנייה.

פורסם בערוץ 7

תגובות
תגובות בפייסבוק
אתר זה מנוהל ע”י מתנדבים, כל תרומה תתקבל בברכה
לתמיכה ברעיון הריבונות
ריבונות - כתב עת מדיני
ג'יי. די. ואנס צריך להודות לישראל – במקום להכפיש את המדינה היהודית
מערכת ריבונות
19-06-2026
ישראל היא שאפשרה את הסכם איראן של טראמפ. וושינגטון לא צריכה לגמול לה בכך שתאפשר לטהרן להשתמש במצר הורמוז כדי לבנות מחדש את חיזבאללה. מאת בוב גולדברג
ריבונות - כתב עת מדיני
ישראל היא קו ההגנה האחרון של המערב
יהודית קצובר ונדיה מטר
15-06-2026
בעידן של משבר זהות במערב ועליית האסלאמיזם הפונדמנטליסטי, ישראל אינה רק מגינה על עצמה – היא ניצבת בחזית המאבק על ערכי החירות, הזהות והדמוקרטיה.
ריבונות - כתב עת מדיני
קרע מהמחנה הלאומי? תמיכה גבוהה במיוחד בציבור החרדי בריבונות ובהתיישבות יהודית בעזה ובלבנון
מערכת ריבונות
07-06-2026
לקראת כנס תנועת הריבונות בירושלים נחשפו נתונים חדשים המעידים על תמיכה רחבה בקרב הציבור החרדי בהחלת ריבונות ובהתיישבות יהודית. ראשי התנועה: "הציבור החרדי שלח מסר ברור וחד-משמעי להנהגה הציבורית שלו"
ריבונות - כתב עת מדיני
​תמיכה רחבה בציבור הישראלי לעידוד הגירה מרצועת עזה
מערכת ריבונות
07-06-2026
לקראת כנס תנועת הריבונות נחשף סקר חדש ממנו עולה ש-73% מהציבור היהודי תומך בעידוד הגירה. "הציבור הישראלי מבקש לראות יוזמה והכרעה"
ריבונות - כתב עת מדיני
רוב משמעותי במחנה הלאומי תומך בהחלת ריבונות ביו"ש
מערכת ריבונות
06-06-2026
לקראת כנס תנועת הריבונות נחשפו נתוני סקר מהם עולה כי ל87% ממצביעי הליכוד, הציונות הדתית ועוצמה יהודית וכן 90% ממבצעי ש"ס תומכים בהחלת ריבונות מלאה או הדרגתית ביהודה ושומרון.
ריבונות - כתב עת מדיני
ועידת נוער הריבונות השמינית בתמונות
מערכת ריבונות
06-06-2026
צפו בגלריית צילומים מועידת נוער הריבונות השמינית שהתקיימה בירושלים וממנה עלתה הקריאה להחלת ריבונות עוד טרם הבחירות. צילומים: מור אברג'ל
ריבונות - כתב עת מדיני
המנון תנועת הריבונות נחשף בועידת הנוער
מערכת ריבונות
06-06-2026
צפו הכירו ושננו בעל פה את המנון תנועת הריבונות שנחשף בועידת הנוער השמינית שהתקיימה בירושלים.
ריבונות - כתב עת מדיני
"דור הניצחון מחיל ריבונות": כנס מיוחד בירושלים לקידום ריבונות ביהודה ושומרון - שידור חי
מערכת ריבונות
04-06-2026
בהשתתפות שרים, חברי כנסת, ראשי רשויות ואישי ציבור מובילים מהמחנה הלאומי, ובעיקר בהשתתפות בני נוער. כנס נוער הריבונות ה-8 בקריאה להחלת ריבונות עוד לפני הבחירות.
ריבונות - כתב עת מדיני
תנועת הריבונות לראש הממשלה: "הגיע הזמן לשינוי מגמה ביו"ש"
מערכת ריבונות
28-05-2026
במכתב שנשלח לראש הממשלה, בנימין נתניהו, דורשים בתנועת הריבונות לקדם החלת ריבונות ביהודה ושומרון עוד לפני הבחירות. "אסור לעצור את מהפכת ההתיישבות באמצע הדרך"
ריבונות - כתב עת מדיני
בונים את דור הריבונות הבא
מערכת ריבונות
18-05-2026
דווקא עכשיו, ערב הבחירות, חשוב שקולו של הדור הצעיר יישמע חזק וברור. היכונו לוועידת הנוער ה-8